Οι κρυμμένες (;) μελωδίες της ευτυχίας

Διανύοντας τις πιο ψυχοφθόρες μέρες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, πασχίζοντας να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον, αναζητάμε τους λόγους που μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους, ακόμα και σήμερα.
Οι κρυμμένες (;) μελωδίες της ευτυχίας
της Έλενας Μπούλια

Προχθές το πρωί, καθώς ερχόμουν στο γραφείο, πήρε το μάτι μου στο αυτοκίνητο ακριβώς από πίσω έναν μπαμπά με το παιδί του. Δυσκολεύτηκα να διακρίνω το φύλο και την ηλικία του παιδιού, γιατί δεν είχε καθόλου μαλλιά και φρύδια, αλλά πρέπει να ήταν στην εφηβεία. Ένιωσα ένα σφίξιμο στο στομάχι μου υποθέτοντας πως το παιδί έπασχε από κάποια ασθένεια (ελπίζω αναστρέψιμη) και συνέχισα να παρατηρώ διακριτικά από το καθρεφτάκι. Μιλούσαν και κάποια στιγμή ξέσπασαν σε γέλια. Ο κόμπος στο στομάχι μου χαλάρωσε μέχρι που είδα μία γιαγιά, άστεγη κρίνοντας από την εμφάνιση και την τεράστια τσάντα που βρισκόταν δίπλα της, να κάθεται κουλουριασμένη προς τα μπρος σε ένα παγκάκι μιας στάσης. Και ήταν η δεύτερη το ίδιο πρωί, γιατί νωρίτερα είχα δει έναν άντρα να ψάχνει στα σκουπίδια και να μιλάει μόνος του, μέχρι που κάποιος περαστικός κάτι του είπε και άρχισε να γελάει.

Για τους περισσότερους από εμάς οι μέρες που διανύουμε δεν σέρνουν μόνο οικονομικά προβλήματα που δεν αφήνουν το μυαλό μας να ηρεμήσει, αλλά και μία βαθιά θλίψη, η οποία έρχεται να προστεθεί στα προσωπικά προβλήματα που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας. Κοιτάζοντας αυτούς τους ανθρώπους σκεφτόμουν πόσο διαφορετική διάσταση πρέπει να έχουν για αυτούς τα βάρβαρα νέα οικονομικά μέτρα από την μία και οι μικρές στιγμές ευτυχίας από την άλλη. Τα καλά νέα κάποιων ιατρικών εξετάσεων ή ένα πεντάευρο που ένας άστεγος βρίσκει τυχαία στον δρόμο μπορεί να φτιάξουν τη μέρα σε κάποιους ανθρώπους, ενώ για άλλους μπορεί να μην σημαίνουν και πολλά. Υπάρχουν, όμως, για τον καθένα οι δικές του στιγμές ευτυχίας, αυτές που μπορούν να κάνουν λίγο πέρα ακόμα και τις πιο δυσβάσταχτες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Πού είναι η ευτυχία;
Στο DNA μας
, καταρχήν, και δεν το λέμε εμείς αλλά η σύγχρονη επιστήμη. Για την ακρίβεια, αυτό που συμπεραίνουν όλες οι σχετικές έρευνες είναι ότι ο μέσος άνθρωπος είναι φύσει αισιόδοξος, καθώς πάντα περιμένει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από ό,τι είναι –ακόμα κι αν φοβάται για το αντίθετο. Για την ακρίβεια, έχει βρεθεί ότι μπορεί σε συλλογικό επίπεδο ένας λαός να βιώνει ακόμα και τις πιο δύσκολες κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις με απαισιοδοξία, όμως σε προσωπικό επίπεδο, ο καθένας για το μέλλον του αισιοδοξεί. Όσο εγωιστικό, λοιπόν, κι αν ακούγεται, πρώτα από όλα πρέπει να φροντίσουμε για την προσωπική μας ευτυχία, αν θέλουμε να μεταδώσουμε τέτοια συναισθήματα και στους άλλους.

Η ευτυχία, τώρα, για τον καθένα είναι… ό,τι ο καθένας θέλει. Η εργασιακή ασφάλεια, η υγεία και οι οικογενειακοί δεσμοί είναι για την πλειοψηφία των ανθρώπων τα πρώτα πράγματα που μπορούν να τους εξασφαλίσουν ευτυχία (αυτά που τουλάχιστον ήρθαν πρώτα σε έρευνα που έγινε πρόσφατα σε 7.500 Βρετανούς). Όταν κάποιο από αυτά, όμως, λείπει, έρχονται τα άλλα να το υποκαταστήσουν. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχει ασφάλεια στην εργασία, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, πρέπει να θυμόμαστε πως τουλάχιστον έχουμε υγεία ή/και καλές σχέσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτά λίγο-πολύ μας απαντήσατε και εσείς σε σχετική ερώτηση:

«Ευτυχία για μένα είναι οι Κυριακές το πρωί με τα 3 παιδάκια μου στο κρεβάτι και τον αγαπημένο μου αντρούλη να παίζουμε και να κάνουμε αγκαλιές :)», έγραψε η Αλεξάνδρα.
«Όταν φτάνει το βράδυ και δεν έχω κάποιο δυσάρεστο νέο για την οικογένειά μου και τους φίλους μου... τότε νιώθω ήρεμη και ευτυχισμένη! Και παρακαλάω να είναι κάθε μέρα έτσι!», έγραψε η Ιουλία.
«Ευτυχία είναι για μένα να ξυπνάω κάθε μέρα με χαρά και να αγκαλιάζω την οικογένεια μου με πολύ πολύ αγάπη... τίποτα μα τίποτα άλλο...», είπε η Μαρία.
«Ευτυχία είναι το τσίου-τσίου του κότσυφα που μερακλώνει πάνω στην δάφνη του κήπου μου», έγραψε η Παρασκευή.
«Ευτυχία είναι για μένα να ζω σε ένα παρόν που να μου επιτρέπει να ονειρεύομαι ένα καλύτερο μέλλον», είπε η Πέννυ.

