Online dating: Βρίσκεται εκεί ο πραγματικός έρωτας;

Νέα έρευνα ψυχολόγων εξηγεί τα οφέλη αλλά και τις παγίδες του online dating και συμβουλεύει τους singles τι να προσέχουν κατά την διαδικτυακή επιλογή πιθανών ερωτικών συντρόφων.
Online dating: Βρίσκεται εκεί ο πραγματικός έρωτας;
Πρόσφατα μιλούσαμε με ζευγάρια που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις ο έρωτάς τους ευδοκίμησε και επισημοποιήθηκε. Σε κάποιες άλλες έληξε άδοξα. Το ερώτημα αν ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει περισσότερες (και ασφαλέστερες) ευκαιρίες από τον πραγματικό κόσμο να γνωρίσεις τον αληθινό έρωτα κλήθηκαν να απαντήσουν πρόσφατα Αμερικανοί ψυχολόγοι. Τα αποτελέσματα της πολυσέλιδης έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science in the Public Interest είναι άκρως ενδιαφέροντα:

Ένα γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως το online dating αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική για τους singles που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουν νέους ανθρώπους. Γι’αυτό, άλλωστε, και ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται όχι μόνο σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και sites «προξενιών» έχει αυξηθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια. Στην Αμερική τουλάχιστον, όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το online dating αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο τρόπο γνωριμίας ζευγαριών σήμερα (ο πρώτος είναι η γνωριμία μέσω φίλων).

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, στο online dating υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα που σαμποτάρουν αυτούς που αναζητούν τον πραγματικό έρωτα. «Δε μπορεί να αποδειχτεί ότι το online dating ‘προμοτάρει’ τον έρωτα», λέει ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Rochester, Harry Reis. Και εξηγεί: Ένα από τα μειονεκτήματα των διαδικτυακών γνωριμιών έχει να κάνει με την ύπαρξη του «προφίλ». Στον πραγματικό κόσμο χρειαζόμαστε μέρες ή και εβδομάδες για να γνωρίσουμε κάποιον καλά και να αποφασίσουμε αν μας ταιριάζει ή όχι. Στο διαδίκτυο, όμως, τον «γνωρίζουμε» μέσα σε μερικά λεπτά και τον τοποθετούμε αμέσως στον φάκελο «μου κάνει» ή «δε μου κάνει».

Αυτό όχι μόνο εξαφανίζει το μυστήριο και την έκπληξη του διαπροσωπικού ραντεβού -κάτι που δεν είναι, βέβαια, πάντα κακό γιατί μπορεί να σε γλυτώσει από πολλά αποτυχημένα ραντεβού- αλλά και ενέχει τον κίνδυνο να απορρίψεις άτομα για λάθος λόγους. Ο έρωτας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην χημεία. Έτσι, μπορεί να απορρίψεις ένα άτομο με το οποίο θα μπορούσες να έχεις εξαιρετική χημεία μόνο και μόνο επειδή π.χ. δεν ακούτε την ίδια μουσική. «Δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα είναι η αλληλεπίδρασή σου με ένα άτομο κρίνοντας μόνο από το προφίλ του. Η επιλογή συντρόφου δεν είναι το ίδιο με την επιλογή μιας μπλούζας», λέει ο Reis.

Ακόμα πιο επισφαλείς είναι οι μέθοδοι κάποιων online dating sites που προσπαθούν να «ταιριάξουν» ανθρώπους σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους. Όσο λογικό κι αν ακούγεται αυτό, οι ψυχολόγοι λένε πως δεν είναι βέβαιο ότι δύο άνθρωποι αποφασίζουν πως θα είναι ευτυχισμένοι μαζί μόνο επειδή έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα ή τις ίδιες προτεραιότητες στην ζωή, πριν καν ακόμα γνωριστούν. Αντίθετα, πολύ πιο έγκυρη μπορεί να είναι μία τέτοια πρόβλεψη όταν αυτά τα άτομα αρχίσουν να κουβεντιάζουν ή ανάλογα με το θέμα της συζήτησής τους, ή ακόμα και από αυτά που θα επιλέξουν να κάνουν μαζί στο πρώτο ή στο δεύτερο ραντεβού. «Η αλληλεπίδραση είναι μία περίπλοκη διαδικασία που δε μπορεί να καταταχθεί σε λίστες και κουτάκια», λέει ο Reis.

Ένα ακόμα επισφαλές κριτήριο επιλογής συντρόφου από μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η φωτογραφία. Το γεγονός ότι αποφασίζουμε αν κάποιος μας αρέσει ή όχι κρίνοντας μόνο από μία ή περισσότερες φωτογραφίες αντικειμενοποιεί τους πιθανούς συντρόφους μας και μας οδηγεί στο να επιλέξουμε βασισμένοι σε εντελώς επιφανειακά και τελικά ίσως άσχετα κριτήρια.

Η μετέπειτα επικοινωνία με το άτομο του οποίου η φωτογραφία μας γοήτευσε μπορεί να ανατρέψει την αρχική επιφανειακή προσέγγιση –εξαρτάται όμως πόσο καιρό θα πάρει μέχρι τελικά τα άτομα έρθουν σε offline επαφή. Αν η online επικοινωνία τους διαρκέσει 2-3 εβδομάδες η έλξη, όταν τελικά συναντηθούν, μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή, λένε οι ειδικοί. Αν, όμως, ξεπεράσει τις 6 εβδομάδες το πιθανότερο είναι ότι το αρχικό ενδιαφέρον έχει «ξεθυμάνει».

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις παραπάνω παγίδες, λοιπόν, τι είναι αυτό που κάνει το online dating τόσο δημοφιλές; Το ότι προσφέρει εξαιρετική κάλυψη στο ποιος πραγματικά είσαι και τι θέλεις από τον άλλον είναι μία απάντηση. Το ότι προσφέρει έναν βολικό «τόπο» γνωριμίας είναι μία άλλη. Αυτό που σίγουρα, όμως, κάνει την online αναζήτηση συντρόφου να κερδίζει, έναντι της πραγματικής, είναι η πληθώρα υποψηφίων. «Αρκεί να είσαι συνειδητοποιημένος ότι ο ιδανικός ή η ιδανική σύντροφος για εσένα δεν βρίσκεται απαραίτητα ανάμεσα σε αυτούς τους υποψήφιους», τονίζει ο Reis.

Πηγή: Healthland.time.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v