Re-think Athens: Οι αλλαγές στο νέο κέντρο της Αθήνας

Φανταστείτε την Πανεπιστημίου χωρίς αυτοκίνητα, την Ομόνοια κανονική πλατεία και το Αρχαιολογικό Μουσείο μια ωραία βολτίτσα μακριά από εκείνο της Ακρόπολης. Πώς είπατε; Δε γίνεται; Το Ίδρυμα Ωνάση λέει ότι γίνεται.
Re-think Athens: Οι αλλαγές στο νέο κέντρο της Αθήνας
Η Πανεπιστημίου θα γίνει σχεδόν-πεζόδρομος, η Ομόνοια θα βγει από τη ζώνη του λυκόφωτος και η ενοποίηση του ιστορικού κέντρου θα φτάσει ως το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει δράση και χρηματοδοτεί ένα αρχιτεκτονικό πρόγραμμα που αυτή τη φορά (λένε ότι) δεν θα μείνει στα χαρτιά.

“Re-think Athens” τιτλοφορείται το φιλόδοξο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί και διοργανώνει το Ίδρυμα Ωνάση, καλώντας μας να ξανασκεφτούμε την Αθήνα. Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αφορά τον σχεδιασμό της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας με κύριο άξονα την οδό Πανεπιστημίου, και την διεξαγωγή για το σκοπό αυτό ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

«Στην μιζέρια της εποχής μας πρέπει να αντιδράσουμε με θετικές ενέργειες, με ενέργειες ουσίας και όχι βιτρίνας, με ενέργειες που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, με ενέργειες που θα μας κάνουν να αλλάξουμε νοοτροπία και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας» εξήγησε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

«Έχουμε συνηθίσει την Αθήνα μας» συνέχισε. «Μία πόλη αρχαία που χτίστηκε στα τελευταία 40 χρόνια. Μία πόλη που κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή αλλά όπου οι Αθηναίοι τρίτης γενιάς ή δεύτερης γενιάς σπανίζουν, ιδίως στο κέντρο της. Μία πόλη χωρίς πολεοδομία, χωρίς όραμα. Η πρόκληση είναι επιτέλους, εμείς οι πολίτες να αντιδράσουμε θετικά, με μία "μεταμόσχευση". Να ξαναφτιάξουμε την πόλη μας ξεκινώντας από την καρδιά της, από το κέντρο της».

«Ο πυρήνας του ενδιαφέροντος για το μητροπολιτικό κέντρο είναι το εμπορικό τρίγωνο, που ορίζεται από τις πλατείες της Ομόνοιας, του Συντάγματος και του Μοναστηρακίου, και τους αντίστοιχους σταθμούς του μετρό» εξηγεί ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης. «Η οδός Πανεπιστημίου τοποθετείται επικεφαλής του τριγώνου αυτού, αποτελεί εξ ορισμού ένα βουλεβάρτο και συνδέει τις δύο σημαντικότερες πολεοδομικά και συγκοινωνιακά πλατείες της πόλης. Με τη μετατροπή της σε γραμμική πλατεία, σε μια αστική διαδρομή που θα διασχίζουν το τραμ και το ποδήλατο, η ζώνη της οδού Πανεπιστημίου θα λειτουργήσει ως πυκνωτής για την κάθετη προς αυτή ανασυγκρότηση του κέντρου.

«Η γραμμική συνέχεια της παρέμβασης στην Πανεπιστημίου προς τη λεωφόρο Αμαλίας, την Ομόνοια και την οδό Πατησίων, θα διαμορφώσει ταυτόχρονα ένα περιμετρικό δακτύλιο στο κέντρο, που θα συνδέσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Αρχαιολογικό Μουσείο, και μέσα από την πλατεία της Ομόνοιας με το Μοναστηράκι και το Θησείο, φέρνοντας σε αμεσότερη επαφή τα ισχυρά πεδία της σύγχρονης πολιτιστικής και εμπορικής δραστηριότητας, και τη ζωντάνια της πόλης, με τους αρχαιολογικούς χώρους και τον τουρισμό.

«Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται ο ανασχεδιασμός της λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην οδό Ακαδημίας και την οδό Σταδίου, καθώς και της οδού Πατησίων μέχρι το Μουσείο, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό και την περιβαλλοντική ποιότητα του δημόσιου χώρου. Η πλατεία της Ομονοίας θα μετατραπεί σε πραγματική πλατεία με πεζοδρόμηση του τμήματος από την οδό Πατησίων ως την Γ΄ Σεπτεμβρίου. Για την κυκλοφοριακή επίλυση, θα αντιστραφεί η κίνηση στην Ακαδημίας και την Αγίου Κωνσταντίνου, θα δημιουργηθεί ένας μικρός δακτύλιος κυκλοφορίας στον κεντρικό πυρήνα για την εξυπηρέτηση αυτοκινήτων από την Εμμανουήλ Μπενάκη και την οδό Αμερικής, και ένας δεύτερος δακτύλιος αναστροφής για την εξυπηρέτηση λεωφορείων και τρόλλεϋ από τη Σίνα και Ομήρου.

«Ταυτόχρονα θα γίνει ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς. Η ευρύτερη αυτή παρέμβαση έχει στόχο ‘όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στον κέντρο’ μόνο για όσους θέλουν να πάνε σε αυτό».

Αναφερόμενος στο δημόσιο χαρακτήρα του έργου, αλλά και την πολιτική σημασία της παρέμβασης, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε την ανάγκη διενέργειας δημόσιου διαλόγου και τη συμμετοχή όλων των πολιτών, εγγυώμενος ότι «θα ακουστούν όλες οι φωνές και οι μελετητές θα υποχρεωθούν να έρθουν σε διαβούλευση με όλους».

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων παρευρέθηκαν σήμερα στην παρουσίαση του προγράμματος, και δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν την πρωτοβουλία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στο επίσημο site του Rethink Athens, και διαβάστε αναλυτικά τις ομιλίες του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, και του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Παναγιώτη Τουρνικιώτη, στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v