Στροφή καριέρας: Αποφάσεις που… αξίζουν τον κόπο

Πόση προσπάθεια χρειάζεται για να κατακτήσεις τους στόχους σου; Πόσα εμπόδια να περάσεις και πόση βοήθεια να ζητήσεις; Η ειδικός εξηγεί γιατί όλα τα παραπάνω είναι τα απαραίτητα σκαλοπάτια προς αυτό που πραγματικά ονειρευόμαστε.
Στροφή καριέρας: Αποφάσεις που… αξίζουν τον κόπο
Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στην ζωή είναι να κάνεις πράγματα που οι άλλοι σου λένε ότι δεν μπορείς να κάνεις! Έχεις ζήσει την εμπειρία; Μια από αυτές τις απολαύσεις για εμένα ήταν το ότι πέρασα το μάθημα νομικό δίκαιο των events στα γαλλικά... ούτε ξέρω και εγώ πως το έκανα!

Όχι, ξέρω.

Αρχικά έβαλα στόχο να πάρω ένα πανεπιστημιακό πτυχίο για να αποκτήσω γνώσεις, θεωρητικό υπόβαθρο και να ασχοληθώ με τα events. Έκανα χορό από 4 ετών και είχα με πολύ κόπο κάνει το μεταπτυχιακό μου στον σύγχρονο χορό. Εργαζόμουν ως χορογράφος και καθηγήτρια χορού. Με είχε κουράσει πολύ το καλλιτεχνικό κλίμα και η ανταμοιβή μου δεν εκπροσωπούσε ούτε το 1/10 του ιδρώτα που έριχνα 7 μέρες την εβδομάδα.

Στροφή καριέρας και event management λοιπόν, αφού ούτως ή αλλιώς διοργάνωνα events και μου άρεσε πολύ. Μετά, είδα πού υπήρχαν ανάλογα πτυχία. Κοίταξα για Ελλάδα, γιατί μόλις είχα γυρίσει από Νέα Υόρκη και δεν ήθελα να ξαναφύγω. Τότε, το μοναδικό μέρος όπου υπήρχε event management πτυχίο ήταν το Universite Paris Dauphine μέσω της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών. Πανεπιστημιακό πτυχίο στα Γαλλικά; Εγώ; Μια Ελληνοκαναδή που σκέπτεται (και γράφει πολλές φορές) στα Αγγλικά; Ναι, είχα πάρει το certificate αλλά είχα αποφασίσει ότι τα Γαλλικά δεν ήταν η γλώσσα μου.

Ναι, αλλά ήθελα το θεωρητικό υπόβαθρο. Ήθελα να αλλάξω επάγγελμα. Οπότε οι εναλλακτικές ήταν να «αγαπήσω» τα Γαλλικά ή να πάω στην Αγγλία να σπουδάσω. Επέλεξα να γίνουν τα Γαλλικά η αγαπημένη μου γλώσσα. Έκανα μάθημα κάθε δεύτερη μέρα, αγόραζα γαλλικές εφημερίδες και αντί για ελληνική τηλεόραση έβλεπα TV5. Πήγαινα γυμναστήριο και άκουγα γαλλικούς διαλόγους στο φορητό κασετοφωνάκι (ναι, ήταν τόσο παλιά). Έβαλα φίλους να μου γράψουν γαλλικές κασσέτες με μουσική. Μέσα σε έξι μήνες έγινα… Γαλλίδα, έδωσα εξετάσεις και πέρασα!

Δεν έχω λόγια να περιγράψω την χαρά και την υπερηφάνεια μου για την εισαγωγή μου στο τμήμα. Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο δύσκολα ήταν τα δύο χρόνια που ακολούθησαν. Πόσο διάβασμα και βοήθεια χρειάστηκα και μου έδωσαν οι συμφοιτητές μου, οι οποίοι όλοι είχαν τα Γαλλικά ως μητρική γλώσσα. Πόσα βράδια ξημερώθηκα με το λεξικό στο χέρι... Και ότι κόντεψα να μείνω στο μάθημα «νομικό δίκαιο για events». Πήγα και βρήκα τον καθηγητή. Του εξήγησα την περίπτωσή μου. Ήξερα ότι το γραπτό μου ήταν για κάτω από την βάση. Του είπα ότι τα ήξερα τα θέματα αλλά δεν μπορούσα να τα γράψω με τους απόλυτους νομικούς όρους. Είδε το γραπτό μου και με εξέτασε επί τόπου προφορικά. Είδε ότι είχα πιάσει την ουσία.

Πήρα πτυχίο. Αυτό το πτυχίο με βοήθησε να δουλέψω σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και να βάλω την βάση για την καριέρα που ήθελα. Ήταν ένα από τα σκαλοπάτια που χρειάστηκε να περάσω για να φτάσω σήμερα εδώ που είμαι. Αλλιώς δεν θα είχα δουλέψει σε project με χιλιάδες ανθρώπους ώστε να καταλάβω πόσο πολύ ήθελα να γίνω life coach. Δεν θα είχα δουλέψει στο εξωτερικό, δεν θα είχα τους φίλους που έχω, δεν, δεν…

Τι είναι αυτό που είναι σημαντικό για εσένα να κατακτήσεις, για να προχωρήσεις ένα σκαλοπάτι στην ζωή σου; Ποιόν στόχο θα βάλεις; Ποιες θυσίες είναι απαραίτητο να κάνεις προκειμένου να ανταμειφθείς στο μέλλον; Σε ποιο σημείο θα σκοντάψεις (ποιο θα είναι το δικό σου νομικό δίκαιο) και θα χρειαστεί να ζητήσεις βοήθεια; Ποιά είναι η δική σου γλώσσα που πρέπει να κατακτήσεις για να ζεις την ζωή που θέλεις;

Ό,τι και να είναι, μπορείς να τα καταφέρεις, αρκεί να το θέλεις.

Be Unique!
Τζιλ Δούκα
Life Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας
Αντιπρόεδρος
www.UniquenessDevelopmentGroup.com  
Follow me on twitter https://twitter.com/jill_douka  


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v