Τι ψηφίζω και γιατί: 20 καθημερινοί άνθρωποι εξηγούν

Ψήφος τιμωρίας ή ψήφος εμπιστοσύνης; Αριστερά ή δεξιά; Μνημόνιο ή ξε-μνημόνιο; Είκοσι άνθρωποι από 25 έως 69 ετών εξηγούν, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, τι θα ψηφίσουν και γιατί.
Τι ψηφίζω και γιατί: 20 καθημερινοί άνθρωποι εξηγούν
της Ηρώς Κουνάδη

Ψήφος διαμαρτυρίας ή ευκαιρία «ανοικοδόμησης»; Μνημόνιο ή όχι; Αριστερά ή δεξιά; Ή μήπως κέντρο; Πού πήγε το κέντρο; Τι διαφορά έχει, τελικά, ο Κουβέλης από τον Τσίπρα; Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω –εσύ τι θα ψηφίσεις;

Αν υπάρχει κάτι θετικό σε αυτές τις εκλογές, είναι ότι η πολιτική συζήτηση βγήκε από τα καφενεία και μπήκε στα café, διέσχισε τη γέφυρα του χάσματος των γενεών και, επιτέλους, απασχολεί σοβαρά τους περισσότερους εξ ημών. Ακόμη και όταν δεν πρόκειται για συζήτηση περί κομμάτων, αλλά και για την εναλλακτική της αποχής, και για το κατά πόσο η αποχή εξακολουθεί να αποτελεί εναλλακτική, οι απόψεις είναι πλέον ευπρόσδεκτες, συζητήσιμες, ενθαρρυντικές –και μόνο για το ότι υπάρχουν.

Οι περισσότεροι από εκείνους που δέχτηκαν να απαντήσουν στο ερώτημά μας «τι θα ψηφίσεις και γιατί;» έσπευσαν πρώτα να ξεκαθαρίσουν πως δεν θα έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά για το ορθό της επιλογής τους. «Θα σου πω τι σκέφτομαι, αλλά δεν έχω καταλήξει σίγουρα ακόμα, εντάξει;» ήταν η απάντηση που ακούσαμε περισσότερο από κάθε άλλη.

Κι αυτό μπορείτε να το δείτε πεσιμιστικά, ως μαζική απελπισία ενός λαού που φοβάται πως ό,τι και να κάνει τίποτα δεν αλλάζει, ή αισιόδοξα, ως ένδειξη ότι, μετά από πάρα πολύ καιρό, επιλέγουμε να σκεφτούμε το ζήτημα σοβαρά. Εμείς προτιμάμε το δεύτερο.

Ο Βασίλης, 38 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δημοκρατική Αριστερά:

«Θα ψηφίσω ΔΗΜΑΡ. Παρά την προπαγάνδα του "helpmevote" που με έβγαλε ΠΑΣΟΚο, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού οπότε θα ρίξω το ψηφαλάκι μου στον συμπαθή Κουβέλη. Δεν θεωρώ ότι θα σπάσει το δικομματισμό, δεν θεωρώ την ψήφο μου ψήφο τιμωρίας, αλλά τα δυο κόμματα που αλληλοδιαδέχονται στην εξουσία έχουν αποδειχθεί άκρως ανίκανα και έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης που έχουμε οδηγηθεί ως εδώ. Η υπόλοιπη είναι δική μας».

Ο Περικλής, 30, συμφωνεί με την ψήφο στη Δημοκρατική Αριστερά:

«Θα ψηφίσω ΔΗΜΑΡ. Γιατί; Γιατί κινούμαι στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, πότε πιο αριστερά και πότε πιο δεξιά. Επίσης γιατί δεν θέλω να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί το ΔΗΜΑΡ απαρτίζεται από αξιόλογα πρόσωπα, σε γενικές γραμμές.

