(Ξανά)απαγορεύτηκε το YouTube στην Τουρκία

Η Τουρκία επανέφερε χθες την απαγόρευση του YouTube, λίγες μόλις ημέρες μετά την άρση της. Η γειτονική χώρα έβαλε εκ νέου ηλεκτρονικό «λουκέτο» στο δημοφιλές video-sharing site, που προβάλλει υλικό, το οποίο ενοχλεί τους Τούρκους ιθύνοντες.
(Ξανά)απαγορεύτηκε το YouTube στην Τουρκία
Η οδύσσεια του YouTube στην Τουρκία συνεχίζεται. Μετά από ένα «πινγκ πονγκ» απαγορεύσεων και άρσεών τους, η γειτονική χώρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anatolian έκρινε χθες πως το περιεχόμενο του συγκεκριμένου site περιλαμβάνει άσεμνες εικόνες, που χαρακτηρίζονται παράνομες στην Τουρκία.

Δύο περίπου χρόνια πριν, η τουρκική κυβέρνηση «κλείδωσε» το YouTube, εξαιτίας ορισμένων videos που δημοσίευσαν χρήστες του, τα οποία κρίθηκαν προσβλητικά προς τον εθνάρχη των Τούρκων, Κεμάλ Ατατούρκ.

Το προηγούμενο Σάββατο, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, αφήνοντας το site του ομίλου της Google ελεύθερο μετά την διετή σκλαβιά του. Η αυστηρή τουρκική νομοθεσία περί internet παρακάμφθηκε με την βοήθεια γερμανικής εταιρίας, που ενέταξε τα «αμαρτωλά» video στην κατηγορία καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων και κατάφερε να τα αποσύρει από τον ηλεκτρονικό αέρα.

Το YouTube, ωστόσο, ανακοίνωσε πως αποκατέστησε τα συγκεκριμένα videos, καθώς δεν θίγουν σε καμία περίπτωση κάποια copyrights. Λίγο η έντονη κριτική στους τουρκικούς κύκλους για την άρση της απαγόρευσης, λίγο η επαναφορά των «αντικεμαλικών» εικόνων, μέσα σε τρεις ημέρες, οι αρχές της γειτονικής χώρας πραγματοποίησαν πισωγύρισμα, και το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε το εκ νέου κλείσιμο του YouTube.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν νέο video που ανέβηκε στο site, απεικονίζοντας τον πρώην αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης με βοηθό του σε κρεβατοκάμαρα. Το υλικό προήλθε από κρυφή κάμερα και οι ιθύνοντες του YouTube αρνήθηκαν να το αποσύρουν. Έτσι, όσοι Τούρκοι προσπάθησαν σήμερα να μπουν στην ιστοσελίδα, είδαν το μήνυμα «YouTube is blocked by Turkey’s Telecommunication Regulator» (το αντίστοιχο ΕΣΡ των γειτόνων μας).

Εδώ και καιρό, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν πιέσεις σε χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα να χαλαρώσουν τους πολύ αυστηρούς νόμους τους περί ηλεκτρονικής λογοκρισίας. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι τάσσονται υπέρ αυτής της θέσης, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ πέρασε μέσω του Twitter το μήνυμά του, για ανάγκη εκσυγχρονισμού της σχετικής νομοθεσίας.

Πηγή: Reuters.com
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v