Οι 10 ωραιότερες δωρεάν απολαύσεις

Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Απολαυστικές δωρεάν στιγμές μπορούμε να ζήσουμε και εκτός σπιτιού, με μουσική και θέατρο στους δρόμους της πόλης, παραθαλάσσιους περιπάτους και πικ-νικ σε καταπράσινα πάρκα. Όπως συνήθιζαν οι παππούδες μας.
Οι 10 ωραιότερες δωρεάν απολαύσεις
Επειδή, όπως λέει και μία διαφήμιση, οι ωραιότερες στιγμές στη ζωή είναι δωρεάν, και επειδή έχουμε κουραστεί πια να γκρινιάζουμε για την ακρίβεια σε κάθε μας έξοδο από το σπίτι, θυμόμαστε για λίγο τις παλιές καλές εποχές, όταν οι παππούδες μας ήταν ικανοποιημένοι και με λίγο πασατέμπο στα παγκάκια του Ζαππείου, εκτιμάμε τις τεχνολογικές εξελίξεις (και δη το internet) που μπορούν να μας παρέχουν δωρεάν ψυχαγωγία, και καταλήγουμε στις δέκα ωραιότερες απολαύσεις (χωρίς να έχουμε υπολογίσει το sex) που θα μας «κοστίσουν» μόνο τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας και που αξίζουν όσο λίγες επί πληρωμή.

1. Μουσική και ταινίες: Θα πέσει φωτιά να μας κάψει που το γράφουμε αυτό, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Όλοι κάποια στιγμή έχουμε κατεβάσει -παράνομα ή μη- μουσική και ταινίες από λεγόμενα «πειρατικά» sites και αυτό είναι μέρος της μαγείας του internet. Κάποια από αυτά τα sites, όπως το mininova.org είναι εντελώς free, μπορεί δηλαδή ο καθένας να μπει και να κατεβάσει οτιδήποτε από ταινίες, μουσική, softwares, αλλά και φωτογραφίες και βιβλία. Σε άλλα, όπως το Demonoid.com πρέπει κανείς πρώτα να γραφτεί, αλλά και να «ανεβοκατεβάζει» συχνά υλικό για να παραμείνει ενεργός χρήστης. Ας μην ξεχνάμε φυσικά τους on-line ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και τον last.fm που παίζει ό,τι εσείς επιλέξετε, καθώς και το YouTube για πάσης φύσεως video. (Μυστικό: Όλες οι αγαπημένες μας ελληνικές τηλεοπτικές σειρές on-line στο greek-video.net).

2. Spa – θαλασσοθεραπεία: Όχι, δεν πρόκειται να σας στείλουμε για μπάνιο στις μολυσμένες ακτές της Αττικής, αν και κάποιες πιο κρυφές την έχουν «γλιτώσει» και προσφέρονται για δροσερές βουτιές και... θαλασσοθεραπεία (Βλέπε: Σχετικά άρθρα). Θα σας στείλουμε, όμως, στα ιαματικά λουτρά, με θερμές πηγές που περιέχουν ευεργετικά στοιχεία, όπως υδροθείο και σίδηρο και ανακουφίζουν από χρόνιες αρθροπάθειες, ενώ τονώνουν τον οργανισμό. Κάποιες από τις διάσημες δωρεάν πηγές βρίσκονται λίγο έξω από τα Καμμένα Βούρλα, π.χ. του Μύλου Κονιαβίτη, άλλες υπάρχουν στις Θερμοπύλες, στην Κύθνο, στη Νέα Απολλωνία (Θεσσαλονίκη), αλλά και στον Καϊάφα της Ηλείας.

3. Πικ-νικ σε ένα καταπράσινο πάρκο: Πολύ... «αμερικανιά»; Κι όμως, μία Κυριακή που η ζέστη δεν θα σας κρατά σπίτι με τίποτα και στις παραλίες θα έχουν κάνει απόβαση οι πάντες, ετοιμάστε μερικά ταπεράκια με στερεά τροφή, πάρτε και μία τσάντα-ψυγειάκι με μπύρες και νερά και σπεύσαστε είτε στο πανέμορφο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», ή στο Αττικό Άλσος (στα όρια των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου, Νέας Φιλοθέης), για πικ-νικ κάτω από τα δέντρα και δίπλα στις λιμνούλες. Στο πρώτο πέρα από την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά θα συναντήσετε και αμέτρητα είδη πουλιών, καθώς και διάφορα ψάρια και ερπετά. Στο δεύτερο, τα δασσύλια με τα κυπαρίσια αλλά και το σπήλαιο προσφαίρονται για ιδιωτικές στιγμές και... εξερευνήσεις.

4. Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής: Από 19 έως 21 Ιουνίου σε 14 σημεία σε όλη την Αθήνα θα γιορτάζουμε, και εμείς μαζί με όλη την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Πάνω από 150 συμμετοχές της world ethnic σκηνής, αποτελούμενες κυρίως από νέους δημιουργούς, θα μας βγάλουν και φέτος στους δρόμους, για να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε, να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε εντελώς δωρεάν. Τα πάντα για την Ημέρα Μουσικής 2008 στην Αθήνα εδώ.
 
