Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Ζώντας "πράσινα" και οικονομικά

 Με την οικονομική στενότητα να μας επηρρεάζει όλους, η οικολογική συνείδηση αρκετές φορές φαντάζει σαν περιττή πολυτέλεια. Η μήπως όχι; Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε ταυτόχρονα "πράσινα" και οικονομικά, έχοντας μάλιστα και οφέλη. Βρήκαμε πως και με πόσα.
Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Ζώντας πράσινα και οικονομικά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στους καιρούς που ζούμε, ο οικολογικός τρόπος ζωής δεν είναι πάντα εύκολος. Οι eco-friendly αλλαγές που καλούμαστε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας ακούγονται καλές θεωρητικά: πχ. αγορά ενός υβριδικού αυτοκινήτου ή τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων. Το πρόβλημα είναι στην υλοποίησή τους. Ενδεικτικά, το Υβριδικό Honda Civic κοστίζει 22.690€, ενώ οι τιμές του Toyota Prius ξεκινάνε από 26.100€ και είναι αρκετά "τσουχτερές". Η χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι εξίσου δαπανηρή. Επιπλέον, θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα για να "καρποφορήσουν" οι επενδύσεις σας και να γίνει απόσβεση χρημάτων.

Tι επιλογές έχετε; Εδώ τα νέα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα, εξασφαλίζοντας ταχύτατη απόσβεση και έχοντας παράλληλα την οικολογική σας συνείδηση... καθαρή. Βρήκαμε τις πιο συμφέρουσες επιλογές για να φτιάξετε το "πράσινο" σπίτι των ονείρων σας.

Heat recovery Systems
Τα θερμικά συστήματα ανάκτησης νερού ή αλλιώς heat-recovery systems ζεσταίνουν το νερό που χρησιμοποιούμε για το ντουζ, χρησιμοποιώντας θερμότητα από τα λύματα που περνάνε στους αγωγούς του σπιτιού. Tο εισερχόμενο κρύο νερό ρέει μέσα από το σύστημα και θερμαίνεται από την ανακτώμενη ενέργεια των θερμών αποβλήτων. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται ενέργεια μέχρι και 40%, χωρίς να απαιτείται μεγάλος χώρος. Προς το παρόν, στην Ελλάδα στο σύστημα αυτό δεν πωλείται για κατ΄οίκον χρήση, παρά μόνο για βιομηχανίες. Το κόστος τοποθέτησης και λειτουργίας του ανέρχεται περίπου στα 1000 ευρώ και εφ'όσον χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμάνετε το νερό, η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από δύο χρόνια. Αν χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο, τα κέρδη γίνονται ορατά στα πέντε χρόνια περίπου. Όπως και να'χει είναι μια πρώτης τάξεως οικονομική λύση που συμφέρει. Ελπίζουμε να αρχίσει να πωλείται και για ιδιώτες. Προς το παρόν πάρτε μια γεύση εδώ.

Ηλεκτρονικοί Θερμοστάτες
Ο έλεγχος της θέρμανσης ή της ψύξης στο σπίτι μπορεί να γίνει πραγματικός πονοκέφαλος. Πόσες φορές έχετε ξεχάσει ανοιχτό το καλοριφέρ πριν φύγετε για την δουλειά ή έχετε ξυπνήσει το βράδυ τρέμοντας από το κρύο. Οι εξελιγμένοι αυτοί θερμοστάτες σας επιτρέπουν να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο στον κλιματισμό του σπιτιού σας, αλλά και στα έξοδα για πετρέλαιο και ηλεκτρικό. Μπορείτε να προγραμματίσετε την ώρα που θα ανοίγουν και θα κλείνουν εβδομαδιαίως και να έχετε το κεφάλι και την τσέπη σας ήσυχη. Το κόστος τους δεν ξεπερνάει τα 100€ (εκτός και αν επιλέξετε έναν... ασύρματο όπως αυτός εδώ της Siemens), ενώ τα οικονομικά οφέλη της αγοράς τους γίνονται ορατά από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να βρείτε ορισμένους εδώ. 

