ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

«Έσπασε» η ταχύτητα του φωτός

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν αυτός που πριν από έναν αιώνα διατύπωσε τη θεωρία ότι τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φως. Εν έτη 2011 έγινε γνωστό ότι ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για τους νόμους της φύσης, έκανε, μάλλον, λάθος.

«Έσπασε» η ταχύτητα του φωτός

Επιστήμονες από το μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδιακής Φυσικής στον κόσμο ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν υποατομικά σωματίδια που ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός, συγκλονίζοντας την επιστημονική κοινότητα. Αν τα ευρήματα αποδειχθούν ακριβή, τότε θα ανατραπεί όχι μόνο η θεωρία του Αϊνστάιν αλλά και ένα θεμέλιο της σύγχρονης Φυσικής, που εξηγεί με ποιο τρόπο λειτουργεί ολόκληρο το σύμπαν.

Σύμφωνα με τη θεωρία της ειδικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, που διατυπώθηκε το 1905, τίποτα στο σύμπαν δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από το φως στο κενό.

Ωστόσο οι Ιταλοί φυσικοί του πειράματος «Opera», που πραγματοποιείται 1.400 μέτρα κάτω από το έδαφος, στο υπόγειο Εθνικό Εργαστήριο Γκραν Σάσο, σε συνεργασία με το Cern στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γένοβα, ισχυρίζονται ότι κατέγραψαν νετρίνα που ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός (299.792 χλμ ανά δευτερόλεπτο) κατά 60 νανοδευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα έχουν αφήσει άφωνους τους επιστήμονες ανά τον κόσμο, που ζητούν επιβεβαίωση, προτού αναγνωρίσουν την ανακάλυψη.

"Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματά μας. Έχουμε ελέγξει και ξαναελέγξει για οτιδήποτε δεν θα επιβεβαίωνε τα στοιχεία μας, αλλά δε βρήκαμε τίποτα. Τώρα ζητούμε από συναδέλφους να τα ελέγξουν ανεξάρτητα", δήλωσε ο εκπρόσωπος των ερευνητών, Antonio Ereditato.

Οι φυσικοί του «Opera» ανέφεραν ότι έχουν καταγράψει ίδια αποτελέσματα σε περίπου 16.000 μετρήσεις κατά την τελευταία διετία. Οι επιστήμονες, πάντως, συμφωνούν στο ότι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, θα επέλθει μια θεμελιώδης αναθεώρηση των νόμων της φυσικής.

Τα νετρίνα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα και σπανίως αλληλεπιδρούν με την κοινή ύλη. Μπορούν να περνούν μέσα από τοίχους και πλανήτες κι έχουν πολύ μικρή μάζα. Υπάρχουν παντού γύρω μας καθώς αποτελούν υποπροϊόν των πυρηνικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ήλιου. Δισεκατομμύρια τέτοια υποατομικά σωματίδια περνάνε κάθε δευτερόλεπτο μπροστά από τα μάτια μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Είχε προηγηθεί ένα παρόμοιο πείραμα, το Minos στην Μινεσότα των ΗΠΑ, το 2007. Στο πείραμα είχαν φανεί νετρίνο που κατέφθαναν από τον επιταχυντή Fermilab του Σικάγο, να κινούνται οριακά ταχύτερα από το φως, αλλά τότε υπήρχε μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τις μετρήσεις.

Πηγή: Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η ισχυρογνωμοσύνη είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας της θέλησης να υποκαταστήσει δια της βίας τη νοημοσύνη."

Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος

  • 1756 - Γεννιέται ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Αυστριακός συνθέτης.
    1832 - Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και φωτογράφος Λιούις Κάρολ.
    1945 - Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώνεται το Άουσβιτς ΙΙΙ Μόνοβιτς από τον 60ο Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν.
    2006 - Ο Μανουέλ Σελάγια ορκίζεται Πρόεδρος της Ονδούρας.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v