»Γιατί δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ; Το να είσαι συμπαθής δεν αρκεί. Πρέπει να βρομίσεις το προφίλ σου και με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Πολύ εναλλακτική πόζα και λίγες λύσεις. Επίσης είμαι κυκλοθυμικός αλλά δεν πάσχω από "υπαρξιακή ανυπακοή". Αν δεν υπήρχαν οι πορείες θα τις είχε εφεύρει ο ΣΥΡΙΖΑ!

»Γιατί δεν ψηφίζω Κοινωνική Συμφωνία και Οικολόγους Πράσινους; Ας πήγαιναν με ΔΗΜΑΡ. Γιατί δεν ψηφίζω ΝΔ; Get serious! Γιατί δεν ψηφίζω ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΛΑΟΣ; Στο τελευταίο IQ τεστ που έκανα στο δημοτικό, δεν βγήκα "retarded". Γιατί δεν ψηφίζω ΔΡΑΣΗ, Δημοκρατική Συμμαχία; Γιατί δεν πιστεύω ότι η απελευθέρωση των πάντων θα λύσει τα πάντα (αν και λίγο κράτος πρέπει να το κόψουμε....). Γιατί δεν ψηφίζω Χρυσή Αυγή; Μαμά μου!»

Ο Σταμάτης, 29, κλίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί:

«Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ένα και το αυτό… Ό,τι από αυτά και να επιλέξεις θα πάρεις δώρο και το άλλο. Και τα δύο κόμματα έχουν βάλει υπογραφές για το μνημόνιο, Δ.Ν.Τ κλπ. Οπότε φυσικά καταλήγεις στο οποιοδήποτε άλλο κόμμα εκτός από τα δύο μεγάλα…

»Στην συνέχεια σκέφτεσαι… Ποιο όμως; Μήπως Χρυσή Αυγή που την ακούω συνέχεια; ΌΧΙ! Δεν ακούγετε καθόλου αστείο πλέον! Την χρυσή αυγή οι περισσότεροι που
μου την αναφέρουν δεν γνωρίζουν καν τι ακριβώς είναι… εκτός κι αν συνηθίζουν να χαιρετάνε χιτλερικά σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς τα απογεύματα τους. Με μία λέξη μακριά, και πιστέψτε με, δεν είναι οι μετανάστες το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτήν την στιγμή!

»Τι μένει λοιπόν; ΚΚΕ μήπως; Δυστυχώς αυτό το κόμμα δεν έχει αλλάξει τίποτα από τότε που το θυμάμαι! Πιστεύω ότι η λύση δεν είναι να λέμε παντού όχι και να φοβόμαστε την σκιά μας, αλλά να υπάρχει διάλογος στο καθετί. Αυτό ακριβώς υποστηρίζει το ΣΥ.ΡΙΖ.Α! Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι με τον διάλογο θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τελείως το νέο μνημόνιο και να βγούμε από το Δ.Ν.Τ και συμφωνώ μαζί του. Ακριβώς αυτό κάνανε κι οι Γερμανοί και γλυτώσανε ένα μεγάλο ποσοστό από τις αποζημιώσεις που ήταν να δώσουν. Επιπλέον κατέθεσε πολύ ωραίες προτάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τους πιστωτές και το νέο φορολογικό σύστημα.

»Τέλος κάτι κόμματα τύπου Ντόρα, ΛΑΟΣ, Πράσινους, ΔΡΑΣΗ κλπ θεωρώ ότι είναι ή πρώην λαμόγια - κωλοτούμπες και παρακλάδια άλλων κομμάτων που σκοπό έχουν να βουτήξουν κι αυτοί από το καζάνι με το φαΐ, ή εν δυνάμει λαμόγια που είναι επικίνδυνα, αδαή κι ασόβαρα άτομα και αποζητούν την εξουσία για να παίξουν κι αυτοί τα παιχνίδια τους. Γενικά γνώμη μου είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στην αριστερά. Άλλωστε και η Κύπρος τι έχει τόσο καιρό; Και μην ακούσω το ίδιο ποίημα για την πρώην Σοβιετική Ένωση και ότι απέτυχε εκεί ο κομμουνισμός κλπ κλπ…»

Ο Σπύρος, 69 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ:

«Με απασχολεί η 7η Μαΐου. Θεωρώ εφιαλτικό σενάριο τη μη ύπαρξη ισχυρής και κατά το δυνατόν περισσότερο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης. Δεν πρέπει να αρκεστούμε σε ψήφο οργής και τιμωρίας για το παρελθόν. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ποιοι δημιούργησαν την κρίση που έφερε το μνημόνιο.

