Τι θα ψηφίσετε;

Τι θα ρίξουμε στην κάλπη αυτήν την Κυριακή; Μπαίνουμε στο παραβάν μαζί με 20 ψηφοφόρους από 23 ως 60 ετών και μαθαίνουμε με ποιο σκεπτικό θα γεμίσουν –ή θα αφήσουν άδειο- το φακελάκι των εκλογών.
Τι θα ψηφίσετε;
του Γιώργου Κόκουβα

Ακριβώς 40 ημέρες πέρασαν από την τελευταία φορά που στήθηκαν οι κάλπες στην Ελλάδα, και σαν να μην πέρασε μια μέρα, καλούμαστε να ξαναπάρουμε τον δρόμο προς τα εκλογικά τμήματα, στο «μνημόσυνο» αυτό της ελπίδας για (συγ)κυβέρνηση. Οι διερευνητικές εντολές γύρισαν στο συρτάρι του Κάρολου Παπούλια και την Κυριακή που έρχεται, ενώ κανονικά θα έπρεπε να μας βρει σε κάποια παραλία, καλούμαστε να ψηφίσουμε.

Σε διάστημα, όμως, περίπου ενός μήνα, τι μπορεί να έχει αλλάξει; Γιατί θα μπορούσε κάποιος να μεταβάλλει την ψήφο του; Θα έχουμε «νέο δικομματισμό»; Θα υπάρξει νέα έκπληξη; Θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ ή η δεξιά «πανστρατιά» θα πάρει τη ρεβάνς; Και τελικά, θα τρέξουμε όλοι την Δευτέρα στα ATM για αναλήψεις δίχως αύριο; Ζητήσαμε από 20 ψηφοφόρους να μας εξηγήσουν το σκεπτικό πίσω από τη (νέα) ψήφο τους. Αφήνουμε λοιπόν, το «εκλογικό σώμα» του in2life να μιλήσει:

Ο Γιώργος, 37 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:
ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χωρίς να αντικατοπτρίζει απόλυτα τις πολιτικές απόψεις μου, είναι ένα κόμμα με αριστερές θέσεις και νομίζω πως και η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζεται μια «αριστερή απόχρωση» διακυβέρνησης μετά από τα τελευταία χρόνια νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ιδιαίτερα άσχημες επιπτώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, και στις 6 Μαΐου ΣΥΡΙΖΑ το έριξα.

Η Νεφέλη, 27 ετών, εξηγεί γιατί παραμένει αναποφάσιστη:
Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα δεν έχω αποφασίσει ακόμη για το τι θα ψηφίσω. Ο λόγος είναι απλός: Δε με πείθει κανένα πολιτικό κόμμα. Μάλλον θα αποφασίσω μπροστά από την κάλπη δια της ατόπου απαγωγής. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισα ένα μικρό κόμμα που αν και τα πήγε καλά δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Δεν σκέφτομαι να ψηφίσω το ίδιο, όχι γιατί απογοητεύτηκα, αλλά επειδή θεωρώ ότι πρέπει οι ψήφοι να πάνε στα κόμματα που έχουν πιθανότητες να μπούνε στο Κοινοβούλιο ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πολυφωνία.

Η Μυρτώ, 32 ετών, εξηγεί γιατί τείνει προς τη Νέα Δημοκρατία:
Στις προηγούμενες ψήφισα Δημιουργία Ξανά. Τώρα δεν έχω αποφασίσει ακόμη, αλλά είμαι ανάμεσα σε Δημιουργία Ξανά και ΝΔ. Πιθανότατα όμως να καταλήξω σε Σαμαρά, γιατί δεν θέλω με τίποτα ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελένη, 26 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά:
Αρχικά σκόπευα να ψηφίσω "Δημιουργία,ξανά!" γιατί πίστευα πως ήταν κάτι διαφορετικό που δεν είχε σχέση με τους πολιτικούς που εδώ και πολλά χρόνια είναι στο πολιτικό σκηνικό. Αποδείχτηκε όμως πως για να αυξήσει το ποσοστό της από τις προηγούμενες εκλογές υπέκυψε τελικά στη συνεργασία με γνωστούς πολιτικούς, χάνοντας έτσι τον χαρακτήρα που παρουσίαζε μέχρι τώρα.

