Το Facebook γνωρίζει πότε θα χωρίσετε

Ο μάγος των στατιστικών David McCandless μελέτησε ενδελεχώς τα status updates των χρηστών του Facebook και έβγαλε το πόρισμα: τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν λίγο πριν τις γιορτές και τις Δευτέρες.
Το Facebook γνωρίζει πότε θα χωρίσετε
Τι κοινό έχουν η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα, οι διακοπές του Πάσχα, η Πρωταπριλιά και οι Δευτέρες; Είναι οι περίοδοι που οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίζουν, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων που προέρχονται από το Facebook.

Τον γύρο του internet κάνουν τα ευρήματα του κορυφαίου στατιστικολόγου David McCandless, ο οποίος λατρεύει να φτιάχνει γραφήματα. Σε ένα από αυτά λοιπόν, αποτύπωσε τις περιόδους κατά τις οποίες σημειώνονται οι περισσότεροι χωρισμοί. Δείγμα της έρευνάς του; Τα status updates όλων μας.

Με πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, το Facebook είναι ο νέος εύκολος τρόπος που βρήκαν οι επιστήμονες για να κάνουν άμεσες μετρήσεις. Σε ομιλία του, λοιπόν, στο Συνέδριο Ted, έναν θεσμό όπου συγκεντρώνονται τα κορυφαία μυαλά του πλανήτη και βγάζουν εμπνευσμένους λόγους, ο McCandless παρουσίασε μεταξύ άλλων και τις ημερομηνίες που σημαίνουν το τέλος πολλών σχέσεων.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω video με την ομιλία του ειδικού, τα περισσότερα «Μόλις χώρισα» και οι συχνότερες αλλαγές των relationship status από «in a relationship» σε «single» λαμβάνουν χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου και μέσα στον Μάρτιο. Προφανώς, όσοι βλέπουν την σχέση τους να έχει πέσει σε τέλμα, δεν θέλουν να πληγώσουν τον σύντροφό τους, παρατώντας τον μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα. Γι’ αυτό, το κάνουν λίγο πριν.

[Δείτε το video με την ομιλία του McCandless]


Άλλο ένα συμπέρασμα από τα ευρήματα είναι ότι οι Δευτέρες δεν ενδείκνυνται μόνο ως αφετηρίες δίαιτας ή εργασιακής εβδομάδας, αλλά και ως… σφύριγμα λήξης μιας ερωτικής περιπέτειας. Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι πως μεγάλη άνοδος στα status χωρισμού σημειώνεται την ημέρα της Πρωταπριλιάς. Να το εκλάβουμε ως φάρσα, ή μήπως οι φάρσες οδηγούν σε καβγάδες τόσο μεγάλους, που καταλήγουν στο «αντίο»;

Το Facebook καταρρίπτει εν μέρει την θεωρία που θέλει τους περισσότερους να αποφασίζουν να επιστρέψουν στην εργένικη ζωή τον Σεπτέμβριο, ακριβώς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο). Παράλληλα, το Facebook όχι μόνο αποτελεί δείκτη των ανθρώπινων σχέσεων, αλλά τις επηρεάζει κιόλας. Σύμφωνα με άλλη έρευνα, αυξάνονται κατά πολύ οι χωρισμοί μέσω Facebook. Για παράδειγμα, σε δείγμα 1.000 ατόμων:
- Το 25% περίπου ανακάλυψαν ότι τους χώρισαν, βλέποντάς το για πρώτη φορά στο Facebook.
- Το 21% περίπου δήλωσαν πως θα χώριζαν με κάποιον μέσω Facebook, αλλάζοντας το status τους σε «single».
- Το 40% περίπου των ερωτηθέντων έχουν ανανεώσει το status τους κάποια στιγμή, ώστε να το δει ο σύντροφός τους και να καταλάβει ότι έχουν άλλα σχέδια
.

Πηγή: Mashable.com
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v