Απαγόρευση θρησκευτικών καθηκόντων μετά φόβου... ιού

Ο φόβος της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού Η1Ν1 θα εμποδίσει στο ερχόμενο φεστιβάλ της Νάπολης τους πιστούς Ιταλούς να φιλήσουν την φιάλη με το αίμα του προστάτη αγίου τους, κάτι που έχει προκαλέσει ήδη πολλαπλές αντιδράσεις.
Απαγόρευση θρησκευτικών καθηκόντων μετά φόβου... ιού
Ο φόβος του ιού Η1Ν1 θα εμποδίσει φέτος τους πιστούς Ναπολιτάνους να εξασκήσουν το θρησκευτικό τους έθιμο που τους θέλει να φιλούν το αίμα του προστάτη τους, Saint Gennaro, κατά την έναρξη του ετήσιου φεστιβάλ που ξεκινά στα τέλη αυτού του μήνα στην πόλη.

Η απόφαση να απαγορευθεί το φίλημα της γυάλινης φιάλης που περιέχει του αίμα του αγίου, η οποία πάρθηκε δισταχτικά από τις εκκλησιαστικές και δημοτικές αρχές της πόλης την Δευτέρα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τοπικούς πολιτικούς.

Η φιάλη θα τεθεί σε δημόσια θέα στον καθεδρικό ναό της πόλης για μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 19 Σεπτεμβρίου, και στο πιστό κοινό θα επιτρέπεται να την αγγίξει μόνο με το μέτωπό του.

Ο Marco Di Lello, εθνικός συντονιστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι η απαγόρευση θα «πυροδοτήσει την ψύχωση (γύρω από τον ιό) με κίνδυνο αυτή να γίνει ακατάσχετη» και έκανε έκκληση στον αρχιεπίσκοπο της Νάπολης να προσπαθήσει να άρει την απαγόρευση.

Την περασμένη εβδομάδα ένας 51χρονος έγινε το πρώτο μοιραίο θύμα του ιού H1N1, γνωστού και ως γρίπη των χοίρων, όταν πέθανε σε νοσοκομείο της Νάπολης.

Στο πιο δημοφιλές φεστιβάλ της Ιταλίας, το ξεραμένο αίμα του Saint Gennaro λέγεται πως ρευστοποιείται δύο φορές τον χρόνο, 17 αιώνες μετά τον θάνατό του. Κάποιοι Ναπολιτάνοι φοβούνται πως η πόλη θα χτυπηθεί από μεγάλη καταστροφή αν το «θαύμα» σταματήσει να συμβαίνει.

Ο θρύλος λέει πως όταν ο Gennaro αποκεφαλίστηκε από παγανιστές Ρωμαίους το 305 μ.Χ., μία Ναπολιτάνα μάζεψε το αίμα του με ένα σφουγγάρι και το συντήρησε σε ένα γυάλινο φιαλίδιο.

Η ουσία αυτή συνήθως ρευστοποιείται στις 19 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του αγίου, καθώς και κάθε πρώτο Σάββατο του Μαΐου. Το «θαύμα» αυτό καταγράφηκε πρώτη φορά το 1389, περισσότερα από 1.000 χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Gennaro.

Οι περισσότεροι επιστήμονες σκεπτικιστές λένε πως το φαινόμενο αυτό συμβαίνει εξαιτίας χημικών ουσιών που υπάρχουν στην φιάλη, των οποίων η εσωτερική τριβή αλλάζει κάθε φορά που η φιάλη αναδεύεται ή μετακινείται.

Η Ιταλία, ωστόσο, δεν είναι ανάμεσα στα κράτη που χτυπήθηκαν έντονα από τον ιό Η1Ν1, ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 177 χώρες και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 2.800 θανάτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρόλ’αυτά η προληπτική απαγόρευση του «φιλήματος» ισχύει στη Νάπολη και αυτό που μένει είναι να δούμε τις αντιδράσεις των πιστών την ημέρα εκείνη. Αναρωτιόμαστε, δε, την αντίδραση των Ελλήνων Χριστιανών αν κάποια στιγμή τους απαγόρευαν, π.χ. την κυριακάτικη κοινωνία.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v