Άλλοι γάμοι ν'αγαπιόμαστε

Εσείς πώς ονειρεύεστε τον γάμο σας; Σε μία ειδυλλιακή παραλία με ηλιοβασίλεμα; Στην κορυφή ενός βουνού υπό το φως των αστεριών; Στα αστέρια τα ίδια; Επιστρέψτε στην γη και συμβιβαστείτε με ό,τι πιο εναλλακτικό έχει να προσφέρει η Ελλάδα ως προς τις γαμήλιες τελετές.
Άλλοι γάμοι ναγαπιόμαστε
της Έλενας Μπούλια

«Θα σε πάρω, θα σε πάρω με παπά και με κουμπάρο» λέγανε κάποτε οι παππούδες μας τραγουδιστά στις γιαγιάδες μας, και αυτές λιώνανε από συγκίνηση. Ας υποθέσουμε, όμως, πως η σημερινή μέλλουσα νύφη (αυριανή γιαγιά) δεν θέλει παπά και κουμπάρο. Ας υποθέσουμε πως δεν θέλει εκκλησίες και παρανυφάκια. Ας υποθέσουμε πως θέλει κάτι λιγότερο συμβατικό. Κάτι πρωτότυπο και εναλλακτικό. Δεν έχει ο καθένας μας το δικαίωμα να οργανώσει και να πραγματοποιήσει τον γάμο που ονειρεύεται;

Όχι, δεν αναφερόμαστε σε αξιοπερίεργες τελετές γάμων, όπως αυτήν της Jannene Swift που το 1976 στο Λος Άντζελες παντρεύτηκε επισήμως έναν βράχο βάρους 23 κιλών. Ούτε φυσικά για παράξενα έθιμα, όπως αυτό στην Σκοτία, που πριν την τελετή η νύφη «μαυρίζεται», καλύπτεται δηλαδή από αυγά, σάλτσες, πούπουλα, πίσσα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς και περιφέρεται στην γύρω περιοχή για να την θαυμάσουν όλοι (Δείτε στα Σχετικά Links περισσότερα αξιοπερίεργα γαμήλια έθιμα από όλον τον κόσμο).

Η μέρα του γάμου μας, όμως, υποτίθεται πως πρέπει να είναι όπως την ονειρευόμαστε. Και αν δεν ονειρευόμαστε το παραδοσιακό και συνηθισμένο, αυτό δηλαδή που ονειρεύεται για εμάς η μαμά μας, κατά πόσο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κάτι «εναλλακτικό»; Ψάξαμε και βρήκαμε τις απαντήσεις σε ερωτήματα που κάθε αδέσμευτος κάποια στιγμή έχει θέσει, σχετικά με την διαδικασία και την τελετή του γάμου, και καταλήξαμε πως καμιά φορά τα πράγματα δε μπορούν να συμβούν όπως τα ονειρευόμαστε...

* Ερώτηση: Σε περίπτωση που ένας από τους δύο είναι αλλόθρησκος, τι είδους τελετές γάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν;
Απάντηση:
Εξαρτάται φυσικά από το θρήσκευμα και από το πόσο θρήσκος είναι ο ενδιαφερόμενος. Συνήθως, πάντως, σε περίπτωση που ένας από τους δύο είναι μουσουλμάνος και ο άλλος χριστιανός, θα ζητηθεί από τον δεύτερο να βαπτιστεί μουσουλμάνος πριν τον γάμο –ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μουσουλμανικός. Αν, πάλι, ο ένας από τους δύο είναι ορθόδοξος και ο άλλος καθολικός, πρέπει πρώτα να προηγηθεί η τελετή του καθολικού γάμου και μετά (αν θέλει το ζευγάρι) αυτή του ορθόδοξου. Εναλλακτικά, με έναν πολιτικό γάμο καλύπτονται οι περισσότερες περιπτώσεις.