Γενικός «κανόνας», λοιπόν, που μας αφορά όλους και στον οποίον συγκλίνουν όλες οι σχετικές έρευνες στην ψυχολογία και την οικονομία είναι ότι: Η ευτυχία βρίσκεται στους φίλους και την οικογένεια και στην αγάπη προς και από αυτούς.

Τι άλλο μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;
Σύμφωνα, πάντα, με τις συμβουλές ειδικών, υπάρχουν πολλά ακόμα πλαίσια στην ζωή μας, στα οποία οφείλουμε να ανατρέχουμε για να μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε λόγους και μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι:

-Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 25% της ευτυχίας μας εξαρτάται από το άγχος μας. Έχοντας την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που μας αγχώνουν, αυξάνουμε τις πιθανότητες να ζούμε πιο ευτυχισμένα. Δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το εργασιακό άγχος σε σχετικό άρθρο του In2life.

-Η καλή υγεία είναι ένας σπουδαίος λόγος να είμαστε ευτυχισμένοι. Φροντίζοντας καθημερινά να τρώμε σωστά και να αθλούμαστε εξασφαλίζουμε καλύτερη υγεία, άρα περισσότερες πιθανότητες να είμαστε ευτυχισμένοι.

-Η καλοσύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας όχι μόνο μας κάνει πιο χαρούμενους αλλά και προδιαθέτει τους άλλους να φέρονται με τον ίδιο τρόπο.

-Οι μικρές χαρές μπορούν, αν όχι να μας κάνουν ευτυχισμένους, σίγουρα να δημιουργήσουν καλές προϋποθέσεις. Θυμηθείτε όλα αυτά που σας δίνουν χαρά και εφαρμόστε τα όσο πιο συχνά μπορείτε (αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει να τρώτε παγωτό κάθε μέρα!).

-Το νόημα: Βρείτε το σε ό,τι κι αν κάνετε και δοθείτε σε αυτό. Στα παιδιά σας, στην δουλειά σας, στην βόλτα, στο μαγείρεμα, σε ένα βιβλίο. Η ικανοποίηση που νιώθουμε όταν κάνουμε αυτό που θέλουμε με την καρδιά μας είναι τρομερά ανακουφιστική.

-Ο χώρος που ζούμε μπορεί να συμβάλλει στο να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χώρος μας -το σπίτι μας- πρέπει να είναι παλάτι, το αντίθετο μάλιστα. Σημασία έχει όπως κι αν είναι το σπίτι μας να βρούμε σε αυτό τις αρετές και τα προσόντα του και να τα αναδείξουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε θετική ενέργεια. Συμβουλές για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό θα βρούμε στους οικιακούς «κανόνες» του Feng Shui, σε παλαιότερο άρθρο του In2life.

-Η σημασία του να είναι κανείς ευγνώμων: Είναι πολύ δύσκολο να νιώθουμε ευγνωμοσύνη την στιγμή που ένα αγαπημένο μας πρόσωπο αρρωσταίνει, όταν χάνουμε την δουλειά μας ή όταν τα χρήματα που έχουμε μας «βγάζουν» μέχρι τα μισά του μήνα. Είναι, όμως, σπουδαίο όταν καταφέρνουμε να το κάνουμε γιατί η δύναμη που μπορούμε να πάρουμε από την ευγνωμοσύνη είναι απίστευτη. Γιατί να νιώθουμε ευγνωμοσύνη;

*Για όλα τα καλά που ήρθαν στην ζωή μας και κυρίως για τους ανθρώπους της ζωής μας. *Γιατί η ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει ακόμα και τα πιο άσχημα να φαίνονται λίγο καλύτερα (έχετε προβλήματα στην δουλειά; Να είστε ευγνώμονες που έχετε δουλειά. Να είστε ευγνώμονες που η ζωή σας έχει εμπόδια γιατί έτσι δεν είναι βαρετή. Και που μπορείτε να μάθετε από αυτά τα εμπόδια. Και που μπορούν να σας κάνουν πιο δυνατό).
*Γιατί σας θυμίζει όλα τα σημαντικά πράγματα στην ζωή: Ότι τα παιδιά σας είναι υγιή. Ότι μπορεί να αγχώνεστε για να βρείτε χρήματα να πληρώσετε τους λογαριασμούς του σπιτιού σας, αλλά τουλάχιστον έχετε ένα σπίτι να μένετε.
*Γιατί σας θυμίζει να ευχαριστείτε και τους άλλους και να τους κάνετε έτσι να νιώθουν λίγο καλύτερα.

Διαβάστε στα Σχετικά Άρθρα πού κρύβονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μυστικά της ευτυχισμένης ζωής και τις απόψεις του Νικόλα Χρηστάκη για την ευτυχία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v