Καρδιακά νοσήματα... προ Χριστού

Σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης παρατηρήθηκαν σε αρκετές Αιγυπτιακές μούμιες, ανακάλυψη που υποδηλώνει ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές νόσους προϋπήρχαν ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Καρδιακά νοσήματα... προ Χριστού
Αν νομίζατε ότι τα καρδιακά επεισόδια και τα εμφράγματα αποτελούν «αποκλειστικότητα» του σύγχρονου τρόπου ζωής και του μοντέρνου ανθρώπου, τότε μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. Μία ομάδα Αμερικάνων και Αιγύπτιων επιστημόνων πραγματοποιώντας ιατρικές εξετάσεις σε είκοσι δύο μούμιες του Μουσείου Αρχαιοτήτων στο Κάιρο, ανακάλυψε ότι τρεις από αυτές έπασχαν από αρτηριοσκλήρυνση, ενώ άλλες τρεις είχαν πεθάνει από έμφραγμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όλες οι μούμιες ανήκαν σε άτομα υψηλής κοινωνικής και οικονομικής τάξης τα οποία μάλιστα είχαν πλούσιο διαιτολόγιο. Τα σώματά τους διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση, καθώς ήταν ιερείς ή ιέρειες στο δικαστήριο του Φαραώ.

Οι ακτίνες –Χ που έγιναν στα ταριχευμένα πτώματα ελέγχθηκαν από πέντε εξειδικευμένους σε καρδιαγγειακά νοσήματα επιστήμονες και έδειξαν ότι δέκα έξι από τις είκοσι δύο μούμιες είχαν αναγνωρίσιμες αρτηρίες αλλά και καρδιά στα σώματά τους. Εννέα από αυτές είχαν ασβεστώματα στις αρτηρίες που οδηγούσαν στην καρδιά, ενώ τρεις είχαν σίγουρα σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης.

Από τις μούμιες που πέθαναν μετά τα σαράντα πέντε χρόνια, επτά από τις οχτώ είχαν ασβεστώματα στις αρτηρίες τις καρδιάς, ενώ μόλις δύο από τις οχτώ «νεαρότερες» μούμιες είχαν παρόμοιες παθήσεις. Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν κάπνιζαν, δεν κατανάλωναν επεξεργασμένες τροφές, δεν έκαναν καθιστική ζωή, ούτε ήταν κυνηγοί – συλλέκτες. Η γεωργία ήταν ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη στα μεσαία στρώματα και μόνο οι υψηλές τάξεις είχαν το προνόμιο να τρώνε κρέας.

Όπως λέει ο δρ. Gregory Thomas, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια: «Αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η αρτηριοσκλήρυνση ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο κάποιας μούμιας από αυτές που εξετάσαμε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η ασθένεια ήταν παρούσα σε όλες».

Και συνεχίζει: «Οι άνθρωποι στην αρχαιότητα είχαν την γενετική προδιάθεση και το περιβάλλον για να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Τα ευρήματα δείχνουν , ότι ίσως πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τους σύγχρονους παράγοντες κινδύνου για να κατανοήσουμε πλήρως την ασθένεια».

Πηγή: Bbc News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v