Τελικά αποφάσισα να ψηφίσω "Δημοκρατική Αριστερά" όπως και την προηγούμενη φορά, γιατί συμφωνώ περισσότερο με τις θέσεις του κόμματος και γιατί έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο αυτό το διάστημα. Κουράστηκα από τα μεγάλα λόγια όλων των άλλων που προσπαθούν ακόμα και τώρα να μας πείσουν πως είναι οι σωτήρες μας...

Η Βιολέττα, 25 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:
ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσω, για τον Αλέξη ρε γαμώτο! Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα ΚΚΕ, γιατί φοβήθηκα ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για να αποδυναμώσουν τη δεξιά.

Ο Γιάννης, 28 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών:
Θα συνεχίσω να στηρίζω, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών, παρά το μικρό του ποσοστό στις προηγούμενες εκλογές, γιατί με αντιπροσωπεύουν οι απόψεις και οι προβληματισμοί του. Στα σοβαρά προβλήματα (οικονομία, λαθρομετανάστευση) όποιος και να κυβερνήσει δεν θα κάνει τα πράγματα καλύτερα, αυτό είναι σίγουρο. Η ελευθερία στο internet αφορά όλους μας, είναι ελευθερία στην έκφραση και στην άποψη.

Η Βάσω, 49 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά:
Θα ψηφίσω το ίδιο και σε αυτές τις εκλογές, δηλαδή Δημοκρατική Αριστερά, γιατί είναι πιο μετριοπαθείς και σοβαροί στις απόψεις τους. Δε με έπεισε κανένας να αλλάξω την ψήφο μου.

Ο Ανδρέας, 28 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δράση - Δημιουργία Ξανά:
Γιατί είναι υπέρ της μείωσης του κράτους, υπέρ της μείωσης των φόρων, υπέρ της λύσης του προβλήματος των μεταναστών, υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας, και έχουν πραγματικές λύσεις χωρίς "αν" και "θα το ρισκάρουμε". Δράση ψήφισα και στις προηγούμενες εκλογές.

Η Αναστασία, 26 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά:
Σε αυτές τις εκλογές αποφάσισα να ψηφίσω διαφορετικό κόμμα απ’ ό,τι ψήφιζα τα προηγούμενα έτη. Ντρέπομαι που θα το παραδεχτώ, αλλά δεν είχα μια ξεκάθαρη άποψη για το κόμμα που ψήφιζα όσα χρόνια συμμετείχα ως τώρα σε εκλογές (δηλαδή ΠΑΣΟΚ). Θέλεις κατάλοιπα γονέων, θέλεις μη ενεργή συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας γενικότερα; Πάντως δεν είχα ψαχτεί ιδιαίτερα.

Σήμερα όμως, σαν θύμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το επάγγελμά μου, δεδομένου ότι βρίσκομαι στα πρώτα βήματα, κατάλαβα λίγο πολύ ότι ο δικομματισμός όλων αυτών των χρόνων οδηγεί σε αδιέξοδο. Και δε με εκφράζει βέβαια το ευχολόγιο Τσίπρα γιατί με ευκολία διαπιστώνει κανείς ότι στην Ελλάδα του 2012 κατώτατος μισθός των 1.300€ είναι απίθανο να υπάρξει.

Για τον λόγο αυτό, αποφάσισα να ψηφίσω ΔΗΜ.ΑΡ., που θεωρώ ότι στο πρόγραμμά της παρουσιάζει σημεία που τουλάχιστον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι υλοποιήσιμα.

Η Κατερίνα, 25 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:
ΣΥΡΙΖΑ – ΤΣΙΠΡΑ: Τον απεχθάνομαι, δεν ψήφισα αυτόν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά βλέπεις κάτι καταπληκτικό με τον Τσίπρα. Επέμεινε σε αυτά που έλεγε, δεν άλλαξε ούτε σημείο στίξης στις δηλώσεις του και σιγά-σιγά όλα τα κόμματα άρχισαν να κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση μνημονίου. Άρχισαν οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και όταν κάποιος απειλεί, αντιλαμβάνεσαι ότι έχει τρομάξει.