5. Οι ωραιότερες βόλτες: ...είναι δωρέαν. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τη Μαρίνα Φλοίσβου, στα Νότια Προάστεια, τον καταπράσινο Εθνικό Κήπο, μία πραγματική όαση στο Κέντρο της Αθήνας, αλλά και τη Νεοκλασσική Αθήνα, με τη θέα στην Ακρόπολη από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου, τον λόφο του Φιλοπάππου, την Αρχαία Αγορά και το Κοιμητήριο του Κεραμεικού. Υπέροχοι περίπατοι, χωρίς την ενόχληση από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια, που το μόνο που απαιτούν είναι αναπαυτικά παπούτσια και -δευτερευόντως- καλή συντροφιά. Πόσο καλά πιστεύετε ότι ξέρετε την Αθήνα;

6. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι: Κανονικά οι χώροι αυτοί δεν είναι δωρεάν, μπορούμε όμως να κάνουμε λίγη υπομονή και να περιμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου που οι πόρτες ανοίγουν ελεύθερα για το κοινό, για να τους επισκεφτούμε, π.χ. στα δημόσια μουσεία της Αθήνας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Μουσείο Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Κανελλοπούλειο Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς και Μουσείο Κεραμεικού), αλλά και τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους τις Ελλάδας (π.χ. Ακρόπολη, Δελφοί, Άγιον Όρος, Αρχαία Ολυμπία, Μετέωρα, Κνωσός) οι μέρες αυτές είναι οι εξής: Κάθε Κυριακή από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, την πρώτη Κυριακή του Απριλίου, του Μαΐου, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου, ή τη δεύτερη αν η πρώτη Κυριακή του μήνα είναι αργία. 6 Μαρτίου (Ημέρα Μελίνας Μερκούρη), 18 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων), 18 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων) και 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος). Επίσης, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού). Περισσότερες πληροφορίες στο site του Υπουργείου Πολιτισμού.

7. Θεατρικά και συναυλίες: Δεν είναι λίγες οι θεατρικές ομάδες από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες που «ανεβάζουν» κατά καιρούς εξαιρετικά επιτυχημένες και δωρεάν θεατρικές παραστάσεις. Μία από αυτές, που έχει συζητηθεί πολύ λόγω της τεράστιας προσέλευσης του κοινού, είναι το «Εδώ», μία παράσταση που βασίζεται σε 8 αληθινές ιστορίες-μαρτυρίες μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, και που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τους μετανάστες στη χώρα μας. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών – Θέατρο στο τροχόσπιτο, θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε την παράσταση 6-7 Ιουνίου στο Πεδίον του Άρεως, στις 21:00, 13-14 Ιουνίου στο Πάρκο Κολωνού, στις 21:00 και 9-10 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη, στις 21:00. Όσο για δωρεάν συναυλίες...; Εσείς, δηλαδή, δεν έχετε σκαρφαλώσει ποτέ στα βράχια του Λυκαβηττού σε συναυλία, π.χ. των Πυξ-Λαξ;

8. Free Camping: Για τους πραγματικά περιπετειώδεις τύπους, το ελεύθερο camping είναι στάση ζωής. Αίσθημα απόλυτης ελευθερίας, ίσως και μοναξιάς, σε άμεση ωστόσο επαφή με τα καλύτερα της φύσης. Καταρράκτες, ερημικές παραλίες, πυκνά δάση ανοίγουν -όχι πάντα φιλόξενα- τις αγκαλίες τους για τους παράτολμους φυσιολάτρες. Βέβαια, σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους, το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο. Αλλά από προσωπική πείρα σας εγγυόμαστε ότι στο Αγκίστρι, στον Καϊάφα, στη Νέδα, στην Τήλο, στη Σούγια της Κρήτης, στη Γαύδο και το Γαϊδουρονήσι, στη Νίσυρο και στο κάτω Κουφονήσι, μπορείτε να στήσετε τη σκηνή σας άφοβα (Περισσότερες πληροφορίες στο Σχετικό άρθρο).

9. Αγκαλιές με θέα: Δεν είναι ανάγκη, για να απολαύσετε τη θέα με το ταίρι σας, να κάτσετε απαραίτητα κάπου για καφέ ή φαγητό. Μία τρυφερή αγκαλιά στα πεζούλια του Λυκαβηττού με θέα όλη την Αθήνα μέχρι το Φάληρο, στα παγκάκια του Προφήτη Ηλία, στον Πειραιά, όπου το λιμάνι φαντάζει μαγικό, ή ακόμα και μέσα στο αμάξι, στο Λαιμό στο Καβούρι, την ώρα που ο φλεγόμενος ήλιος βουτά στη θάλασσα, αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο για μία πραγματικά free ημέρα.

10. In2life (και άλλα free press): Και, μην ξεχνιόμαστε. Όταν δεν είστε στο δρόμο, για να διαβάσετε κάποια free press, από τις σπουδαιότερες εντελώς δωρεάν απολαύσεις σας μέσα στην ημέρα είναι αναμφισβήτητα η πλοήγησή σας στα ταξίδια μας, τις προτάσεις μας, τις συμβουλές και τις από κοινού επιθυμίες μας. Πρώτη εκ των οποίων, είναι να κάνουμε συνεχώς τη ζωή μας (και ως εκ τούτου τη δική σας) καλύτερη.

Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v