Πώς φτιάχνω blog;

Έχετε διαβάσει άπειρες αναρτήσεις σε ελληνικά και ξένα blogs και πλέον, νιώθετε έτοιμοι να μπείτε και εσείς στην παρέα του «αθλήματος». Δείτε πώς θα γίνετε κι εσείς blogger μέσα σε λίγα click.
Πώς φτιάχνω blog;
Τα τελευταία χρόνια, η μόδα των blogs έκανε δημοφιλές το «άθλημα» του blogging. Οι απανταχού surfers βρήκαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την δημοσιογραφική φλέβα που χτυπούσε κρυφά μέσα τους. Έτσι, αυτό το νέο μέσο έγινε ο απλός τρόπος να εκφραστεί ο καθένας, εύκολα και δωρεάν μέσα στον παγκόσμιο ιστό, προσφέροντας την άποψή του στην «μπλογκόσφαιρα».

Εκτός από τις προσωπικές απόψεις για την επικαιρότητα, τα ιστολόγια, όπως είναι ο ελληνικός όρος για τα blogs, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόντων, καθώς ο κάθε blogger έχει την δυνατότητα να ασχοληθεί με όποιο θέμα τον συγκινεί. Τέχνες, πολιτική, τεχνολογία, ή απλώς ένα προσωπικό ημερολόγιο με τις εμπειρίες του: ο επίδοξος blogger είναι ελεύθερος να δημιουργήσει έναν δικό του «χώρο» στο διαδίκτυο, όπου θα δημοσιεύει κείμενο, φωτογραφίες και πολυμέσα.

Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά του blog από μία ιστοσελίδα. To ιστολόγιο είναι ένας πιο προσωπικός τρόπος να απευθυνθεί ένα μεμονωμένο άτομο σε άλλους ανθρώπους, ενώ οι ιστοσελίδες αποτελούν μία επιλογή περισσότερο επαγγελματική, η οποία απαιτεί γνώσεις html για την κατασκευή της.

Επειδή γνωρίζουμε ότι δεν περιμένετε τις παραπάνω πληροφορίες για να σας πείσουμε να δημιουργήσετε το δικό σας blog, περνάμε στα πρακτικά ζητήματα και στις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μεταφέρετε το blog που έχετε στο μυαλό σας, στα μάτια όλης της διαδικτυακής κοινότητας. Ακολουθήστε μερικά απλά βήματα, και θα έχετε το προσωπικό σας blog φρέσκο-φρέσκο στον ιντερνετικό αέρα:

Βήμα 1ο
Βρείτε την ιδέα γύρω από την οποία θα χτιστεί το blog. Αυτό το βήμα είναι πιθανό να έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο μυαλό σας, καθώς αυτή η ιδέα σάς έσπρωξε στον δρόμο του ιστολογίου. Είτε πρόκειται για ένα προσωπικό ημερολόγιο, είτε για κάτι πιο εξειδικευμένο, ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας για τι πράγμα και σε ποιο κοινό θέλετε να απευθυνθείτε.

Βήμα 2ο
Βρείτε τον τίτλο του blog. Καλό είναι αυτός να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο του blog σας, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο από όσους ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα. Μία καλή ιδέα είναι να ελέγξετε ποιες σχετικές λέξεις είναι οι πιο δημοφιλείς στις μηχανές αναζήτησης, ώστε, χρησιμοποιώντας τις, να προσελκύσετε περισσότερους αναγνώστες. Χρήσιμες σ’ αυτήν την αναζήτησή σας θα βρείτε τις ιστοσελίδες WordstreamWordtracker και Google.   

Βήμα 3ο
Επιλέξτε τον «blog host» σας. Το blogging είναι ένα σπορ, στο οποίο μπορείτε να εξασκηθείτε δωρεάν. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσφέρουν blog hosting χωρίς αμοιβή, με δημοφιλέστερες το blogger της Google, το WordPress και το blogster. Για αρχή, μία από αυτές τις επιλογές είναι ό,τι πρέπει για να μπείτε στον «χορό» των ιστολογίων.

