Πιο «απόρρητο» το Facebook από αύριο

Τις προσωπικές ρυθμίσεις στα προφίλ των χρηστών του αλλάζει το Facebook, προσφέροντας στα μέλη του περισσότερο έλεγχο για το ποιος βλέπει τι, σε μια προσπάθεια να κάνει πιο ιδιωτική την (online) ζωή όλων μας. Δείτε τι θα ισχύει από τις 25 Αυγούστου.
Πιο «απόρρητο» το Facebook από αύριο
Μήπως το Facebook αποφάσισε να «ακούσει» την γκρίνια των μελών του για περισσότερη ιδιωτικότητα στα προσωπικά δεδομένα τους; Μήπως φταίει ο ανταγωνισμός που φέρνει το Google+; Ή μήπως ο ταλαντούχος κ. Zuckerberg έχει άλλα σχέδια; Όπως και να’ χει, από τις 25 Αυγούστου, το δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει τις προσωπικές ρυθμίσεις των χρηστών του, προσφέροντάς τους μεγαλύτερο έλεγχο για το ποιος βλέπει τι. Ποιες είναι αυτές;

Η πιο σημαντική βελτίωση που φέρνει το νέο «πακέτο» αλλαγών είναι η δυνατότητα του χρήστη να επιλέγει σε ποιους θέλει να εμφανίζεται κάθε ανάρτησή του (δημόσιο, μόνο για φίλους ή μορφοποίηση). Επιπλέον -και μετά τη γενική κατακραυγή που δέχθηκε πριν από λίγο διάστημα για το άνευ προειδοποίησης λανσάρισμα του λογισμικού Tag Suggestions- τα μέλη θα μπορούν να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν τις ετικέτες (tags) με το όνομά τους, προτού αυτές δημοσιευθούν στο προφίλ τους. Η τελευταία προσθήκη έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας εναντίον του κακόβουλου tagging.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που θα δούμε στις ρυθμίσεις της σελίδας μας, έχουν ως εξής:

• Inline controls: Κάθε δημοσίευση θα έχει πλέον την επιλογή εμφάνισής της σε όλους, στους φίλους ή σε συγκεκριμένα άτομα μόνο. Το Facebook θα διατηρήσει τις υπάρχουσες ρυθμίσεις των χρηστών του, ενώ στην πρώτη δημοσίευση κάθε νέου μέλους, θα είναι προεπιλεγμένο το «δημόσιο». Αν ο χρήστης, όμως, επιλέξει κάτι άλλο, τότε αυτόματα αυτό τοποθετείται ως προεπιλεγμένο για τις επόμενες δημοσιεύσεις του.

• Tag takedown: Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή όχι την αναφορά του ονόματός του σε κάποια ετικέτα, να ζητά την αφαίρεσή του από το άτομο που το έχει κάνει ή να «μπλοκάρει» το συγκεκριμένο άτομο.

• Universal tagging: Ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει ετικέτα με το όνομα οποιουδήποτε και όχι μόνο με τους φίλους του στο Facebook.

• Location tagging: Ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει γεωγραφικές τοποθεσίες. Τώρα η δυνατότητα αυτή προσφέρεται μόνο στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

• Profile view: Ο χρήστης θα μπορεί να ελέγξει πώς βλέπουν οι άλλοι το προφίλ του. Η δυνατότητα αυτή θα βρίσκεται πάνω από τις Ενημερώσεις (news feed).

Σχολιάζοντας τις αλλαγές στο BBC, ο αντιπρόεδρος του Facebook, Chris Cox, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι οι παλιές ρυθμίσεις ήταν κακές. Απλώς νομίζω ότι οι καινούργιες είναι πολύ καλύτερες». Παράλληλα διέψευσε τις εικασίες ότι η βελτίωση των ρυθμίσεων αποσκοπεί στην προετοιμασία του εδάφους ώστε να γίνονται δεκτά μέλη κάτω των 13 ετών. Υποσχέθηκε, τέλος, ότι δεν θα υπάρξουν απροσδόκητες αλλαγές στις ρυθμίσεις των χρηστών κατά τη διαδικασία των τεχνικών αλλαγών.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v