www.google.mitsos: Νέα εποχή για το internet!

Ξεχάστε τα .com και .gr. Από το 2012, οι καταλήξεις των websites θα μπορούν να είναι… οτιδήποτε: από το όνομα της εταιρείας σας, μέχρι μια οποιαδήποτε λέξη σε οποιαδήποτε γλώσσα. Το κόστος θα είναι, αρχικά, απαγορευτικό για ιδιώτες αλλά… ο καιρός γαρ εγγύς.
www.google.mitsos: Νέα εποχή για το internet!
Οι ιστοσελίδες δεν θα χρειάζεται πια να προσθέτουν καταλήξεις όπως τα “.com” και “.org” στις διευθύνσεις τους, σύμφωνα με την ιστορική για την πορεία του internet απόφαση που έλαβε η Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) η οποία ελέγχει τις διευθύνσεις.

Έτσι, μια εταιρεία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομά της για την κατάληξη των διευθύνσεών της (όπως για παράδειγμα .microsoft ή .apple) ή το γενικότερο είδος στο οποίο ανήκει (.music ή .sports ή .εστιατόρια).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταλήξεις θα μπορούν να καταχωρούνται σε οποιαδήποτε γλώσσα –άλλωστε, ο ιστός υποστηρίζει πλέον και αλφάβητα πέραν του λατινικού. Οι αιτήσεις για τα νέα ονόματα θα πραγματοποιηθούν στο site της Icann, από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 12 Απριλίου 2012. Το κόστος για την απόκτηση ενός τέτοιου ονόματος θα ανέρχεται σε 185.000 δολάρια, ή περί τα 130.000 ευρώ.

Το υψηλό κόστος, πέραν του ότι εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του προγράμματος, στοχεύει να αποτρέψει το ιδιαίτερα συχνό σήμερα φαινόμενο της αγοράς μιας δημοφιλούς domain διεύθυνσης από κάποιον που δεν σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει, αλλά να την πουλήσει –ακριβά– σε όποιον πραγματικά τη χρειάζεται.

Το internet του μέλλοντος

«Είναι η αρχή μιας εντελώς νέας φάσης για το Internet», δήλωσε ο πρόεδρός της Icann, Peter Dengate Thrush. «Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα για την επόμενη γενιά της δημιουργίας και της έμπνευσης».

Μεγάλες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις αντίστοιχες εταιρικές καταλήξεις περιλαμβάνουν την Canon, τη Deloitte και την Hitachi, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο 2012 θα εγκριθούν περί τα χίλια νέα domains με ονόματα γενικού περιεχομένου.

Τα ονόματα των εταιρειών (όπως αυτά με την κατάληξη .apple) θα πωλούνται στην αντίστοιχη εταιρεία, ενώ για όσα είναι γενικού περιεχομένου (π.χ. .sport) θα διεξάγεται δημοπρασία.

Το τέλος της κυριαρχίας του .com

Μέχρι στιγμής, η κυρίαρχη κατάληξη στο internet είναι το .com, το οποίο αποτελεί το 71% όλων των domains
που αγοράστηκαν από το 2001 και μετά. Πέρυσι, αγοράστηκαν συνολικά 89,2 εκατομμύρια διευθύνσεις με κατάληξη .com, 13,5 εκατομμύρια με κατάληξη .net και 8,3 εκατομμύρια με κατάληξη .org.

Και μια ενδιαφέρουσα πληροφορία: Αν πιστεύατε ότι το .tv ήταν ένα γενικό όνομα όπως τα .music ή .sports που θα δούμε από του χρόνου, κάνετε λάθος. Πρόκειται για την εθνική κατάληξη του κρατιδίου του Ειρηνικού που λέγεται Tuvalu (το αντίστοιχο .gr της Ελλάδας) το οποίο έχει δει τα έσοδά του να αυξάνονται, από την πώληση του εγχώριου domain του σε εκατοντάδες τηλεοπτικούς σταθμούς παγκοσμίως.

Πηγή: Bloomberg
Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v