Και τέλος ο Τσίπρας είπε κάτι πολύ βασικό: Πώς στην Ισπανία και την Κύπρο θα βοηθηθούν οι τράπεζές τους χωρίς μνημόνιο κι εμάς μας έχουν πετάξει με τα μούτρα σε αυτό; Είμαι υπέρ του μνημονίου και της ανάπτυξης της αγοράς, αλλά ενάντια στο πήδημα που μας ρίχνει η Γερμανία. Οπότε σε αυτή τη φάση Τσίπρα και ο θεός βοηθός.

Ο Αλέκος, 36 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή:
Γιατί πρόκειται για αντισυστημικό κόμμα, που δεν έχει καθόλου διαπλοκή με το κεφάλαιο ή τα media. Ενοχλεί το πολιτικό σύστημα και αυτό είναι καλό. Επίσης, γιατί η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι ανυπόφορη, υπήρξε τόσα χρόνια οργανωμένο σχέδιο μετακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα και γκετοποίησαν το κέντρο, κάνοντας εμάς τους ίδιους μετανάστες στην ίδια μας την πόλη. Αρνούμαι φυσικά την βία και τον νεοναζισμό, αλλά κανένα άλλο κόμμα δεν έχει προτείνει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα που μας απασχολούν.

Ο Μάκης, 23 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά:
Θα ψηφίσω ΔΗ.ΜΑΡ. ως την λιγότερο άσχημη επιλογή καθώς θεωρώ ότι χρειάζεται μια συγκυβέρνηση κεντρώων και κεντροαριστερών δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή στην Ευρώπη. Νομίζω πως μετά τις εκλογές, προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η ΔΗ.ΜΑΡ., ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να βγάλει κυβέρνηση, και το να πάμε σε τρίτη εκλογική περίοδο θα ήταν καταστροφικό.

Ως δεύτερη επιλογή έχω το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρώ ότι έχει τον ικανότερο αρχηγό, παρ’ όλο που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει τα αίτια της πτώσης του κόμματος του. Θεωρώ τα άκρα κωμικοτραγικά καθώς και την ΝΔ απλά ανίκανη και από άποψης στελεχών και αρχηγού.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, τί να πει κανείς - κόμμα που έχει ξεπηδήσει από καταλήψεις και απεργίες και δεν έχει ιδέα για το οτιδήποτε σχετίζεται με πολιτική. Η ψήφος μου είναι διαφορετική όσον αφορά το κόμμα αλλά πάντα κυμαινόταν στον κεντρώο-κεντροαριστερό χώρο με μια συμπάθεια στα μικρότερα κόμματα.

Η Μαρία, 25 ετών εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:
Αρκετά «έφαγαν» τα λαμόγια. Καιρός να φάει και κάνας άλλος. Πέρα από την πλάκα, πιστεύω ότι ο Τσίπρας, παρ' ότι ακόμα είναι εντελώς ανοργάνωτος, εντέλει θα λειτουργήσει μεθοδικά καθώς λόγω του ότι δεν έχει ξανακυβερνήσει θα δράσει υπό το φόβο της αντίδρασης. Επίσης για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δεν έχει μπει ακόμα στο τριπάκι των ρουσφετιών και της λαμογιάς.

Εκτιμώ, ακόμη, ότι με το «γλείψιμο» που έχει πέσει στους δανειστές έχουμε χάσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Αν βγει ο Τσίπρας ίσως αποτελέσει κι ένα είδος εκφοβισμού με την έξοδο από την ευρωζώνη και μας πάρουν λίγο περισσότερο στα σοβαρά. Το ίδιο ψήφισα και στις προηγούμενες εκλογές. Πέρα από την οικονομία, νομίζω ότι με εκφράζει και σαν ιδεολογία το κόμμα. Οποιαδήποτε άκρα με απωθούν και με αηδιάζουν ιδιαιτέρως.

Η Γεωργία, 31 ετών, εξηγεί γιατί θα απέχει από την κάλπη:
Δεν θα ψηφίσω - Επιτέλους, απαλλάχτηκα από το άγχος να ψηφίσω κάτι που δεν πιστεύω, σε μια χώρα που δεν πιστεύω και για έναν λαό στον οποίο δεν πιστεύω.