»Είμαι πολιτικά μετριοπαθής και εναντίον των ακραίων ιδεολογιών και κομμάτων. Δυστυχώς το πολιτικό τοπίο παραμένει αρκετά θολό. Η περιστασιακή ενδυνάμωση της αριστεράς και των νέων μορφωμάτων, έφερε την απόλυτη σύγχυση στους εκφραστές της με αντικρουόμενες θέσεις, δηλώσεις και ιλαροτραγικές προτάσεις.

»Ο εθνικιστής Σαμαράς με τη γνωστή προϊστορία του, ο υπεύθυνος της εισροής αλλοδαπών, με τις καιροσκοπικές και αμφιλεγόμενες δηλώσεις και θέσεις του, ανεπάγγελτος και ως εκ τούτου μη γνώστης των βιωμάτων των εργαζομένων, είναι γενικά άτομο κατώτερο των περιστάσεων για να ηγηθεί της χώρας. Αντίθετα ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι χαρισματικός, διαθέτει γνώσεις, κύρος και το ειδικό βάρος για να προασπίσει τα συμφέροντα όλων μας. Ελπίζω ότι οι ολιγωρίες, οι καθυστερήσεις και τα λάθη των προηγούμενων ετών θα έχουν γίνει μάθημα σε όλους».

Η Αθηνά, 25, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:

«Καταρχάς, ψηφίζω! Ψηφίζω γιατί ξέρω πως η αποχή, το άκυρο, το λευκό είναι δώρο στα δύο μεγάλα κόμματα, δεν είναι τιμωρία. Δεν στέλνουν μήνυμα, μεγαλώνουν τεχνητά τα ποσοστά τους. Ψηφίζω γιατί ξέρω πως για αυτό έχει χυθεί αίμα. Και ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι η καλύτερη τιμωρία τους. Αυτό χτυπάνε, αυτό φοβούνται».

Ο Γιάννης, 28, θα ψηφίσει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας:

«Η επιλογή μου είναι συνειδητή και είναι το Κόμμα Ελλήνων Πειρατών. Η απόφαση αυτή προέρχεται τόσο από την άρνηση να στηρίξω και να εμπιστευτώ άτομα και παρατάξεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή –γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι ανανέωση προσώπων αν αντί για τον πατέρα βάζει υποψηφιότητα ο υιός ή η γυναίκα του, που έβγαλαν παράνομα λεφτά και δεν τους αγγίζει κανείς. Αφ' ενός, λοιπόν, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν ανήκει στον μέχρι πρότινος σάπιο πολιτικό κόσμο, αφ' ετέρου πρεσβεύει ιδέες για την ελευθερία έκφρασης και απόψεων και τη μη λογοκρισία του διαδικτύου. Ο πόλεμος εναντίων των νόμων SOPA - PIPA αφορά όλους μας».

Η Αφροδίτη, 29, σκέφτεται κι εκείνη να ψηφίσει τους Πειρατές:

«Δεν έχω ακόμα αποφασίσει αν θα ψηφίσω κάποιο κόμμα με μικρές ή μεγάλες πιθανότητες να μπει στη Βουλή. Ξέρω σίγουρα ότι δεν θα ψηφίσω κανένα από τα "μεγάλα" κομμάτα, αν και για χρόνια ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ. Τελευταία με έχουν ξενερώσει και αυτοί, αφενός επειδή δεν έχουν ουσιαστικές λύσεις για τα τρέχοντα προβλήματα, αφετέρου γιατί κάνουν κάτι δηλώσεις που με κάνουν να συνειδητοποιώ πως και αυτοί, τελικά, μόνο να κυβερνήσουν ενδιαφέρονται.

