Τα μέτρα λιτότητας… εξανεμίζουν την κοκαΐνη

Τα οικονομικά μέτρα έρχονται, η κοκαΐνη φεύγει, συμπεραίνει ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία δείχνει πως οι χρήστες της ουσίας μειώνονται λόγω… κόστους, αλλά το γενικότερο πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών παραμένει.
Τα μέτρα λιτότητας… εξανεμίζουν την κοκαΐνη
Η χρήση κοκαΐνης στην Ευρώπη βρίσκεται σε «ελεύθερη» πτώση και για μέρος του φαινομένου ευθύνονται τα μέτρα λιτότητας και η κατάρριψη του «πρεστίζ» της ουσίας ως μέρος της «καλής ζωής», ανακοίνωσε η Επιτροπή Φαρμακευτικών Ουσιών της Ε.Ε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή αυξάνεται ο κίνδυνος για άνοδο των ποσοστών μόλυνσης από HIV, εξαιτίας της χρήσης ηρωίνης, καθώς η οικονομική κρίση μειώνει το budget των χρηστών, με αποτέλεσμα αμφιβόλου υγιεινής πρακτικές.

«Οι αρχές δεν πρέπει να αγνοήσουν όσα γίνονται. Οι συνθήκες για μελλοντικά ξεσπάσματα (του ιού HIV) εξαιτίας χρήσης ναρκωτικών δεν σταμάτησαν να υπάρχουν στα κράτη-μέλη», δήλωσε ο Wolfgang Gotz, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ναρκωτικών Ουσιών (EMCDDA).

Μειωμένοι προϋπολογισμοί σημαίνουν ότι οι υπηρεσίες ελέγχου της χρήσης ναρκωτικών στην Ευρώπη ίσως έχουν μειωμένες δυνατότητες άμεσης ανταπόκρισης σε ξεσπάσματα του HIV, ενώ όλοι αυτή η κατάσταση συνεχίζει να απειλεί με σημαντικά προβλήματα υγείας πολλές χώρες που συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η οποία ιστορικά παρουσίαζε χαμηλά ποσοστά HIV, παρατηρήθηκε μια έξαρση, με 170 περιπτώσεις μόλυνσης μόνο κατά τον Ιούλιο, σύμφωνα με την αναφορά της Επιτροπής. Αυξήσεις ανάλογων περιπτώσεων εμφανίστηκαν και στην Βουλγαρία, την Εσθονία και την Λιθουανία.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ευθύνεται για πάνω από 2.000 θανάτους που σχετίζονται με τον HIV κάθε χρόνο στην Ε.Ε.», τόνισε ο Gotz. Η χρήση ηρωίνης στην Ευρώπη δείχνει να παραμένει σταθερή –οι χρήστες υπολογίζονται στους 1,3 εκατομμύρια- αλλά υπάρχουν βάσιμα στοιχεία πως η χρήση της κοκαΐνης έφτασε στο κορύφωμά της, ενώ παράλληλα η χρήση κάνναβης μεταξύ των νέων ανθρώπων έχει επίσης μειωθεί. Περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπων έκαναν χρήση κοκαΐνης το περασμένο έτος στην Ε.Ε., ανακοίνωσε η Επιτροπή. Η μείωση των χρηστών ωστόσο ήταν αισθητή μέσα στο 2010 στην Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παρόμοια στοιχεία έχουν προκύψει στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

«Το οικονομικό βάρος που συνοδεύει την χρήση της κοκαΐνης την καθιστά λιγότερο ελκυστική επιλογή σε χώρες όπου η λιτότητα είναι το “μότο” της ημέρας», αναφέρει η Επιτροπή. Η μέση τιμή πώλησης της κοκαΐνης στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κινείται μεταξύ 50 και 80€ ανά γραμμάριο.

Πηγή: Financial Times
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v