Συνταξιούχος: 7 ιδέες για «περήφανη» απασχόληση

Από κηπουρική μέχρι blogging και από μαθήματα φωτογραφίας μέχρι εθελοντική απασχόληση σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό, οι δυνατότητες που έχει ο συνταξιούχος για να γεμίσει δημιουργικά τον χρόνο του είναι πολλές και κοστίζουν λίγο (ή καθόλου).
Συνταξιούχος: 7 ιδέες για «περήφανη» απασχόληση
της Έλενας Μπούλια

Για εμάς τους νεώτερους, οι σημερινοί συνταξιούχοι αποτελούν μία κοινωνική ομάδα που δεν είμαστε βέβαιοι αν πρέπει να κατηγορήσουμε ή να συμπονέσουμε. Να κατηγορήσουμε, εννοώντας ότι κατά τα δικά τους ενεργά έτη διαπράχθηκαν, σε πολιτικό επίπεδο, όλα αυτά που μας έφεραν σήμερα εδώ. Από την άλλη, θύματα οι περισσότεροι εξ αυτών των δικών τους πολιτικών επιλογών, ήλπιζαν ως εργαζόμενοι σε αξιοπρεπέστερα συντάξιμα χρόνια και όχι ότι με το πενιχρό τους μηνιάτικο θα έχουν να συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Επειδή, λοιπόν, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα, «εδώ που είμαστε ήταν, και εκεί που είναι θα πάμε» βάζουμε στην άκρη φιλοσοφικούς προβληματισμούς, ξεχνάμε τα πιθανά λάθη τους και τους θυμίζουμε πόσο περήφανοι πρέπει να νιώθουν που μπορούν ακόμα να προσφέρουν. Προτείνουμε δε επτά δραστηριότητες, στις οποίες οι περισσότεροι συνταξιούχοι σήμερα μπορούν να επιδοθούν ξοδεύοντας ελάχιστα ή καθόλου χρήματα, για να γεμίζουν με ευχάριστο, δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο τον αξιοζήλευτα πολύ ελεύθερο χρόνο τους.

Εθελοντής σε φιλανθρωπική-φιλοζωική οργάνωση
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση από το να νιώθεις ότι προσφέρεις ανιδιοτελώς στους άλλους. Ο ατελείωτος ελεύθερος χρόνος των συντάξιμων ετών αποτελεί ιδανική ευκαιρία για όσους νιώθουν ότι έχουν τις δυνάμεις να βοηθήσουν έναν κοινό καλό σκοπό. Και, πιστέψτε μας, υπάρχουν αμέτρητοι ελληνικοί οργανισμοί που έχουν ανάγκη από πρόθυμους, ευέλικτους ανθρώπους για να συνεχίσουν το έργο τους.

Πού θα τους βρείτε; Με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δείτε να ζητούν εθελοντές οργανισμοί όπως «το Χαμόγελο του Παιδιού», «ο Ερυθρός Σταυρός», το νοσοκομείο «Παίδων – Αγία Σοφία», το πρόγραμμα που βοηθά γονείς με μικρά παιδιά «Home Start», η «Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία». Ακόμα και στον Δήμο της περιοχής σας, αν απευθυνθείτε, πιθανώς υπάρχουν εθελοντικά προγράμματα στα οποία μπορείτε να βοηθήσετε.

Μαθήματα Μπριτζ
Το Μπριτζ αποτελεί ιδανικό άθλημα για όσους θέλουν να διατηρήσουν οξεία την μνήμη, την στρατηγική τους σκέψη και τις αριθμητικές τους ικανότητες. Πρόκειται για ένα ομαδικό, πνευματικό παιχνίδι με τράπουλα και απαιτεί την παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων για να το «διδαχτεί» κανείς, με χαμηλό κόστος. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό και προτιμάται κυρίως από συνταξιούχους που θέλουν να διατηρήσουν την ευστροφία τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το άθλημα αυτό διοργανώνονται πρωταθλήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι νικητές βραβεύονται με έπαθλα. Περισσότερες πληροφορίες για τους κατά τόπου συλλόγους και το κόστος των μαθημάτων θα βρείτε στο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ.
Διαβάστε για το Μπριτζ στα Σχετικά Άρθρα.

Τέχνες / χειροτεχνίες
Αν το πλέξιμο θυμίζει την γιαγιά σας -και αισθάνεστε πολύ νέα ακόμα για να αποκτήσετε μία τέτοια εικόνα- μάθετε πως αποτελεί μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις που έχει συνεπάρει άτομα κάθε ηλικίας. Πέρα από ευχάριστο και δημιουργικό, το πλέξιμο αποτελεί έναν καλό τρόπο να κοινωνικοποιηθείτε αλλά και να χαρίζετε όμορφα δώρα από τα χεράκια σας. Και όχι μόνο το πλέξιμο: Μικροί και μεγάλοι χώροι στην Αθήνα (και άλλες περιοχές της Ελλάδας) διοργανώνουν συναντήσεις, σεμινάρια και εργαστήρια για πάσης φύσεως τέχνες και χειροτεχνίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν, όπως: κέντημα, δημιουργία κοσμημάτων, ζωγραφική, ξυλογλυπτική.

Το κόστος των μαθημάτων εξαρτάται από την «σχολή» την οποία θα επισκεφθείτε, ωστόσο δεν ξεπερνά τα 50-60 ευρώ μηνιαίως.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πού διοργανώνονται σεμινάρια όπως τα παραπάνω και με πόσα στα Σχετικά Άρθρα.

