Δουλειές του σπιτιού: Η αιώνια μάχη των δύο φύλων

Οι αριθμοί λένε πως οι άνδρες «συμμορφώνονται». Οι έρευνες μαρτυρούν πως οι γυναίκες ακόμη σηκώνουν το μεγαλύτερο οικογενειακό βάρος. Τελικά, έχει αλλάξει κάτι στον αιώνιο «πόλεμο» των δύο φύλων με σύμβολο την… σφουγγαρίστρα;
Δουλειές του σπιτιού: Η αιώνια μάχη των δύο φύλων
«Άντε στην κουζίνα σου». Η φράση που ανεβάζει το αίμα κάθε γυναίκας στο κεφάλι υποτίθεται πως έχει πάψει από καιρό να ακούγεται στα σύγχρονα νοικοκυριά. Έχει όμως σταματήσει να ισχύει το «ζουμί» που κρύβεται πίσω από αυτή την σεξιστική φράση; Έχει μοιραστεί ισομερώς το βάρος του νοικοκυριού στα δύο φύλα ή ο γυναικείος πληθυσμός συνεχίζει να κάνει… πρωταθλητισμό στο άλμα επί σκούπας, το κολύμπι στα πιάτα και το χόκεϊ επί σιδερώστρας;

Οι διαφημιστές ψηφίζουν… νοικοκυρές

Μια πρόχειρη σταχυολόγηση των διαφημίσεων με προϊόντα νοικοκυριού δεν μπορεί παρά να μας πείσει ότι ακόμη και σήμερα το νοικοκυριό είναι αποκλειστικά θηλυκού γένους, οι άνδρες έρχονται απλώς στο τέλος, μετά από την δουλειά τους για να επιβραβεύσουν το απαστράπτον αποτέλεσμα και φυσικά οι γυναίκες χαμογελούν τρισευτυχισμένες, σαν στρατιώτες που εκτέλεσαν με επιτυχία το καθήκον τους.

Το ίδιο ισχύει και στον χώρο του θεάματος, όπου η γυναίκα εν πολλοίς καλείται να παραμείνει «Νοικοκυρά σε Απόγνωση», με την εκσυγχρονιστική ωστόσο πινελιά της περιποίησης και της κοκετοσύνης. Ανταποκρίνονται όμως αυτές οι εικόνες στην πραγματικότητα;

Οι αριθμοί δεν λένε (σχεδόν) ποτέ ψέματα

Τα καλά νέα για τις γυναίκες είναι τα εξής: Οι άνδρες ασχολούνται πολύ περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού από ό,τι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών του Michigan, κατά την δεκαετία του ’70 οι άνδρες αφιέρωναν στο νοικοκυριό περίπου έξι ώρες την εβδομάδα, ενώ την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο αριθμός των ωρών υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας τις 13.

Οι γυναίκες από την άλλη, ενώ πριν από τέσσερις δεκαετίες έχαναν κατά μέσο όρο 26 ώρες στο νοικοκυριό, πλέον τις έχουν μειώσει στις 17, ενώ παράλληλα είδαν να αυξάνονται οι επαγγελματικές τους προοπτικές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι έτσι η ζυγαριά δεν έχει φτάσει ακόμη σε ισορροπία. Η επόμενη έρευνα το αποδεικνύει και από συναισθηματικής πλευράς.

Τα «βέλη» των γυναικών

Η πιο «φρέσκια» έρευνα, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα και εκπονήθηκε από το ForbesWoman και το site μητρότητας TheBump.com, κάνει σαφές ότι οι γυναίκες ακόμη και σήμερα κατέχουν το ανεπιθύμητο μονοπώλιο στις δουλειές του σπιτιού. Μάλιστα, δύο στις τρεις βλέπουν με μνησικακία τους συζύγους τους, αφού δεν ανταποκρίνονται στο μερίδιο που τους αναλογεί από το νοικοκυριό και την φροντίδα των παιδιών.

Το 92% των εργαζόμενων μητέρων και το 89% όσων δεν εργάζονται δηλώνουν πως νιώθουν δυσβάσταχτο το βάρος του νοικοκυριού, αφού σε αυτές πέφτει ο κλήρος για το πλύσιμο των ρούχων, τα ψώνια, το μαγείρεμα, την φροντίδα και την διασκέδαση των παιδιών.

Το νοικοκυριό βλάπτει

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που δυσανασχετούν με το φορτίο. Σε προηγούμενο δημοσίευμα του in2life μιλήσαμε για άλλη μία πρόσφατη μελέτη, που απέδειξε ότι οι δουλειές του σπιτιού επιβαρύνουν με άγχος και τα δύο φύλα, όταν δουλεύουν και πρέπει να αφοσιωθούν στο νοικοκυριό μόλις επιστρέψουν στο σπίτι. Ωστόσο, η έρευνα είδε σημαντική μείωση της ορμόνης του άγχους στις γυναίκες, όταν οι άνδρες αναλάμβαναν τις δουλειές και αυτές γνώριζαν ότι δεν είχαν κάποια υποχρέωση μέσα στις επόμενες ώρες. Το ίδιο συνέβαινε αντίστοιχα και με τους άνδρες (διαβάστε περισσότερα εδώ). 

Τελικά, είναι το κλειδί η ισομερής κατανομή των δουλειών του σπιτιού για ένα «ευτυχισμένο» νοικοκυριό; Θεωρείτε ότι οι άνδρες βοηθούν πλέον όσο πρέπει; Πείτε μας την γνώμη (ή την εμπειρία) σας σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v