Πού να επενδύσετε τα χρήματά σας τώρα

Kαταφέρατε να συγκεντρώσετε ένα κομπόδεμα, το οποίο δεν σας χρειάζεται άμεσα και σκέφτεστε την επένδυση. Πώς θα την κάνετε με ασφάλεια; Οι μετοχές, τα ομόλογα, οι καταθέσεις και οι εναλλακτικές επιλογές.
Πού να επενδύσετε τα χρήματά σας τώρα
του Γιώργου Φλώκα (*) 

Αντιμέτωποι με έναν νέο επενδυτικό χάρτη βρίσκονται όσοι θέλουν να διασφαλίσουν αφ’ ενός τα κεφάλαιά τους στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία και αφ’ ετέρου να πετύχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίση έχει αυξήσει το ρίσκο ακόμη και παραδοσιακών επενδύσεων, όπως τα ακίνητα, διαψεύδοντας τους παλαιότερους, που έλεγαν ότι η γη δεν χάνει ποτέ την αξία της.

Χρηματιστήριο
Οι τιμές των ελληνικών μετοχών στην παρούσα φάση βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, καθώς το χρηματιστήριο αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ξένους ενώ προεξοφλεί ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις, όπως την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Εάν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν θα επαληθευτούν τα χειρότερα για την χώρα, το χρηματιστήριο είναι ένας από τους πλέον αποδοτικούς τρόπους να αποτιμήσετε αυτή σας την πρόβλεψη.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αγορά ενέχει σοβαρό κίνδυνο απώλειας μεγάλου μέρους του αρχικού κεφαλαίου επένδυσης, ενώ, σύμφωνα και με τους ειδικούς της αγοράς, ο δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη δεν θα είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα».

Αμοιβαία Κεφάλαια
Σαφώς μικρότερο ρίσκο στην επένδυση, αλλά και με μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με την άμεση επένδυση στις αγορές.

Στα θετικά, ότι μπορείτε εύκολα να επενδύσετε στις διεθνείς ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, σε εμπορεύματα και ομόλογα, χωρίς τις διαδικασίες που απαιτούνται για την άμεση εμπλοκή σας στις αγορές αυτές. Επίσης θετικό είναι ότι οι επενδύσεις γίνονται από επαγγελματίες, με καλή γνώση των αγορών, κάτι που περιορίζει το ενδεχόμενο σφάλματος ή λανθασμένης εκτίμησης εκ μέρους σας.

Ομόλογα
Οι αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορούν να στραφούν στην αγορά κρατικών τίτλων, εντόκων γραμματίων και ομολόγων, η οποία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρήματα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Σημειώνεται ότι με την άνοδο στα spread, η αξία των τίτλων στην αγορά έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θεωρητικά, με βάση και το μνημόνιο με Ε.Ε./ΔΝΤ, δεν υφίσταται ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, υπόσχεται σημαντική απόδοση σε αγορές ομολόγων που ήδη διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με σημαντική έκπτωση. Σε περίπτωση μη χρεοκοπίας, το «κουπόνι» των ομολόγων θα καταβληθεί κανονικά, εξασφαλίζοντας στον κάτοχο πολύ σημαντική απόδοση ως την ωρίμανση.

Καλή επενδυτική επιλογή αποτελούν και τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία, με βάση και την δημοπρασία της Τετάρτης, δίνουν απόδοση 4,65%.

Ακίνητα
Κάποτε μας έλεγαν ότι η γη δεν χάνει την αξία της. Η τρέχουσα κρίση έδειξε, κυρίως στο εξωτερικό, ότι αυτό δεν ισχύει. Στην Ελλάδα, η αγορά κατοικίας –και όχι οικοπέδων- έχει δείξει αντοχές, αν και πολλοί λένε ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, προβλέποντας πτώση τιμών έως και 30% από το φθινόπωρο. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, ίσως αξίζει μια ματιά. Θα χρειαστεί προσοχή γιατί μια επένδυση σε γη χωρίς να αποδίδει (με κάποιου είδους εκμετάλλευση, όπως ενοικίαση) φορτώνει με φορολογικά και λειτουργικά έξοδα.