Φωτογραφία
Αν είστε λάτρεις της φωτογραφίας αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχατε τον χρόνο να ασχοληθείτε λίγο πιο σοβαρά με το πιο… φωτογενές hobby, μάθετε πως στην Αθήνα λειτουργούν τουλάχιστον πέντε φωτογραφικές λέσχες στις οποίες παραδίδονται μαθήματα για αρχάριους αλλά και πιο έμπειρους φωτογράφους. Εκεί όχι μόνο θα μάθετε όλη τη θεωρία σχετικά με τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας, αλλά και θα συμμετέχετε σε εξορμήσεις στην φύση που διοργανώνουν διάφορες λέσχες, προκειμένου να φωτογραφήσετε τοπία αλλά και δραστηριότητες εκεί. Και ποιος ξέρει, μπορεί σύντομα να ανακαλύψετε ένα κρυφό ταλέντο σας που θα σας κάνει διάσημο στα γεράματα –ή μπορεί απλά να βρείτε πώς θα ανανεώσετε τα κάδρα του σπιτιού σας.
Περισσότερες πληροφορίες για φωτογραφικές λέσχες και μαθήματα θα βρείτε στα Σχετικά Άρθρα.

Κηπουρική / καλλιέργεια
Όχι, δεν σας προτείνουμε να γίνετε αγρότες στα γεράματα, ούτε να συμμετέχετε στο κίνημα της πατάτας. Αυτό που σας προτείνουμε είναι ένα άκρως ενδιαφέρον και αγχολυτικό hobby χάρη στο οποίο όχι μόνο θα αποκτήσετε γνώσεις για τα άνθη, τα δέντρα και την καλλιέργεια, αλλά μπορεί κάποια μέρα να φάτε και ντοματούλες από το μποστάνι σας. Μαθήματα κηπουρικής παραδίδονται από διάφορους φορείς, όπως η Ανθοκομική Κηφισιάς, ή η Πρωτοβουλία για αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό.

Ωστόσο, επαρκείς γνώσεις μπορείτε να αποκτήσετε και μόνοι σας, είτε ανατρέχοντας σε σχετικά βιβλία είτε επισκεπτόμενοι κάποια από τα παρακάτω sites:
• Στο blog «Κηπουρέματα» θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την δημιουργία λαχανόκηπου, καθώς και άλλων κατασκευών στο σπίτι.
• Στην ιστοσελίδα Phyto.gr θα βρείτε πληροφορίες για τα περισσότερα σχεδόν φυτά, ιδιαίτερα για τα καλλωπιστικά που μπορούμε να τοποθετήσουμε στην βεράντα μας και το πώς να τα περιποιηθούμε, ακόμα κι αν πάσχουν από κάποια ασθένεια.
• Στο e-how.com, στην κατηγορία home, θα βρείτε μία τεράστια λίστα με οδηγίες κηπουρικής όχι μόνο για αρχάριους, αλλά και για πιο έμπειρους κηπουρούς που θέλουν να επιδοθούν σε πιο σύνθετες κατασκευές (στα αγγλικά).
• Στο Garden Guides, πέρα από συμβουλές για να δημιουργήσετε μόνοι σας μποστάνια με λαχανικά και φρούτα, θα βρείτε πλούσια θεματολογία για κηπουρική στο μπαλκόνι (στα αγγλικά).

Άσκηση
Για να καταφέρετε να αντεπεξέλθετε σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα απ’όλα να είστε σε καλή φυσική κατάσταση. Η σωστή διατροφή παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, καθώς καρδιακά νοσήματα, διαβήτης, εγκεφαλικό και χρόνια νοσήματα παραμονεύουν στις ηλικίες μετά τα 60. Η διατροφή, λοιπόν, στις ηλικίες αυτές πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως βιταμίνες A, D, E και C που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά (καρότα, ντομάτες, βερίκοκα, πιπεριές, πορτοκάλια, μπρόκολο, ακτινίδιο, φράουλες) και ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς και πρωτεΐνες από πουλερικά, ψάρι και αυγό. Θα πρέπει να αποφεύγετε το κρέας, την ζάχαρη τους αλμυρούς ξηρούς καρπούς, ενώ είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό και να κάθεστε μερικά λεπτά κάθε μέρα στον ήλιο.

Η τακτική άσκηση είναι εξίσου απαραίτητη, καθώς η σημαντικότερη φθορά που παρατηρείται με την πάροδο των ετών, λένε οι ειδικοί, είναι η σαρκοπενία: Η απώλεια μυϊκού ιστού και μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα την μείωση της δύναμης, της σωστής αιμάτωσης αλλά και την μειωμένη ικανότητα του μεταβολισμού και την αύξηση της κούρασης. Η πεζοπορία και η κολύμβηση είναι οι ιδανικότερες ασκήσεις για μετά τα 60, αρκεί να πραγματοποιούνται συστηματικά, ενώ καλές ασκήσεις είναι το βόλεϊ και το τένις, αφού βελτιώνουν την ισορροπία και την λειτουργία των αντανακλαστικών.

Blogging
Τόσα χρόνια θέλετε να «τα πείτε» κάπου για να ξεσκάσετε και δεν είχατε την ευκαιρία. Το blogging αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να εκφράσετε δημόσια αυτά που σας προβληματίζουν, που σας ανησυχούν ή και σας ευχαριστούν, να τα μοιραστείτε με άλλους ανθρώπους αλλά και να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, διαβάζοντας με την σειρά σας άλλα, αντίστοιχα blogs.

Δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας blog εδώ και ρίξτε μια ματιά σε κάποια ελληνικά blogs που διαβάζει κατά καιρούς το In2life.

Ακόμα: Δείτε στα Σχετικά Άρθρα παλαιότερο ρεπορτάζ για την ζωή μετά την σύνταξη -τι λένε τρεις "παθόντες".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v