Βήμα 4ο
Εγγραφείτε
σε μία από αυτές τις υπηρεσίες. Η διαδικασία είναι πολύ απλή: αυτό που απαιτείται είναι να δώσετε μία διεύθυνση email (στην περίπτωση του blogger, πρέπει να έχετε ή να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Gmail), κάποια στοιχεία για εσάς, και να δημιουργήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση του blog σας. Ανάλογα με το ποια υπηρεσία επιλέξατε για να «φιλοξενήσει» το blog σας στο δίκτυο, στην διεύθυνση θα περιέχεται το όνομά της. Για παράδειγμα, στο Wordpress η διεύθυνση του blog σας θα είναι o-titlos-tou-blog.wordpress.com, ενώ στο blogger, θα είναι της μορφής titlos.blogspot.com.

Αργότερα, μπορείτε αν το επιθυμείτε να αποκτήσετε το δικό σας domain name, να μην υπάρχει δηλαδή η επωνυμία του blog host στην διεύθυνσή σας, με κάποια ετήσια συνδρομή, το κόστος της οποίας κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξετε.

Βήμα 5ο
Επιμεληθείτε την «εικόνα» του blog σας. Για την εξωτερική εμφάνιση του ιστολογίου σας, υπάρχουν πολλά πρότυπα μορφής τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε δωρεάν στο blog σας. Επιλέξτε κάποιο από τα προσφερόμενα του blog host σας, του οποίου το χρώμα, η γραμματοσειρά και οι δυνατότητες κατηγοριοποίησης των αναρτήσεων ταιριάζουν στα γούστα σας.

Βήμα 6ο
Πραγματοποιήστε την πρώτη σας ανάρτηση
. Γράψτε ένα κείμενο «καλωσορίσματος» στο νέο σας blog, πατήστε «ανάρτηση» και αρχίστε να μοιράζεστε τις σκέψεις σας με τον κόσμο. Μπορείτε να συμμετέχετε σε κοινότητες της «μπλογκόσφαιρας», να αποκτήσετε «φιλικούς» bloggers και να διαδώσετε τα νέα της γέννησης του διαδικτυακού «παιδιού» σας.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε tags στην κάθε ανάρτησή σας, ετικέτες δηλαδή, οι οποίες δείχνουν στους πιθανούς αναγνώστες σας σε τι αναφέρεται η συγκεκριμένη ανάρτηση, κάνοντας πιο εύκολη την κατηγοριοποίηση των post σας. Επίσης, μπορείτε να αφήσετε ανοιχτή την δυνατότητα σχολίων του κοινού στις αναρτήσεις σας ή να δημιουργήσετε ένα πιο «κλειστό» blog, επιλέγοντας ποιοι μπορούν να σας διαβάζουν ή να σχολιάζουν.

Βήμα 7ο και προαιρετικό
Αν η ιδέα σας είναι πολύ καλή, η γραφή σας συγκλονιστική και είστε άσσοι στο marketing, το blog σας είναι πιθανό να αποκτήσει φανατικό κοινό, κάτι που ευχόμαστε. Εδώ βρίσκεται η ευκαιρία σας να γίνετε… επαγγελματίες blogger, προσθέτοντας το στοιχείο της διαφήμισης στο ιστολόγιό σας. Η υπηρεσία διαφημίσεων της Google αποτελεί την πιο εύκολη λύση σ’ αυτόν τον τομέα. Ανάλογα με τα clicks ή τα views που θα έχουν οι διαφημίσεις στο blog σας, θα λαμβάνετε ένα ποσό ως αμοιβή. Το θετικό είναι ότι η Google αναλαμβάνει την «βρόμικη» δουλειά χωρίς εσείς να κουράζεστε, αλλά το αρνητικό είναι πως δεν μπορείτε να ελέγχετε το είδος των διαφημίσεων που θα εμφανίζονται στο blog σας.

Βήμα 0
Η βάση όλων των άλλων βημάτων είναι το «fair play» του «αθλήματος». Οφείλετε να μην προσβάλετε κανέναν με τις αναρτήσεις σας και τον τρόπο έκφρασής σας και να σέβεστε τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς είναι αντιδεοντολογικό να «κλέβετε» τις αναρτήσεις άλλων και να τις παρουσιάζετε σαν δικές σας.

Ακολουθήστε τους κανόνες και περιμένουμε να σας διαβάσουμε σύντομα κάπου εκεί έξω, στην παρέα του παγκόσμιου ιστού. Καλό blogging!

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v