* Ερώτηση: Μπορεί κανείς να παντρευτεί σε διαφορετική εκκλησία ή δημαρχείο από αυτήν (ή αυτό) που ανήκει;
Απάντηση: Κανείς μπορεί να παντρευτεί σε οποιαδήποτε εκκλησία ή δημαρχείο θέλει. Στην περίπτωση της εκκλησίας, η διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί του γάμου είναι: Να επισκεφθείτε την ενορία σας με δύο μάρτυρες που θα έχουν την αστυνομική τους ταυτότητα και να πάρετε ένα πιστοποιητικό «Αγαμίας», το οποίο θα καταθέσετε στην Αρχιεπισκοπή του Ναού που προτιμάτε. Από εκεί στην συνέχεια θα σας ενημερώσουν για τις υπόλοιπες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν (Δείτε στα Σχετικά Links). Επίσης, για ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με τα διαδικαστικά θέματα θρησκευτικού γάμου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο τηλέφωνο 210 3352322.

Σχετικά με τον πολιτικό γάμο τώρα, μπορείτε όπως είπαμε να παντρευτείτε σε όποιο δημαρχείο θέλετε εφόσον και εδώ πάρετε από τον δικό σας Δήμο τα απαραίτητα πιστοποιητικά που απαιτούνται και τα προσκομίσετε στο Δημαρχείο που προτιμάτε. Σε περίπτωση, επίσης, που θέλετε να κάνετε πρώτα πολιτικό και έπειτα θρησκευτικό γάμο πρέπει να γνωρίζετε ότι για τον θρησκευτικό θα πρέπει να δώσετε και αντίγραφο της Ληξιαρχικής Πράξης του πολιτικού, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε δημοσίευση σε εφημερίδα –αρκεί το αντίγραφο της παλιάς.

* Ερώτηση: Μπορεί κανείς να κάνει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο εκτός εκκλησίας ή εκτός δημαρχείου;
Απάντηση: Δηλαδή από παπά σε εξωτερικό χώρο ή από Δήμαρχο (ή Αντιδήμαρχο) σε χώρο εκτός αυτού του Δημαρχείου. Ως προς τον θρησκευτικό γάμο, έχουν ακουστεί πολλές θεωρίες και η αλήθεια είναι ότι λίγο-πολύ εξαρτάται από τον Ναό, τον ηγούμενο κ.λ.π. Εφόσον ο Ναός στον οποίον θέλει κανείς να παντρευτεί είναι μικρός (δεν χωράει δηλαδή όλους τους καλεσμένους) ο γάμος κανονικά μπορεί να τελεστεί σε κάποιον προαύλιο (ή ακόμα και παραθαλάσσιο) χώρο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα κτήματα που έχουν μέσα εκκλησίες (π.χ. στο κτήμα Νάσιουτζικ μπορεί κανείς να παντρευτεί σε προαύλιο χώρο).

Ως προς τον πολιτικό γάμο, τώρα, το ψάξαμε λίγο παραπάνω και αφήσαμε την φαντασία μας να οργιάσει. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, κανείς να παντρευτεί π.χ. από τον Δήμαρχο του Παλαιού Φαλήρου στην παραλία του Φαλήρου; Σε μία παραθαλάσσια εξέδρα ή ακόμα και σε εξέδρα μέσα στην θάλασσα; Η απάντηση, δυστυχώς για τους πρωτοποριακούς, είναι αρνητική. Τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου μάθαμε πως η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα σε κτίριο του Δήμου. Ο Δήμος Αθηναίων για παράδειγμα, έχει μία εξαιρετικά διαμορφωμένη αίθουσα για γάμους, χωρητικότητας περίπου 600 ατόμων, κάτι που συμβαίνει και στους περισσότερους Δήμους Αττικής και των μεγάλων πόλεων. (Σχετικά με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να μάθετε περισσότερα και στο τηλέφωνο 210 3630706).

Από την άλλη, σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις και νησιά τα πράγματα είναι πιο ελαστικά. Μάθαμε, για παράδειγμα, πως πριν λίγο καιρό τελέστηκε στην Ρόδο πολιτικός γάμος πάνω σε πλοίο.

