«Aσφαλίσετε» το προφίλ σας στο Facebook

Μπορεί ένα αθώο αυθόρμητο status update να σας στοιχίσει πολύ ακριβά; Μπορεί η ημερομηνία γέννησής σας σε δημόσια θέα να αδειάσει τον τραπεζικό σας λογαριασμό; Μπορεί, εκτός κι αν είστε σωστά ενημερωμένοι για τις κατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας.
«Aσφαλίσετε» το προφίλ σας στο Facebook
«Ετοιμάζουμε βαλίτσες για Λονδίνο. Θα περάσουμε τέλεια!!» Status όπως αυτά, μπορεί να εκφράζουν τον ενθουσιασμό σας, τον οποίο θέλετε να μοιραστείτε με τους φίλους σας, αλλά άθελά σας μπορεί να τον μοιράζεστε και με χιλιάδες άλλους αγνώστους. Είχατε σκεφτεί πως την ίδια στιγμή έχετε πει σε όλο τον κόσμο πως θα λείπετε για αρκετές ημέρες από το σπίτι σας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε διαρρήκτες;

Ξέρουμε, θα μας πείτε υπερβολικούς. Γιατί να κατασκοπεύουν εσάς και πώς θα γνωρίζουν την διεύθυνση του σπιτιού σας; Ρίχνοντας μια ματιά στο προφίλ σας, ίσως βρείτε μόνοι σας την απάντηση: Πλήρες ονοματεπώνυμο, email, φωτογραφίες του σπιτιού σας –έως και κάθε δωματίου ξεχωριστά, όπου φαίνονται όλα τα αντικείμενα αξίας-, posts στον «τοίχο» σας, όπου οι αθώες συνομιλίες με φίλους αποκαλύπτουν περιοχές, διευθύνσεις, συνήθειες, και γενικά πληροφορίες, που συνδυασμένες κάνουν παιχνιδάκι την «αποκωδικοποίηση» της καθημερινότητάς σας.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να τρέμουμε και την σκιά μας, ούτε να διαγράψουμε τα προφίλ μας, για την περίπτωση που κάποιος internet stalker μας βάλει στο μάτι. Απλώς, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του προφίλ μας και να τις τροποποιήσουμε καταλλήλως ώστε να είμαστε σίγουροι πως τα όσα λέμε στον «δημόσιο χώρο» του Facebook δεν φθάνουν εκεί που δεν πρέπει.

«Μαρτυριάρικα» προφίλ
Για να προχωρήσετε στις κατάλληλες ρυθμίσεις, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε ποια στοιχεία του προφίλ σας εγκυμονούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.

- Πρώτο και κυριότερο, τα status σας: Δεν χρειάζεται να αναφέρετε σε αυτά κάθε σας κίνηση με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Είναι σαν να δίνετε «στο πιάτο» τις πληροφορίες για το πότε το σπίτι σας είναι άδειο.
- Βασικές πληροφορίες: Στα «basic info» του προφίλ σας, έχετε δηλώσει χωρίς να το πολυσκεφτείτε την ημερομηνία γέννησης, την οικογενειακή σας κατάσταση, την πόλη καταγωγής σας, το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτήσατε κλπ. Ωστόσο, αυτό που ξεχνάτε είναι πως τέτοια στοιχεία είναι συχνά οι λέξεις-κλειδιά για το ξεκλείδωμα πιστωτικών καρτών, και οι απαντήσεις ασφαλείας στους λογαριασμούς email σας. Αν κάποιος το έχει βάλει σκοπό, μπορεί να συλλέξει κομμάτι-κομμάτι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να ολοκληρώσει το «παζλ» της ταυτότητάς σας.
- Facebook Places: Η σχετικά νέα υπηρεσία του Facebook σας επιτρέπει να κάνετε check in όπου πηγαίνετε, ώστε να δηλώνετε τα μέρη στα οποία βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, όσο έχετε ενεργοποιημένη την σχετική δυνατότητα δίνετε το στίγμα σας, αφήνοντας το iPhone σας να κάνει την δουλειά του «πομπού».