»Τείνω, λοιπόν, να ψηφίσω Πειρατές και ο βασικός λόγος είναι ότι και εμένα με απασχολεί σοβαρά η ελεύθερη και δίκαιη Κοινωνία της Πληροφορίας -νιώθω ότι, μεταξύ άλλων, με αφορά άμεσα τόσο η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση όσο και η προστασία των προσωπικών δεδομένων μου. Θα ήθελα, λοιπόν, να υπάρχει εκπροσώπηση αυτού του κόμματος στην Βουλή.

»Θα πει κάποιος "δεν σε νοιάζει ποιος θα κυβερνήσει;". Γιατί, έτσι κι αλλιώς, η "κυβέρνηση" μας κυβερνά πραγματικά;»

Ο Μιχάλης, 65 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Οικολόγους Πράσινους:

«Στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα ψηφίσω Οικολόγους Πράσινους, γιατί θέλω να μπει στην Βουλή ένα νέο κόμμα με άφθαρτους πολιτικούς. Οι Οικολόγοι, αν μη τι άλλο, έχουν συνείδηση για το περιβάλλον και νομίζω ότι είναι οι πιο κατάλληλοι για να μας την ξυπνήσουν. Θεωρώ όλα τα κόμματα και όλους τους πολιτικούς που μετέχουν στην παρούσα Βουλή συνυπεύθυνους για το ξεπούλημα της χώρας, και για την οικολογική καταστροφή της.

»Δε νομίζω ότι οι Οικολόγοι, ή οποιοδήποτε άλλο μικρό κόμμα, είναι ικανοί μόνοι τους να αλλάξουν προς το καλύτερο κάτι από αυτά που υπέγραψαν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Ήρθε, όμως, ο καιρός να συνεργαστούν, και μια πολυκομματική κυβέρνηση με την συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων είναι ό,τι πρέπει, τουλάχιστον για να μην χειροτερέψει κι άλλο η κατάσταση. Νέοι και ανοιχτόμυαλοι στην Βουλή. Δεν χτίζει κανείς καινούριο σπίτι με παλιά τούβλα».

Η Μυρτώ, 35 ετών, συμφωνεί με την επιλογή των Οικολόγων:

«Αποφάσισα σε αυτές τις εκλογές να μην ψηφίσω κανέναν υποψήφιο και κατ’ επέκταση κανένα κόμμα που είχε παρουσία στην ελληνική βουλή έως τώρα, γιατί τους θεωρώ όλους συνυπεύθυνους σε αυτή την κατρακύλα της Χώρας. Βαρέθηκα να ακούω «επαγγελματίες πολιτικούς», να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και όταν δήθεν το κάνουν, επιλέγουν να πουν ένα συγνώμη στον ελληνικό λαό και να ζητούν εκ νέου στήριξη. Είναι κωμικοτραγικό κατά την προεκλογική περίοδο όλα να μπορούν να γίνουν σε αυτή τη Χώρα και την επόμενη μέρα, δυστυχώς κάτι και πάλι πήγε λάθος. Για το λόγο αυτό θα ψηφίσω Οικολόγους Πράσινους, με μόνο κριτήριο τις βασικές τους αρχές για τα συλλογικά αγαθά και τη ζωή μας».

Ο Χρήστος, 41, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει Δράση:

«Με δεδομένο ότι ο πολιτικός θίασος που κατεβαίνει... περιοδεία είναι λίγο-πολύ ο ίδιος, θα ψηφίσω το έργο που θέλω να δω, έστω και δια ολίγας παραστάσεις. Το έργο έχει τίτλο "Σπρώχνοντας, παραπέρα, το τενεκεδάκι της εξόδου από το ευρώ". Υπό αυτό το πρίσμα θα ψηφίσω Δράση, ευελπιστώντας ότι θα αυξηθεί η πίεση για να γίνουν κάποια από τα αυτονόητα. Μήπως και σταματήσουμε να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παραπέρα».

