Η αγάπη είναι ναρκωτικό!

Ο έρωτας και τα ρομαντικά αισθήματα ερεθίζουν τον εγκέφαλο με παρόμοιο τρόπο όπως οι εθιστικές ουσίες, σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη επιστημόνων που μελέτησαν το μυαλό των ερωτοχτυπημένων.
Η αγάπη είναι ναρκωτικό!
Ο έρωτας είναι εθιστικός, αποφάνθηκε η επιστήμη, καθώς έβαλε κάτω από το μικροσκόπιο τον εγκέφαλο των ερωτευμένων και διαπίστωσε ότι το «ρομάντζο» επηρεάζει το μυαλό μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι εθιστικές ουσίες όπως η καφεΐνη, ο καπνός και το αλκοόλ.

Οι ερευνητές μελέτησαν μαγνητικές εικόνες των εγκεφάλων δέκα γυναικών και επτά ανδρών που δήλωναν «βαθιά ερωτευμένοι», ενώ η σχέση τους με τον/την σύντροφό τους ήταν διάρκειας από έναν μήνα ως και δύο χρόνια. Κατά την διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες έβλεπαν φωτογραφίες του αγαπημένου/της αγαπημένης τους και φωτογραφίες προσώπων που τους έμοιαζαν.

Οι «ερωτευμένοι εγκέφαλοι» αντέδρασαν στην θέα των αγαπημένων τους με συναισθηματικές αποκρίσεις στα ίδια μέρη του εγκεφάλου που συμμετέχουν στις διαδικασίες του κινήτρου και της ανταμοιβής. «Η παθιασμένη αγάπη χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα που ενεργοποιείται στον εγκέφαλο όταν ένα άτομο είναι εθισμένο σε ναρκωτικές ουσίες», δήλωσε ο ψυχολόγος Arthur Aron που συμμετείχε στην έρευνα.

Με άλλα λόγια, η έλξη προς το πρόσωπο που ερωτευτήκατε είναι σαν ένα ναρκωτικό. Οι ειδικοί λένε πως ο έρωτας είναι ένα από τα πιο δυνατά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να επιλέγει και να κυνηγά έναν σύντροφο, μερικές φορές κάνοντας ακραία πράγματα για να κερδίσει την προσοχή και την αγάπη του.

«Μπορείς να νιώθεις ευτυχισμένος όταν είσαι ερωτευμένος, αλλά μπορεί να νιώθεις και αγχωμένος», είπε η νευρολόγος Lucy Brown, επίσης υπεύθυνη για την έρευνα. «Το πρόσωπο αυτό γίνεται ένας στόχος ζωής», υπογράμμισε. Μήπως όμως (λέμε εμείς τώρα) ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα απρόβλεπτο συναίσθημα που δεν μπορεί να αναλυθεί με επιστημονικούς όρους; Μήπως πρέπει απλώς… να το απολαύσουμε;

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v