Τελετές διαζυγίων η νέα μόδα στην Ιαπωνία

Όρκους αιώνιου χωρισμού ενώπιον φίλων και γνωστών δίνουν τον τελευταίο καιρό πολλά ζευγάρια στην Ιαπωνία, τα οποία επιλέγουν με μία μεγαλόπρεπη τελετή διαζυγίου να δώσουν το πιο χαρούμενο τέλος στον αποτυχημένο γάμο τους.
Τελετές διαζυγίων η νέα μόδα στην Ιαπωνία
Με τα διαζύγια να αυξάνονται δραματικά στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να γιορτάσουν το τέλος του -αποτυχημένου- γάμου τους λέγοντας «δέχομαι» για τελευταία φορά, σε τελετή διαζυγίου ενώπιον φίλων και συγγενών.

Οι τελετές διαζυγίων προέκυψαν για πρώτη φορά πριν από έναν περίπου χρόνο. Η ιδέα ανήκει σε έναν πρώην πωλητή, τον Hiroki Terai, ο οποίος έστησε μία «έπαυλη διαζυγίων», σε έναν μικρό, σχεδόν κρυφό χώρο στο Τόκιο.

Από τότε και μετά περίπου 25 ζευγάρια έχουν πληρώσει από 55.000 yen (490 ευρώ) προκειμένου να πραγματοποιήσουν εκεί μία τελετή, που λίγο διαφέρει από την γαμήλια ως προς την λαμπρότητα και την μεγαλοπρέπεια, με την οποία θα ανακοινώνουν δημόσια τον χωρισμό τους, πριν επικυρωθούν επίσημα τα χαρτιά του διαζυγίου. Ο ιδιοκτήτης του χώρου ανέφερε ότι έχει ήδη δεχτεί περισσότερες από 900 αιτήσεις.

Το πιο πρόσφατο ζευγάρι που ανακοίνωσε τον χωρισμό του εκεί, ο κύριος και η κυρία Fujii, συναντήθηκαν κοντά στον Ναό Sensoji, κοντά στην παραδοσιακή συνοικία Asakusa του Τόκιο, την περασμένη Κυριακή και μεταφέρθηκαν με ξεχωριστές χειράμαξες στην «έπαυλη διαζυγίων». Ο 33χρονος επιχειρηματίας κ. Fujii δήλωσε μετά την τελετή «βάζοντας ένα τέλος στον γάμο μας, θέλαμε ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μία νέα αρχή και να δώσουμε στην ζωή μας μία αίσθηση ανανέωσης». Είπε, επίσης, ότι ένιωθε υπεύθυνος για την αποτυχία του γάμου του, καθώς περνούσε πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι και ξόδευε πάρα πολλά χρήματα για τα προσωπικά του ενδιαφέροντα -π.χ. για αυτοκίνητα- χωρίς να νοιάζεται για τις προειδοποιήσεις της γυναίκας του.

Φίλοι και συγγενείς του ζεύγους Fujii ακολούθησαν περπατώντας τις χειράμαξες που μετέφεραν το ζευγάρι, ενώ σύντομα έφτασαν στην «έπαυλη διαζυγίων» όπου παρακολούθησαν μία τελετή κατά την οποία το ζευγάρια έσπασε τις βέρες του με ένα σφυρί –χειρονομία που υποδήλωσε το τέλος της συμβίωσής τους. Το σφυρί αυτό έχει σχήμα κεφαλής βατράχου, γιατί ο βάτραχος στην ιαπωνική κουλτούρα συμβολίζει την αλλαγή.

Ο κ. Fujii συνέχισε λέγοντας «Όταν σπάσαμε μαζί το δαχτυλίδι, ένιωσα ότι πραγματικά είχε έρθει το τέλος και η καρδιά και η ψυχή μου ένιωσαν να αναζωογονούνται. Τώρα νιώθω πραγματικά ότι μπορώ να έχω μία καινούργια ζωή και να ξεκινήσω από την αρχή». Η επί οκτώ χρόνια σύζυγός του εξέφρασε την ίδια ανακούφιση «Την στιγμή που είδα το σπασμένο δαχτυλίδι είπα μέσα μου ‘ναι! αυτό σε κάνει να νιώθεις τόσο καλά!’».

Ο Terai, ο οποίος αναφέρεται πλέον στην Ιαπωνία ως ο πρώτος «divorce ceremony planner» (διοργανωτής διαζυγίων), είχε την ιδέα να πραγματοποιεί τελετές διαζυγίων κατά τις οποίες τα ζευγάρια θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάζουν τον χωρισμό τους την περίοδο που ένας καλός του φίλος βρισκόταν στην διαδικασία ενός πολύ δυσάρεστου διαζυγίου.
Τα διαζύγια, πράξη ταμπού πριν μερικά χρόνια στην χώρα, βρίσκονται σε σημαντική αύξηση στην Ιαπωνία. Το 2008 μόνο κατεγράφησαν περίπου 251.000 διαζύγια, γεγονός που από πολλούς αποδίδεται στην κακή οικονομική κατάσταση, η οποία πιθανώς σκοτώνει τον έρωτα.

Τον επόμενο μήνα ο Terai ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Κορέα, για το πρώτο του επιχειρησιακό εγχείρημα εκτός συνόρων, καθώς πρόκειται να χωρίσει επίσημα ένα ζευγάρι στην Σεούλ. Ο ίδιος λέει «Ξεκίνησα αυτού του είδους τις τελετές τον περασμένο Απρίλιο, σκεπτόμενος ότι πρέπει να υπάρχει ένας θετικός τρόπος για να δώσει κανείς τέλος στον γάμο του και να προχωρήσει έχοντας δώσει όρκο, ενώπιον των αγαπημένων του, ότι θα ξεκινήσει ξανά την ζωή του από την αρχή.»

Ε.Μ.
Πηγή: 
Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v