Οι ρυθμίσεις που… σώζουν
Η λύση είναι απλή και βρίσκεται στο χέρι σας –ή καλύτερα στο ποντίκι σας. Πατώντας την επιλογή «account» πάνω δεξιά και «privacy settings» αμέσως μετά, βρίσκεστε στο panel των ρυθμίσεων ασφαλείας του Facebook. Ένα πάνελ, οι προεπιλογές του οποίου ευνοούν ιδιαίτερα την δημοσιοποίηση των πληροφοριών σας προς όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Μάλιστα, κάθε φορά που το Facebook αλλάζει υπηρεσίες, τρόπους εμφάνισης των προφίλ κλπ οι ρυθμίσεις ασφαλείας μεταβάλλονται αντίστοιχα, και πολλοί από εμάς δεν μπαίνουμε στον κόπο να ελέγξουμε αν είναι όπως τις θέλουμε.

Επομένως, η λύση είναι να μπείτε άμεσα στα «privacy settings» του προφίλ σας και να φροντίσετε να φαίνονται οι φωτογραφίες, τα status, οι προσωπικές πληροφορίες σας σε αυτούς μόνο που επιθυμείτε (πιο ασφαλής η επιλογή «friends only» και όχι «everyone» ή "friends of friends").

Επίσης, από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε το link προς τα «apps and websites» (κάτω αριστερά) και να κάνετε κλικ στην επιλογή «Remove unwanted or spammy apps». Αυτόματα ξεφορτώνεστε κάθε εφαρμογή που δεν προσθέσατε οικειοθελώς στον λογαριασμό σας και δεν ξέρετε πώς βρέθηκε στο προφίλ σας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Facebook safety survival guide» John Sileo, δίνει στο site MarketWatch τα φώτα του, παραχωρώντας σε όλους μας tips για να κάνουμε ακόμη πιο ασφαλή την συνύπαρξή μας με την τεράστια Facebook κοινότητα.

- Ποτέ μην δημοσιεύετε το email σας, την διεύθυνσή σας ή τον αριθμό του τηλεφώνου σας. Οι scammers και οι «κυνηγοί» του μάρκετινγκ καραδοκούν για να σας «πνίξουν» με ενοχλητικό ή και παράνομο υλικό.
- Περιορίστε τα όσα αποκαλύπτετε σχετικά με τις δραστηριότητές σας. Αν θέλετε οπωσδήποτε να διαλαλήσετε την χαρά σας για το ταξίδι που ετοιμάζετε, κάντε το αφότου επιστρέψετε.
- Να θυμάστε πως όσα ποστάρετε παραμένουν μόνιμα σε δημόσια θέα. Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες που δεν θα θέλατε να δει… η γιαγιά σας και μην γκρινιάζετε για το αφεντικό σας όσο υπάρχουν πιθανότητες τα λόγια σας να φτάσουν στην οθόνη του. Σε καμία περίπτωση, μην απειλείτε δημοσίως άλλα άτομα.
- Διαχωρίστε τα μέλη της κοινότητας του Facebook στις εξής τέσσερις κατηγορίες: φίλοι, ξένοι, επιχειρήσεις και «εχθροί». Έτσι, μπορείτε να διαχειριστείτε την κάθε κατηγορία με τον κατάλληλο τρόπο.
- Πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς ποιος ζητά να σας προσθέσει στις επαφές του.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα quiz τύπου «Τα Αγαπημένα μου αντικείμενα» ή «10 πράγματα που οι άλλοι δεν γνωρίζουν για σένα». Ορισμένα από αυτά είναι κατασκευασμένα για να σας αναγκάζουν χωρίς να το καταλάβετε να αποκαλύψετε μυστικά σας και προσωπικά σας στοιχεία.
- Προτού δημοσιεύσετε οτιδήποτε, κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση: «Τι θα γινόταν αν αυτό το έβλεπε κάποιος που θέλει το κακό μου;»

Για να διαπιστώσετε τους κινδύνους που εγκυμονούν τα social networks χωρίς την κατάλληλη προσοχή, διαβάστε εδώ τις «σκοτεινές ιστορίες» του Facebook: Online απολύσεις, φόνοι εξαιτίας… relationship status, κατασκευασμένες φωτογραφίες και πολλές ακόμη περιπτώσεις αποδεικνύουν πως δεν παίρνουν όλοι «στην πλάκα» τα όσα συμβαίνουν online. Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς θα ρυθμίσετε την ασφάλεια του προφίλ σας, διαβάστε παλιότερο δημοσίευμα του in2life. Επίσης, στα σχετικά άρθρα πάνω δεξιά θα βρείτε τρόπους για να σβήσετε τα ίχνη σας από το διαδίκτυο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v