Χρυσός
Η εκτίναξη της τιμής του χρυσού σχετίζεται άμεσα με τις έως τώρα δυσοίωνες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και σε κερδοσκοπικές κινήσεις. Ως εκ τούτου, προσφέρεται για επενδύσεις από τους απαισιόδοξους. Λίρες Αγγλίας αλλά και αμοιβαία που κινούνται με βάση τα πολύτιμα μέταλλα θα ενισχυθούν περαιτέρω σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, η ειδησεογραφία στο μέτωπο αυτό είναι πλέον θετικότερη και τα «μαύρα» σενάρια έχουν εξασθενήσει. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο χρυσός αναμένεται να υποχωρήσει καθώς θα χάσει μέρος της ελκυστικότητάς του ως «ασφαλές λιμάνι» σε περιόδους αναταραχών.

Έργα τέχνης: Η αγορά έργων τέχνης είναι μια δύσκολη αγορά για πραγματικές επενδύσεις. Ωστόσο, εάν διαθέτει κανείς επαρκείς γνώσεις της ιστορίας της τέχνης και εκτιμά ότι έχει «μάτι», προσφέρεται για δυσθεώρητες αποδόσεις, σε μακροχρόνιο όμως ορίζοντα.

Στα θετικά, ότι ο επενδυτής, αντί για χαρτιά και διαγράμματα, όπως στις παραδοσιακές επενδύσεις, έχει στη διάθεσή του ένα έργο τέχνης. Ωστόσο, η αξία μεταπώλησης, ιδίως σε άγνωστους μέχρι στιγμής καλλιτέχνες, είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να «ξεχαστεί» η …επένδυση στο σαλόνι του σπιτιού σας.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένη αγορά δημοπρασιών και τα έργα των Ελλήνων δημιουργών πωλούνται μέσω γκαλερί και εκθέσεων. Ωστόσο, μια αγορά από τους οργανωμένους οίκους του εξωτερικού (π.χ. Sotheby’s) αποτελεί και μια επιπλέον εγγύηση για την αξία μεταπώλησης του έργου.

Καταθέσεις
Οι προθεσμιακές καταθέσεις είναι ίσως η σιγουρότερη επιλογή, καθώς οι τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαίων και αυτό αποτυπώνεται σε επιτόκια που προσεγγίζουν το 5% και το ξεπερνούν στην περίπτωση μικρών ιδρυμάτων.

Προσοχή στα «ψιλά γράμματα», γιατί φορολογία και προμήθειες περιορίζουν την απόδοση που υπόσχονται στις διαφημίσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τράπεζα που διαφημίζει αποδόσεις έως 9%, ένα ποσοστό που δίνεται μόνο τον τελευταίο μήνα της προθεσμιακής, με τη μέση ετήσια απόδοση των χρημάτων σας να ανέρχεται περίπου στο 5,3%.

"Πράσινες" επενδύσεις
Μια από τις πιο ασφαλείς επενδυτικές δραστηριότητες, είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με σκοπό τόσο την κάλυψη των προσωπικών σας αναγκών, όσο και την πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ.

Η απόδοση του φωτοβολταϊκού εξαρτάται από την ηλιοφάνεια στην περιοχή εγκατάστασης (αν και στην Ελλάδα, με τουλάχιστον 200 ημέρες το χρόνο ήλιο, η απόδοση είναι εξασφαλισμένη).

Η δε τιμή πώλησης του υπολοίπου της παραγόμενης ενέργειας είναι εξασφαλισμένη για 20 χρόνια. Στα συν, οι μικρές απαιτήσεις συντήρησης και τα χαμηλά λειτουργικά κόστη, ενώ στα αρνητικά, το αρχικό σχετικά υψηλό ποσό επένδυσης.

Σημειώνεται ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες εγκρίσεις για μικρά έργα έως 500 KW. Θα πρέπει να καταθέσετε αίτηση στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ και να υπογράψετε σύμβαση με την επιχείρηση.

Η αγορά και εγκατάσταση ενός μέσου συστήματος, ισχύος 6,4 ΚW που καταλαμβάνει 80 τ.μ. χώρου στην ταράτσα, στοιχίζει 25.000-30.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει ετήσια έσοδα στον κάτοχό του περίπου 4.500 ευρώ. Εάν αφαιρεθεί ένα μέσο ετήσιο κόστος 1.000 ευρώ του ηλεκτρικού ρεύματος, η «καθαρή» ετήσια απόδοση ανέρχεται γύρω στα 3.500 ευρώ. Η δε απόσβεση του αρχικού κόστος εγκατάστασης εκτιμάται στα 7-8 χρόνια.

(*): Ο Γιώργος Φλώκας είναι αρχισυντάκτης της οικονομικής ιστοσελίδας Euro2day.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v