Η Στέλλα, 65 ετών, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ:

«Αρχικά είπα δεν θα ψηφίσω κανέναν, γιατί νομίζω ότι είναι κανονισμένο να βγάλουν τον Σαμαρά. Το ξανασκέφτηκα, όμως, και λέω να ψηφίσω τον Τσίπρα, έστω για τη μία περίπτωση στο εκατομμύριο που δεν γίνει νοθεία. Ψιλοσυμφωνώ κάπου με αυτά που λέει. Μη μου ξεθεώσουν και το παιδί μου, και όλα τα παιδιά με περικοπές και φόρους».

Η Μαργαρίτα, 47, συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Θέλω να ψηφίσω Αριστερά, να δώσω δηλαδή ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά όχι σε πολύ μικρό κόμμα. Θέλω ένα μεγαλύτερο κόμμα, που θα είμαι σίγουρη ότι θα πάρει πάνω από 3%, να είναι δυνατό κόμμα για να μπορεί να μπει στη Βουλή και να με εκπροσωπήσει».

Ο Μάρκος, 25, εξηγεί γιατί θα ψηφίσει ΚΚΕ:

«Θα ψηφίσω ΚΚΕ, γιατί κατ’ αρχήν θέλω να ψηφίσω κάποιο αριστερό κόμμα ως ψήφο διαμαρτυρίας, κι από την άλλη θέλω να ψηφίσω κάποιον που θα είναι 100% hardcore, ας το πούμε, και 100% original, και όχι κάτι μπασταρδεμένο, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι και λίγο αριστερά είναι και λίγο «ντάξει, μωρέ, θα δούμε». Θέλω κάτι true. Και το ΚΚΕ νομίζω είναι true από τότε που ξεκίνησε».

Ο Γιώργος, 25, το σκέφτεται ακόμα:

«Μένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι τις εκλογές, αλλά ακόμη δεν έχω κατασταλάξει. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα απέχω, και δεν θα ψηφίσω λευκό ή άκυρο. Το σκεπτικό μου είναι να ξεκινήσω με την εις άτοπο: Απέκλεισα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (για τους προφανείς λόγους αλλά και επειδή σιχαίνομαι την ανικανότητα του Σαμαρά πιο συγκεκριμένα), απέκλεισα το ΚΚΕ που άλλωστε και να βγει έχει δηλώσει πως δεν θα κυβερνήσει, απέκλεισα όσους ακραίους θέλουν είτε έξοδο από την Ε.Ε είτε απελάσεις και φασιστικό-ναζιστικές εξάρσεις, απέκλεισα και όσους έφυγαν από τα δύο μεγάλα κόμματα και για λόγους εγωκεντρισμού ίδρυσαν δικά τους, και πλέον είμαι ανάμεσα στις εξής επιλογές: ΔΗΜ.ΑΡ, Δράση, Δημιουργία Ξανά και Οικολόγους Πράσινους. Συνεχίζω να μελετάω τις θέσεις τους στις ιστοσελίδες τους προτού καταλήξω, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να γνωρίζεις τι ψηφίζεις, πριν το ψηφίσεις. Ακούς Χρυσοχοϊδη;»

Ο Μάνος, 26, εξηγεί γιατί ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ:

«Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η Αριστερά έχει ένα διαφορετικό ηθικό φορτίο. Και αυτό μας λείπει πολύ. Γιατί δεν αντέχω να θεωρείται ακραίο το «πρώτα οι άνθρωποι και μετά οι τράπεζες». Για να σταματήσουμε το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού. Για να φορολογήσουμε τις περιουσίες και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Για εμάς, για όλα!»

Ο Χρήστος, 42, εξηγεί γιατί… αμφιταλαντεύεται ακόμα:

«Αυτές είναι οι εκλογές του «γιαουρτιού»: πολλοί ψηφίζουν με το θυμικό, δηλαδή ό,τι εξανίσταται και κουνάει δαχτυλάκι απειλητικά. Δεν με αφορά αυτό –η κατάσταση θέλει προτάσεις, πολύ περισσότερο που η περίοδος είναι μεταβατική σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα οι διάφοροι… Καμένοι τύπου… ΣΥΡΙΖΑ (δεν συζητάμε για «χρυσαφί» καν) χάνουν την ψήφο μου.