Ντουζ Εξοικονόμησης νερού
Ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά της Φύσης καί άφθονο πάνω στην Γη, είναι και αυτό που μεταχειριζόμαστε με τον πλέον λανθασμένο τρόπο, κάνοντας συχνά πυκνά καταχρήσεις. Με πιο "αγαπημένη" όλων αυτή που λαμβάνει χώρα καθημερινά στο μπάνιο. Άπειρες ώρες κάτω από το ντουζ με το νερό να τρέχει ασταμάτητα και εμείς να μην παίρνουμε χαμπάρι. Εκτός της αυτονόητης οικονομίας που πρέπει να κάνουμε στην κατανάλωση του νερού γενικότερα στο σπίτι μας, μπορούμε επίσης να αγοράσουμε "τηλέφωνα" ντους εξοικονόμησης. Η λειτουργία τους βασίζεται σε μία απλή αρχή: μέσα από ειδικά ανοίγματα, το νερό αναμειγνύεται με αέρα ώστε να αυξηθεί η ταχύτητά του και να δίνει την αίσθηση ότι ρέει στην ίδια ποσότητα, όπως και από ένα κανονικό ντους, παρ' όλο που μειώνεται η κατανάλωση κατά 40% τουλάχιστον. Οι τιμές ξεκινάνε από 9.50€ και μπορείτε να τα παραγγείλετε από την «Πλαΐτης Βασίλειος» (τηλ.28210 79201 - 72656) ή online εδώ. Περισσότερα για την εξοικονόμηση νερού στο σπίτι μπορείτε να βρείτε και εδώ.

Φωτοβολταϊκά στοιχεία
Μετά το νέο νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταϊκα (ν. 3468/2006) κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΗ θα ενισχύεται με 0,40-0,50 ευρώ; Εκτός λοιπόν, από την προφανή περιβαλλοντική συνεισφορά τους, μπορούν να εξελιχθούν σε μια πολύ καλή επιχειρηματική κίνηση. Η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει για δέκα χρόνια, ενώ η τιμή αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση τις μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ ή με βάση το 80% του πληθωρισμού. Αν τώρα δεν βρίσκεστε σε οικονομική κατάσταση για ανοίγματα, τότε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας φωτοβολταϊκά στοιχεία με κόστος μόλις 28€ ή ακόμα και μια φορητή γεννήτρια ρεύματος.

Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.
Αύτού του είδους οι λαμπτήρες χρησιμοποιούν έως και 75% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν από 6 μέχρι 12 φορές περισσότερο σε σχέση με τους απλούς. Η χρήση τους μειώνει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12 ευρώ περίπου ανά λάμπα
ενώ χρησιμοποιώντας μία λάμπα εξοικονόμησης γλιτώνουμε την ατμόσφαιρα από 116 κιλά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα περίπου το χρόνο, αφού αυτή επιβαρύνει μόλις με 29 κιλά διοξειδίου του άνθρακα! Μπορεί να φαίνονται ακριβές σε σχέση με τις απλές αν όμως υπολογίσουμε το συνολικό κόστος (αγοράς και ηλεκτρικού ρεύματος) για 5 χρόνια χρήσης, αυτό ανέρχεται σε μόλις 23 ευρώ. Χρειάζεστε και άλλο κίνητρο για να αλλάξετε τις λάμπες του σπιτιού σας;

Επίσης:
* Ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας είναι να κλείσετε τα κενά γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες και να σφραγίσετε τους αγωγούς, ώστε να μην μπαίνει κρύο στο σπίτι. Θα χρειαστείτε στόκο και ειδική ταινία για να σφραγίσετε τις χαραμάδες. (Λιγότερα από 20€, δεδομένου ότι θα κάνετε όλη την δουλειά μόνοι σας)
* Οι κουρτίνες στα παράθυρα εκτός από το να διακοσμήσουν το σπίτι σας, μπορούν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα από τα έξοδα θέρμανσης για τον χειμώνα ή ψύξης για το καλοκαίρι. Αν έχετε πολλά παράθυρα που "βλέπουν" νότια και δυτικά, ακόμα και ένα ζευγάρι φθηνές κουρτίνες θα μπορέσουν να μπλοκάρουν το φως του ήλιου και να μειώσουν την ανάγκη για κλιματισμό το καλοκαίρι. Κρεμώντας πιο ακριβές κουρτίνες στα παράθυρα, μπορείτε να εξασφαλίσετε ακόμα περισσότερη μόνωση από τις εξωτερικές θερμοκρασίες χειμώνα καλοκάιρι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v