Κινητό internet: Σπάστε τα όρια του χρόνου και του χώρου

Πώς λειτουργεί το ασύρματο internet; Τι εννοούμε όταν λέμε Wi-Fi; Τι είναι η τεχνολογία HSDPA; Ποια πακέτα υπηρεσιών είναι τα πλέον συμφέροντα και ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγουμε; Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το internet χωρίς καλώδια.
Κινητό internet: Σπάστε τα όρια του χρόνου και του χώρου
του Πάρη Καπράλου

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της τεχνολογίας που αξιοποιούμε στη καθημερινή μας ζωή είναι αδιαμφισβήτητα η φορητότητα. Η έννοια δηλαδή ότι μπορούμε να εργαστούμε, να διασκεδάσουμε και να συναναστραφούμε έστω και εξ αποστάσεως τους αγαπημένους μας κάθε στιγμή όπου κι αν βρισκόμαστε.

Φιλοσοφικά μιλώντας, κάποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει το θετικό αυτών των επιτευγμάτων, με το σκεπτικό ότι αν η έννοια της καριέρας, της ταχύτητας και το άγχος που συνεπιφέρουν δεν είναι τόσο έντονη στις ζωές μας θα μπορούσαμε να δούμε «τη ζωή με άλλο μάτι» να χαλαρώσουμε πραγματικά και να μην απαιτείται να κυκλοφορούμε σαν πρωταγωνιστές ταινίας επιστημονικής φαντασίας, εξοπλισμένοι με κάθε είδους, χρώματος μεγέθους και σχήματος συσκευή που μπορεί να διαθέσει ο καταναλωτικός παράδεισος και να συλλάβει το εμπορικό δαιμόνιο. Παρόλα αυτά η χρήση της τεχνολογίας για ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε μπορεί να έχει καταλυτική αξία για τη ζωή μας...

Στην πραγματικότητα όλο το εργασιακό σας περιβάλλον αλλά και ένα μεγάλο μέρος της ψυχαγωγίας σας το οποίο βασίζεται στο υπολογιστή σας μπορεί να είναι φορητό, κινητό κι ασύρματο. Ο νέος «κινητός» κόσμος φτάνει πλεόν στον φορητό σας υπολογιστή.

Σύνδεση στο internet παντού, πάντα, γρήγορα και εύκολα
 
Σχεδόν κάθε φορητός υπολογιστής που έχει κατασκευαστεί τον τελευταίο χρόνο έχει δυνατότητα να συνδέεται σε δημόσια ασύρματα δίκτυα WiFi*. Τα συγκεκριμένα δίκτυα έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καρό. Έτσι οι μεγαλύτεροι παροχείς υπηρεσιών internet διαθέτουν συνεργασίες με πολλά σημεία σε όλη τη χώρα στα οποία δίνουν πρόσβαση με την χρήση ειδικών προπληρωμένων καρτών.

Εφόσον έχετε για παράδειγμα τον φορητό σας υπολογιστή όταν πάτε σε κάποια καφετέρια, ξενοδοχείο, ή άλλο κατάστημα που έχει σηματοδότηση στην οποία αναφέρει ότι λειτουργεί ασύρματο δίκτυο μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας και να εργαστείτε. Το μοντέλο αυτό –αν και γενικά λειτουργεί ικανοποιητικά για απλή πλοήγηση- δεν εξασφαλίζει πάντα κορυφαία ποιότητα σύνδεσης. Επίσης θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθείτε από κάποιο κατάστημα, και όχι πραγματικά από παντού. Μία σημαντική βελτίωση σε αυτό το θέμα έχουν προσφέρει τα νέα πακέτα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση σε ευρυζωνικά κινητά δίκτυα με την τεχνολογία τρίτης γενιάς αλλά και με τη χρήση μίας ακόμα τεχνολογίας που ονομάζεται HSDPA**.

Ακόμα όμως και με την χρήση του δικτύου 3ης γενιάς μπορείτε να έχετε ικανοποιητική σταθερή ποιότητα γραμμής και τη δυνατότητα «πιάνετε σήμα σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από σχετικά συνδρομητικά προγράμματα. Τα περισσότερα προγράμματα προβλέπουν μία ποσότητα δεδομένων που «παρέχεται δωρεάν»: στην πραγματικότητα πρόκειται για προαγορασμένη ποσότητα δεδομένων που πληρώνετε με το πάγιο της σύνδεσης σας. Κατόπιν χρεώνεστε ένα ποσό ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων που χρησιμοποιείτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδεθείτε στην υπηρεσία με μηδενικό πάγιο, αλλά με σαφώς ακριβότερες μονάδες.

