Αναπότρεπτη πλέον η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Κατά τουλάχιστον δύο μέτρα αναμένεται να ανέβει η στάθμη του νερού της θάλασσας παγκοσμίως μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονικά πορίσματα, αν δεν αποτραπεί άμεσα η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Αναπότρεπτη πλέον η άνοδος της στάθμης της θάλασσας
Η άνοδος κατά τουλάχιστον δύο μέτρα της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αποτραπεί, σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσαν οι επιστήμονες σε πρόσφατο συνέδριο κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Η ουσία του θέματος της στάθμης της θάλασσας είναι ότι αργεί μεν πολύ, αλλά άπαξ και ξεκινήσει να συμβαίνει είναι ουσιαστικά ασταμάτητη», όπως είπε ο Stefan Rahmstorf, επιστήμονας του Ινστιτούτου Potsdam της Γερμανίας και παγκοσμίως διακεκριμένος ειδήμονας σε θέματα στάθμης της θάλασσας. «Δεν βλέπω κάποιον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να σταματήσει αυτή η άνοδος, ακόμα κι αν φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές αερίων».

Ο Rahmstorf υποστήριξε ότι η καλύτερη έκβαση της κατάστασης θα ήταν, αν οι θερμοκρασίες στον πλανήτη μπορούσαν να σταθεροποιηθούν, η στάθμη του νερού της θάλασσας να ανέβαινε με έναν σταθερό ρυθμό μέσα στους επόμενους αιώνες και να μην επιταχυνόταν. Με τους περισσότερους επιστήμονες, όμως, να περιμένουν τουλάχιστον 2 επιπλέον βαθμούς Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, οι ελπίδες του Rahmstorf δεν βρίσκουν αντίκτυπο.

Ο ίδιος, επίσης, υπολόγισε ότι ακόμα κι αν ο κόσμος περιόριζε την θερμότητα κατά 1,5 βαθμούς, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά δύο μέτρα θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς μέσα στους επόμενους αιώνες, με αποτέλεσμα κάποια κράτη-νησιά να εξαφανιστούν. Η καλύτερη εκδοχή του, μάλιστα, είναι άνοδος της στάθμης κατά ένα μέτρο αυτόν τον αιώνα, με παράλληλη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς, και μέχρι πέντε μέτρα άνοδος στάθμης μέσα στα επόμενα 300 χρόνια.

«Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτήν την πορεία, εκτός κι αν βρούμε τρόπο να ‘δροσίσουμε’ τον πλανήτη. Αυτό απαιτεί την εξαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Και δεν υπάρχει κάποιος σαφής και επαρκής τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο σήμερα.», πρόσθεσε.

Άλλοι επιστήμονες είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι. Ο Pier Vellinga, του Πανεπιστημίου Wageningen, για παράδειγμα, τονίζει ότι από την στιγμή που ο πάγος αρχίσει να λιώνει η διαδικασία μοιάζει με ντόμινο. Είναι δηλαδή αδύνατο να αποτραπεί. «Συμπεραίνω ότι με αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των 2 βαθμών, η πιθανότητα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας να διαλυθεί ξεπερνά το 50%», είπε. «Αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας κατά 7 περίπου μέτρα, σε ένα χρονικό πλαίσιο από 300 έως 1.000 χρόνια».

Εκπρόσωποι από 190 χώρες πρόκειται να συναντηθούν σύντομα στην Μπανγκόκ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί από ένα αυστηρότερο. Μέχρι τότε τα παραθαλάσσια και νησιωτικά κράτη δε μπορούν παρά να υπολογίζουν το οικονομικό κόστος που θα επιφέρει μία τέτοια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v