Προστατεύστε το περιβάλλον νοικιάζοντας… ρούχα!

Μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Μεγάλη Βρετανία, υποστηρίζει πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορούν να μειωθούν δραματικά αν αντί να αγοράζουμε επιλέγουμε να νοικιάζουμε αγαθά.
Προστατεύστε το περιβάλλον νοικιάζοντας… ρούχα!
Οι τεράστιες γκαρνταρόμπες με ρούχα που φοράμε σπάνια παύουν να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και οι άνθρωποι θα πρέπει να προτιμούν την ενοικίαση ρούχων και αξεσουάρ αντί την αγορά τους, σύμφωνα με Βρετανούς κυβερνητικούς επιστήμονες σε θέματα οικολογίας. Το Πρόγραμμα Δράσης Αχρήστων και Πόρων (Waste & Resources Action Programme – Wrap) ισχυρίζεται ότι αν ξεπεράσουμε την εμμονή να μας ανήκουν τα αγαθά, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί το «μυστικό όπλο» στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Για να φανούν, μάλιστα, αποτελέσματα, το Wrap προτρέπει το ένα πέμπτο των ετήσιων εξόδων για αγορές να έχει μετατραπεί σε ενοικιάσεις μέχρι το 2020.

Σε πρόσφατη έκθεση του Wrap, οι επιστήμονες απαριθμούν πέντε κατηγορίες αγαθών τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται με άλλους ανθρώπους: Πολυτελή ρούχα, γυαλικά και πιατικά, εργαλεία και εξαρτήματα για το σπίτι και τον κήπο, οχήματα και τηλεφωνικές, ακουστικές και ψυχαγωγικές συσκευές. Σχετικά με τα ρούχα, μάλιστα, η έρευνα συνιστά ότι η ενοικίασή τους θα έχει αντικαταστήσει το 10% της λιανικής αγοράς μέσα σε δέκα χρόνια.

«Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα απελευθερωτικό το να ξαλαφρώσουμε τα σπίτια και τις αποθήκες μας από όλα αυτά τα περιττά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σπάνια. Με την ενοικίαση μπορούμε επίσης να αποκτήσουμε καλύτερα ρούχα και τσάντες ή να επιδοθούμε σε do-it-yourself (καν’το μόνος σου) κατασκευές που υπό άλλες συνθήκες θα αγοράζαμε», λέει η επικεφαλής της έρευνας Liz Goodwin. «Γιατί, άλλωστε, να θέλει κανείς να του ανήκουν όλα αυτά τα πράγματα; Είναι σημαντικό να έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να έχουμε κάποια πράγματα όταν τα χρειαζόμαστε αλλά να μην αφήνουμε αχρησιμοποίητα όταν δεν τα χρειαζόμαστε».

Η κυρία Goodwin που έφερε σαν παράδειγμα την δική της «αξιολύπητα μικρή γκαρνταρόμπα», η οποία περιλαμβάνει ένα μόνο καλό φόρεμα, πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν το περιβαλλοντικό κόστος της ιδιοκτησίας. «Ελπίζω πως στο μέλλον θα κοιτάμε πίσω και θα είμαστε ευτυχείς επειδή προσπεράσαμε τις μέρες που χρειαζόμασταν αναρίθμητα ζευγάρια παπούτσια».

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο York, υπολογίζει ότι η καλύτερη χρήση των πόρων μπορεί να μειώσει έως και 10% τις εκπομπές διοξειδίου, κάτι που η Βρετανία έχει δεσμευτεί να κάνει μέχρι το 2020. Αυτό στην πραγματικότητα θα συμβεί μέσω της πτώσης στην βιομηχανία και στην κατανάλωση πρώτων υλών. Η Wrap υποστηρίζει, μάλιστα, ότι αυτό δεν σημαίνει και ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας στην Βρετανία, καθώς τα περισσότερα αγαθά κατασκευάζονται σε άλλες χώρες. Άλλωστε, σημειώνει η έρευνα, οι θέσεις που μπορεί να χαθούν στην λιανική αγορά θα ισορροπηθούν από τις νέες θέσεις εργασίας στην αυξανόμενη βιομηχανία ενοικιάσεων.

Και καταλήγει ότι το 20% της αγοράς εργαλείων μπορεί να μετατοπιστεί από την απόκτησή τους στην ενοικίασή τους μέχρι το 2020, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 90% μέχρι το 2050. Τα ίδια νούμερα ισχύουν και στην ενοικίαση (αντί την αγορά) οχημάτων. Όσο για τα ρούχα, αυτά χρησιμοποιούνται, κατά μέσο όρο, μόνο στο 66% του προσδόκιμου ζωής τους. Αν χρησιμοποιούσαμε, λοιπόν, τα παραπάνω είδη στο 100% της ζωής τους, μέχρι δηλαδή να είναι πια τελείως άχρηστα, θα εξοικονομούσαμε τουλάχιστον 47 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο.

Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι ότι η Wrap προτείνει στους Βρετανούς να αλλάξουν και τον τρόπο διατροφή τους, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές από τα εκτρεφόμενα ζώα. Λέει συγκεκριμένα «Η διατροφή στην Μεγάλη Βρετανία είναι αυτήν την στιγμή ιδιαίτερα υψηλή σε κρέας, γαλακτοκομικά και τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά και ζάχαρη και ιδιαίτερα χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά.» Συστήνει, λοιπόν, στα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 25% μέχρι το 2020 και κατά 50 έως 75% μέχρι το 2050.

Η εφαρμογή των προτάσεων της Wrap που συζητιέται αυτές τις μέρες από την βρετανική κυβέρνηση, έχει φυσικά ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους Βρετανούς πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων την βρίσκουν εγωιστική και άδικη ως προς το εργατικό δυναμικό χωρών του τρίτου κόσμου που παράγει τα αγαθά που εκείνοι αγοράζουν, ενώ οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν ως ιδιαίτερα ουτοπική αλλά και επισφαλή ως προς τις τιμές των προς ενοικίαση αγαθών. Σε κάθε περίπτωση δε μένει παρά να δούμε τι θα αποφασιστεί τελικά από την βρετανική κυβέρνηση –και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στο περιβάλλον.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Πηγή: Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v