Ασύρματο και κινητό οπλοστάσιο

Την ανανεωμένη collection των προγραμμάτων τους για χρήση κινητού ευρυζωνικού internet έχουν παρουσιάσει όλες οι εταιρείες κινητής αυτό τον καιρό. Ανάμεσα σε αυτά που θα ακούσετε ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε:

Vodafone

Σημαντική αναβάθμιση σε προαγορασμένο όγκο δεδομένων έχει δώσει η Vodafone το τελευταίο χρονικό διάστημα, καλύπτοντας έτσι το γεγονός ότι δεν προσφέρει ευθέως υπηρεσίες HSDPA, αλλά εντάσσει τη νέα ταχύτερη τεχνολογία της στα πακέτα της με γενικό τίτλο 'broadband mobile access', διαθέτωντας στους χρήστες της αυξημένες ταχύτητες και χωρητικότητες όπου αυτό είναι εφικτό.

Ωστόσο τα προγράμματα της εταιρείας και το γενικά ικανοποιητικής κάλυψης δίκτυο της σε όλη την γεωγραφική έκταση της χώρας κάνει την προσφορά της ιδιαίτερα ελκυστική. Μάλιστα πλέον οι υπηρεσίες και τα σχετικλά πακέτα προσφέρονται πλέον μαζί με το Mobile Connect 3G Broadband USB modem.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό περιφερειακό το οποίο μπορεί να συνδεθεί στην USB θύρα οποιουδήποτε υπολογιστή και να τον συνδέσει άμεσα και εύκολα στ κινητό δίκτυο της εταιρείας και στο internet. Η μέχρι 3,6 Mbps ταχύτητα σύνδεσης συνδυασμένη με τα νέα προγράμματα χρήσης VMC 80, VMC 5GB & VMC 20GB - Triband (υποστηρίζει GPRS περιαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), καθιστούν τα νέα ακέτα ελκυστικά. Τέλος η εταιρεία πρόσθεσε μία ακόμα κάρτα πρόσβασης στο portfolio της. Πρόκειται για την Vodafone Mobile Connect 3G Broadband PCI EXPRESS. Θα πρέπει ωστόσο να είστε προσεκτικοί διότι δεν έχουν όλοι οι φορητοί υπολογιστές την ανάλογη θύρα PCI EXPRESS. Ο εξοπλισμός δίνεται δωρεάν εφόσον εγγραφείτε στην υπηρεσία.

WIND
 
Η WIND από την πλευρά της δίνει απεριόριστο internet στο μεγαλύτερο πακέτο που διαθέτει με τελική τιμή τα 99 ευρώ με φόρο, πακέτο που είναι ίσως το ελκυστικότερο όλων για χρήστες με υψηλές μηνιαίες απαιτήσεις σε όγκο δεδομένων. Ωστόσο επειδή το πιθανότερο είναι ότι κάποιο άλλο πρόγραμμα της εταιρείας ίσως καλύπτει τις ανάγκες σας καλό θα ήταν να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενταχθείτε σε κάποιο από τα υπόλοιπα προγράμματα της εταιρείας.

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που επιλέξετε το πακέτο της εταιρείας που δίνε απεριόριστη χρήση ως προς τον όγκο των δεδομένων, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει την παροχή της υπηρεσίας μετά τα 20 GB αν διαπιστώσει «κακόβουλη χρήση». Η εταιρεία εφαρμόζει πολιτική ορθής χρήσης» πράγμα που σημαίνει ότι αν διαπιστωθεί ότι ο χρήστης δεν περιορίζεται σε νόμιμες ενέργειες η εταιρεία διακόπτει την υπηρεσία. Η WIND DATA CARD συνδέεται με το δίκτυο 3G Broadband (HSDPA) της WIND, ενώ εάν δεν υπάρχει κάλυψη ΗSDPA/3G δικτύου η σύνδεση γίνεται μέσω GPRS δικτύου.

