Το μυστήριο της ομορφιάς και η επίλυση (;) του

Στις ιδανικές αναλογίες του προσώπου φαίνεται πως κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από αιώνες ερευνών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο απεφάνθησαν ότι το ομορφότερο πρόσωπο στον πλανήτη έχει η Shania Twain.
Το μυστήριο της ομορφιάς και η επίλυση (;) του
Χιλιετίες ολόκληρες φιλοσοφικών και όχι μόνο συζητήσεων περί ομορφιάς ενδέχεται να έφτασαν επιτέλους σε ένα συμπέρασμα, καθώς σύμφωνα με το BBC η επιστήμη πιστεύει ότι κατέληξε στις διαστάσεις του πλέον ελκυστικού γυναικείου προσώπου.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Toronto, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vision Research, τα σημεία – κλειδιά του αρμονικού γυναικείου προσώπου είναι οι αποστάσεις μεταξύ των ματιών, του στόματος και των αυτιών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από φοιτητές να βαθμολογήσουν έγχρωμες φωτογραφίες του ίδιου γυναικείου προσώπου, τις οποίες είχαν τοποθετήσει δίπλα δίπλα. Η κάθετη απόσταση μεταξύ των ματιών και του στόματος και η οριζόντια απόσταση μεταξύ των αυτιών διέφεραν από φωτογραφία σε φωτογραφία: είχαν αλλαχθεί με τη βοήθεια του Photoshop.

Τα ίδια τα χαρακτηριστικά δε διέφεραν στο ελάχιστο, ενώ η σύγκριση γινόταν μόνο μεταξύ διαφορετικών φωτογραφιών του ίδιου προσώπου.

Οι διαστάσεις στις οποίες κατέληξαν οι ερευνητές έχουν ως εξής: στο ύψος, η ιδανική απόσταση μεταξύ των ματιών και του στόματος μιας γυναίκας μόλις που ξεπερνά το ένα τρίτο του συνολικού ύψους του προσώπου –από τη γραμμή των μαλλιών μέχρι το πηγούνι– αντιστοιχώντας στο 36% αυτού.

Στο πλάτος, η ιδανική απόσταση ανάμεσα στις κόρες των ματιών είναι λίγο κάτω από το μισό ή το 46% του πλάτους του προσώπου, από το ένα αυτί στο άλλο.

Εφαρμόζοντας τις μετρήσεις τους σε φωτογραφίες celebrities, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η Καναδή τραγουδίστρια Shania Twain έχει το γοητευτικότερο πρόσωπο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Kang Lee, δήλωσε στο BBC ότι το πρόσωπο της θεωρούμενης «θεάς» Angelina Jolie δεν ανταποκρινόταν σε καμία από τις μετρήσεις –ούτε στο ύψος ούτε στο πλάτος. Τώρα μπορείτε να σταματήσετε να αναρωτιέστε γιατί δεν τη θεωρούσατε ωραία, παρά το παραλήρημα ενός ολόκληρου πλανήτη.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής David Perrett, οι διαστάσεις του προσώπου υποδηλώνουν στοιχεία για την υγεία και τη γονιμότητα του κατόχου του. Προσέθεσε, δε, ότι οι άνδρες τείνουν να ελκύονται από πρόσωπα νέα και θηλυκά –προφανώς λόγω του ότι υποδηλώνουν αυξημένη γονιμότητα.

Συμπλήρωσε, όμως, πως κατά τη γνώμη του τα ίδια τα χαρακτηριστικά παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην εμφάνιση απ’ ότι η απόσταση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ένας άνδρας είναι πολύ πιθανότερο να γοητευτεί από δύο μεγάλα μάτια, παρά από μια συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους.

Η.Κ.
Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v