Επίσης, υπάρχει και το θέμα του ωραρίου. Στην Αττική, για παράδειγμα, οι πολιτικοί γάμοι γίνονται κατά κανόνα πρωινές ώρες και καθημερινές. Σάββατο απόγευμα, παραδείγματος χάριν, είναι μάλλον αδύνατο να τελεστεί πολιτικός γάμος (εκτός αν έχετε κουμπάρο τον Δήμαρχο). Αλλά μάθαμε πως στην Ερμούπολη της Σύρου το ληξιαρχείο είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό και μπορείτε να τελέσετε πολιτικό γάμο ακόμα και Σάββατο, ό,τι ώρα θέλετε. Μήπως, λοιπόν, εσείς οι εναλλακτικοί, να σκεφτεί την εκδοχή της… μετανάστευσης;

* Ερώτηση: Με ποιον άλλο -πρωτότυπο- τρόπο θα μπορούσε κανείς τελικά να παντρευτεί;
Απάντηση: Όχι, ούτε με bungee jumping μπορεί κανείς ακόμα να παντρευτεί στην Ελλάδα. Και όπως φαίνεται, οι εναλλακτικές για την χώρα μας δεν είναι πολλές, καθώς σε τέτοια θέματα παραμένουμε ακόμα αρκετά οπισθοδρομικοί (θυμηθείτε τον σάλο που έγινε με τους γάμους των γκέι ζευγαριών).

Οι «εναλλακτικές» γαμήλιες δυνατότητες που έχει κανείς προς το παρόν είναι είτε να παντρευτεί σε κρουαζιερόπλοιο από τον Καπετάνιο (μετά από συνεννόηση μαζί του εννοείται) ή -εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό- από τον εκάστοτε Πρόξενο της Ελλάδας. Αν, δηλαδή, ονειρεύεστε ρομαντικό γάμο στα νησιά Φίτζι, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ελληνικό προξενείο εκεί και να ζητήσετε περαιτέρω πληροφορίες για την διαδικασία διεξαγωγής του γάμου. Δεν ακούγεται κακή ιδέα, ε; (Πληροφορίες για όλα τα ελληνικά προξενεία στο εξωτερικό θα βρείτε εδώ.)

* Ερώτηση: Και μετά τον γάμο;
Απάντηση: Αν η «εναλλακτική» τελετή δεν σας βγαίνει όπως την ονειρεύεστε και αν τα διαδικαστικά θέματα για έναν πιο αντισυμβατικό γάμο σας φαίνονται βουνό (και πιστέψτε μας είναι), συμβιβαστείτε είτε με έναν απλό θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο ή ακόμα και με ένα απλούστατο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης (μάθετε τα πάντα για αυτό από τον τελικό νόμο που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ). Αφού ξεμπερδέψετε με τα διαδικαστικά, μπορείτε πλέον να το διασκεδάσετε όπως ακριβώς ονειρεύεστε.

Θέλετε πάρτυ σε έναν απόμερο κόλπο; Το έχουμε δει από γνωστούς που, αφού προετοίμασαν κατάλληλα μία απρόσιτη με αυτοκίνητο παραλία της Κρήτης, μετά τον γάμο κατέφθασαν εκεί όλοι με σκάφη. Θέλετε πάρτυ στο βουνό; Και αυτό γίνεται, εφόσον εξοπλιστείτε κατάλληλα και βρείτε το βουνό που να διαθέτει έστω ένα ξέφωτο για το γλέντι. Αν πάλι, ψάχνετε απλά ένα κτήμα που να μπορεί να φιλοξενήσει την δεξίωσή σας δείτε στα Σχετικά Άρθρα πληροφορίες για τα κτήματα της Αττικής και τα γραφεία διοργανώσεων γάμων. Εν ολίγοις, άπαξ και το πήρατε απόφαση… καλό κουράγιο και... καλά να πάθετε!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v