»Δεν με αφορούν και οι σωτήριες προτάσεις ανθρώπων που υπήρξαν μέρος του προβλήματος: κάπως έτσι χάνουμε και τα «μεγάλα» κόμματα (ιδίως τη Ν.Δ. με το «νεοπατρίδα – νεοθρησκεία, νεοοικογένεια, νεοφουστανέλα»).

»Μένει η επιλογή «το μη χείρον βέλτιστον»: ο κ. Κούβελης φαίνεται συμπαθητική επιλογή, κρίμα που μάζεψε ορισμένα «πράσινα» μέρη του προβλήματος. Με συγκινεί και η κοινή κάθοδος των Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ): οι φωτό των γκριζομάλληδων που μάλωσαν όταν ήταν μαυρομάλληδες και τώρα δίνουν τα χέρια, με συγκινεί και θα ήθελα να την ενθαρρύνω –αλλά θα είναι συναισθηματική επιλογή (άρα όχι πολύ πιθανό).

»Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το τι θα ψηφίσω τελικά: για να έχει γίνει πιο σαφές το τοπίο και το ποιόν των ανθρώπων, θα περιμένω τις μεθεπόμενες εκλογές (που νομίζω ότι θα ακολουθήσουν σύντομα)».

Ο Θέμος, 35, εξηγεί γιατί… δεν ξέρει ακόμα, αλλά θα ψηφίσει οτιδήποτε, πέραν των δύο μεγάλων κομμάτων:

«Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι είναι ηλίθιο να επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Η τραγική κατάσταση του πελατειακού κράτους που βρισκόμαστε είναι αποτέλεσμα κυβέρνησης δύο και μόνο κομμάτων τα τελευταία 40 χρόνια. Ας μην καταφέρουν και σε αυτές τις εκλογές να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε χωρίς αυτούς».

Ο Δημήτρης, 35, εξηγεί γιατί δεν θα ψηφίσει:

«Εγώ σκοπεύω να απέχω (και) από αυτές τις εκλογές- κυρίως από αυτές. Πιστεύω ότι η συμμετοχή στις εκλογές, ακόμη και με ψήφο διαμαρτυρίας, νομιμοποιεί το όποιο αποτέλεσμα. Συμμετοχή στις εκλογές δημιουργεί υποχρέωση αυτών που ψήφισαν να αποδεχθούν τον πλειονοψηφήσαντα .Η "αρχή της πλειοψηφίας" και κατ’ επέκταση ο κοινοβουλευτισμός, είναι επί της αρχής ένα σύστημα ανήθικο. Όχι αν συγκριθεί με τις δικτατορίες, αλλά αν παραβληθεί με την ελεύθερη βούληση (την ατομική ή μικρών αυτό-οργανωμένων ομάδων). Ουτοπικό, αλλά τουλάχιστον υπηρετώντας το νιώθω συνεπής με ό,τι ακριβώς νιώθω και δεν κάνω «βέλτιστο» το «μη χείρον».

Ο Κωνσταντίνος, 30, κλίνει επίσης προς την αποχή:

«Νομίζω πως ανήκω σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό που δεν ξέρουν ακόμη αν θα ψηφίσουν αλλά και ακόμη αν τελικά πάρουν την απόφαση να ψηφίσουν, ποιο από τα κόμματα θα επιλέξουν. Κι αυτό γιατί νομίζω πως δεν με καλύπτει κανένας πλέον από αυτούς που χωρίζονται σε κόμματα μνημονίου και αντιμνημονίου. Η απόφαση της αποχής δεν ξέρω αν είναι σωστή στις συγκεκριμένες εκλογές αλλά τα πολλά και μεγάλα λόγια που λένε όλοι τους μόνο αυτό με κάνουν να σκεφτώ».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v