Θα σπάσει το 2010 το ρεκόρ του θερμότερου έτους;

Αν ο καιρός σας φαίνεται παράξενος για χειμώνα, δεν έχετε άδικο. Το 2010 αναμένεται να σημειώσει μια από τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες του τελευαταίου ενάμιση αιώνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επιστημόνων για το κλίμα του πλανήτη.
 
Θα σπάσει το 2010 το ρεκόρ του θερμότερου έτους;
Πλησιάζουν Χριστούγεννα και οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη ανάψει καλά-καλά τα καλοριφέρ τους. Τι σημαίνει αυτό: Ότι η χρονιά που διανύουμε, και που σε έναν περίπου μήνα φτάνει στο τέλος της, αναμένεται να μετρηθεί ως ένα εκ των θερμότερων ετών των τελευταίων 150 ετών –από το 1860- με εκτίμηση μέσης θερμοκρασίας στους 14,58°C .

Οι τρεις μεγαλύτεροι οργανισμοί που μετρούν την μέση θερμοκρασία του πλανήτη και τα μεγέθη που αφορούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανά έτος, κατατάσσουν το 2010 τουλάχιστον στα τρία πιο ζεστά έτη της σύγχρονης ιστορίας, μαζί με το 1998 και το 2005. Μάλιστα, η μέχρι τώρα μέση θερμοκρασία του έτους βρίσκεται 0,8°C πάνω από την μέση θερμοκρασία των προ-βιομηχανικών ετών (πριν από τον 19ο αιώνα) και 0,5°C πάνω από την μέση θερμοκρασία της «καυτής» περιόδου 1961-1990.

Απομένουν, βέβαια, να μετρηθούν οι τελευταίοι δύο μήνες του έτους, αλλά ακόμη και να έρθει «απότομη δροσιά», το 2010 δεν θα βρεθεί κάτω από την τρίτη θέση της «ζεστής» κλίμακας. "Σύντομα θα γνωρίζουμε. Με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι δεύτερο, αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσο θερμοί θα είναι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος", λέει ο Dr. Phil Jones, διευθυντής της Μονάδας Κλιματικής Έρευνας.

Η NASA με την σειρά της, τοποθετεί το τρέχον έτος στην κορυφή της λίστας, ενώ ακολουθεί το 2005. Οι διαφορές μεταξύ τους, πάντως, είναι μερικά εκατοστά του βαθμού. Το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, τέλος, θεωρεί πως το 2010 συναγωνίζεται σε μέση θερμοκρασία το 1998.

Οι περισσότεροι επιστήμονες, όμως, θεωρούν λεπτομέρεια το αν το έτος θα σπάσει κάποιο ρεκόρ. Σημασία για αυτούς έχει το γενικότερο φαινόμενο ανόδου της θερμοκρασίας, που αυξάνεται αδιάκοπα καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης στην ισορροπία της φύσης. Η επιτροπή του Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα συνεχίσει τις συζητήσεις της στο Μεξικό την επόμενη εβδομάδα, προειδοποιεί πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν πιο πολλές πλημμύρες, καύσωνες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι σκεπτικιστές, οι οποίοι θεωρούν υπερβολικούς τους φόβους των συγκεκριμένων επιστημόνων. Δύο Ρώσοι φυσικοί έχουν βάλει ένα ιδιότυπο στοίχημα με τον Αμερικανό επιστήμονα James Annan. Αν η πενταετία 2012-2017 είναι θερμότερη από την περίοδο 1998-2003, οι πρώτοι θα πρέπει να πληρώσουν στον τελευταίο 10.000 δολάρια.

Πηγή: Guardian.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v