Ο Δημήτρης, 58 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά:
Θα ψηφίσω Δημοκρατική Αριστερά γιατί δε θέλω να ψηφίσω κανέναν άλλο! Το ίδιο ψήφισα και την προηγούμενη φορά.

Ο Βασίλης, 27 ετών, εξηγεί γιατί πιθανότατα θα ψηφίσει Δημιουργία Ξανά:
Ακόμα είμαι αναποφάσιστος στο τι πρόκειται να κάνω σ' αυτές τις εκλογές. Κατά 90% δεν θα ψηφίσω το ίδιο κόμμα που ψήφισα την πρώτη φορά (στον Κουβέλη το είχα ρίξει) λόγω της απογοήτευσης που δεν μπόρεσαν μέσα σε δύο εβδομάδες να κάνουν λίγο πίσω (όλοι), και να κάνουν μια κυβέρνηση συνεργασίας. Μάλλον θα το ρίξω σε Τζήμερο, μπας και κάνουν καμιά συνεργασία της προκοπής μαζί με τους άλλους.

Η Ηλέκτρα, 30 ετών, εξηγεί γιατί θα το στρίψει… κορώνα-γράμματα:
Κουβέλη ή ΣΥΡΙΖΑ; ΣΥΡΙΖΑ ή Κουβέλη; Αν το ρίξω στον μπαρμπα-Φώτη και πάει και συνεργαστεί με κανέναν μνημονιακό, θα το ‘χω βάρος στη συνείδησή μου. Από την άλλη, τον θέλω δυνατό -ιδανικά για να μπορεί να κάνει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (και κανέναν άλλο) μια συγκυβέρνηση αριστεράς. Ναι, όνειρο θερινής νυκτός, το ξέρω. Οπότε να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ; Κι αν τα σκατώσει ο sexy Alexi, και μας βγάλει από την Ευρωζώνη, και ψοφήσουν τα ψάρια στις θάλασσες και αρχίσουν οι ακρίδες να τρώνε τα κουνέλια μας, να το 'χω βάρος στη συνείδησή μου; Δεν ξέρω, μάλλον θα φτάσω στην κάλπη και θα το στρίψω κορώνα-γράμματα.

Ο Κωνσταντίνος, 29 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:
Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα για πρώτη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στον δικομματισμό αλλά και γιατί σύμφωνα με τις απόψεις του ήταν πιο κοντά στις δικές μου. Και στις εκλογές της Κυριακής 17 Ιουνίου θα μείνω πιστός στην αρχική μου επιλογή γιατί πιστεύω πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πιστός στις απόψεις του, ενώ όλοι οι άλλοι έκαναν τις γνωστές «κωλοτούμπες» αλλά και γιατί ήρθε η ώρα να δώσουμε την ευκαιρία η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά με μία διαφορετική τακτική εκτός Μνημονίου.

Ο Δημήτρης, 57 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΚΚΕ:
Θα ψηφίσω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, γιατί πρέπει να ενισχυθεί και η διαφορετική άποψη, αφού όλοι οι υπόλοιποι πλέον συμφωνούν στις κύριες πολιτικές τους επιλογές και η ΕΟΚ των λαών φαντάζει μακρινό όνειρο.

Η Κορίνα, 47 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:
Η ψήφος μου δεν θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη αναμέτρηση. Δεν ψηφίζω κανέναν από τους σατανάδες που μας έκαψαν τις τελευταίες δεκαετίες και μας έφαγαν με χρυσά πιρούνια. Θα ρίξω πάλι αντι-μνημονιακή ψήφο με την ελπίδα η Ευρώπη να πάρει χαμπάρι ότι δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα και να ψάξουν μεθόδους τόνωσης της ανάπτυξης.

Είχα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα θα ξαναψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντας ωστόσο τις προγραμματικές δηλώσεις των κομμάτων, διακρίνω έναν μεγαλύτερο ορθολογισμό στο πρόγραμμα Κουβέλη σε σχέση με του Τσίπρα και ενδεχομένως να ψηφίσω ΔΗΜΑΡ. Ο ενδοιασμός μου σε αυτή την επιλογή είναι βέβαια, ότι έτσι διακυβεύονται τα μεγάλα ποσοστά που θα ήθελα να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v