Cosmote

Πρωτοτυπία της εταιρείας αποτελεί το γεγονός του συνδυασμού των προγραμμάτων Φωνής με αυτά των προγραμμάτων δεδομένων. Τα προγράμματα πρόσβασης της Cosmote θα σας δώσουν και πακέτο SMS μηνυμάτων, ανάλογα με τη χρήση σας. Το μηνιαίο πάγιο για τις σχετικές υπηρεσίες ξεκινά από 3,5 ευρώ και φθάνει στα 60 ευρώ. Οι τιμές που αναφέρονται περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Όλα σε ένα

Ενδιαφέρουσα πρόταση είναι αυτή του Πλαισίου, το οποίο έχτισε έναν πολύ ισχυρό φορητό υπολογιστή με το σκεπτικό της ασύρματης και κινητής χρήσης. Η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων συνεργάστηκε με τη Vodafone και παρουσίασε τη νέα σειρά φορητών υπολογιστών Turbo-X FlyNote 3G., η οποία κατασκευάστηκε ειδικά για τους χρήστες της υπηρεσίας. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί η υποστήριξη του χρήστη και του προϊόντος στην Ελλάδα με τη δέσμευση της αλυσίδας ότι μπορεί να προσφέρει επισκευή του μηχανήματος ή αντικατάσταση του εντός 4 ωρών σε 17 καταστήματα Πανελλαδικά, καθώς επίσης 12ώρη τηλεφωνική υποστήριξη καθημερινά.

Τα μοντέλα της σειράς διαθέτουν ενσωματωμένη web κάμερα που σας δίνει την δυνατότητα να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο με ανάλυση 1.3 Megapixels και να έχετε άμεσες συνομιλίες βίντεο με φίλους και συνεργάτες σας, όπου & όποτε θέλετε. Επίσης ασύρματη σύνδεση WiFi (Draft-N) για περισσότερη ευελιξία και ταχύτητα στην επικοινωνία χωρίς τους περιορισμούς των καλωδίων, αλλά και σύνδεση μέσω Bluetooth, με συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και PDA. Το μοντέλο έρχεται με εγκατεστημένα αυθεντικά Windows Vista Home Premium Edition. Η σειρά ξεκινά από ένα τελικό ενδεικτικό κόστος της τάξης των 999 ευρώ, για τον Βενιαμίν της και εκτείνεται μέχρι τα 1400 ευρώ.

* Μία συσκευή που διαθέτει δυνατότητα σύνδεση Wi-Fi, όπως ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής ή ακόμα και ένα PDA, μπορεί να συνδεθεί στο Internet όταν βρίσκεται σε ακτίνα κάλυψης ασύρματου δικτύου, ήδη συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, το οποίο ονομάζεται σημείο πρόσβασης (access point). Μία περιοχή που καλύπτεται από ένα ή περισσότερα σημεία πρόσβασης συνδεδεμένα μεταξύ τους λέγεται hotspot. Ένα hotspot μπορεί να καλύπτει ένα χώρου δωματίου ή πολλά τετραγωνικά μέτρα με εναλλασσόμενα σημεία πρόσβασης. Η τεχνολογία Wi-Fi επιτρέπει τη σύνδεση μεταξύ δύο συσκευών μεταξύ τους (peer-to-peer), τη σύνδεση ενός προσωπικού υπολογιστή με ένα τοπικό δίκτυο και άλλους υπολογιστές και στη συνέχεια στο διαδίκτυο.

** Το HSDPA ή High-Speed Downlink Packet Access είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει τη σημαντική αύξηση του ρυθμού μεταφοράς των δεδομένων, έναντι της σύνδεσης σε ένα δίκτυο τρίτης γενιάς. Πολλές φορές γίνεται αναφορά στην τεχνολογία και ως «3.5G», αφού ουσιαστικά αναβαθμίζει τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς, παρέχοντας στους χρήστες συμβατών τερματικών να «λαμβάνουν» αρκετά πιο γρήγορα τις επιθυμητές πληροφορίες. Σε πρώτη φάση η ταχύτητα λήψης των πληροφοριών με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν που παρέχουν τα δίκτυα 3G - και πλέον μπορεί να συγκριθεί με αυτή μιας σχετικά γρήγορης σταθερής «γραμμής» ADSL.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος ρυθμός λήψης δεδομένων με την τεχνολογία HSDPA κυμαίνεται μεταξύ 550kbps και 1100kbps, όταν πρακτικά η τεχνολογία WCDMA προσέφερε ταχύτητες της τάξης των 384kbps. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του HSDPA, οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους πελάτες τους «απαιτητικές» υπηρεσίες όπως on-demand streaming video, ταινίες, ολοκληρωμένα μουσικά κομμάτια κ.α.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v