Christkind: Ένας Αϊ-Βασίλης μόνο για την Αυστρία

Ενάντια στον Αμερικανό Santa Claus και τον στείρο καταναλωτισμό που αντιπροσωπεύει διαμαρτύρονται οι Αυστριακοί, οργανώνοντας πορείες και κινήματα για να σώσουν το δικό τους "πνεύμα των Χριστουγέννων" από την... ερυθρόλευκη απειλή.
Christkind: Ένας Αϊ-Βασίλης μόνο για την Αυστρία
Μία ιδιόμορφη πορεία διαμαρτυρίας κινείται αργά στα λιθόκτιστα σοκάκια του ιστορικού κέντρου του Graz, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστρίας. Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους, που κρατούν στα χέρια τους κεριά, περπατούν πολλά μικρά παιδιά, η προσοχή των οποίων αποσπάται για λίγο από τα παιχνίδια στους ξύλινους πάγκους της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Μόνο για λίγο, όμως.

Ο σκοπός της πορείας είναι ιερός: η σωτηρία του αυστριακού παππού με τα χριστουγεννιάτικα δώρα, του Christkind, από την ερυθρόλευκη απειλή του Santa Claus.

Σύμφωνα με την αυστριακή παράδοση, ένα καμπανάκι ακούγεται σε κάθε σπίτι από το οποίο περνά ο Christkind λίγο αφού πέσει το σκοτάδι την παραμονή των Χριστουγέννων, για να αφήσει πίσω του ένα στολισμένο έλατο και δώρα. Για κάποιους, αυτός, αυτή ή αυτό είναι ένα φτερωτό αγγελάκι, αλλά οι περισσότεροι το περιγράφουν ως μια αμυδρή έκλαμψη φωτός στο παράθυρο.

Η έμφαση στην ιστορία του Christkind βρίσκεται στην ειρήνη, την γαλήνη, το σπίτι και την οικογένεια, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη ζωή των Αυστριακών όλο το χρόνο.

«Ο Christkind είναι μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη παράδοση, ενώ ο Santa Claus εφευρέθηκε από την Coca Cola και συμβολίζει μονάχα τον άψυχο καταναλωτισμό» δήλωσε στο BBC η 21χρονη φοιτήτρια Katrina Scheuer, που συμμετείχε στην πορεία.

Ο διαχωρισμός των ρόλων των δύο χριστουγεννιάτικων συμβόλων είναι δημοφιλής, ακόμη και ανάμεσα σε εκείνους που νιώθουν μια ορισμένη συμπάθεια για τον παππού με τα κόκκινα ή τον Βρετανό «ομόλογό» του, τον Father Christmas.

«Τα δώρα μου φέτος τα φέρνει ο Christkind» λέει η τετράχρονη Emily Meixner, της οποίας ο πατέρας είναι Αυστριακός και η μητέρα Βρετανή, αφού κάνει ένα λεπτό παύση για να σκεφτεί. «Ο Father Christmas τα φέρνει στην Αγγλία».

«Δεν είμαστε κατά του Santa Claus. Είναι μια χαρά για τους Αμερικανούς και τους Άγγλους, αλλά όχι για εμάς» λέει ο Walter Kriwetz που οργάνωσε την πορεία διαμαρτυρίας εκ μέρους του εννιάχρονου κινήματος Pro-Christkind.

Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία του Santa Claus, των ταράνδων του και των ελκήθρων δεν εκλαμβάνεται θετικά από τα μέλη του κινήματος. Το Santa-free logo της φωτογραφίας, που σταμάτησε να χρησιμοποιείται επίσημα μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στις ΗΠΑ το 2003, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ευρύτατα σε ανεπίσημες ιστοσελίδες και group στο Facebook.

Η σχεδόν παντελής απουσία του Santa Claus από την πόλη του Graz εκλαμβάνεται ως επιτυχία του κινήματος, το οποίο έχει μάλιστα τυπώσει αυτοκόλλητα με την ένδειξη Christkind-friendly που φιγουράρουν στις εισόδους και τις βιτρίνες πολλών εγκεκριμένων καταστημάτων.

Η.Κ.
Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v