Οργάνωση γάμου: Δικαιολογίες τέλος!

Λένε πως όλα τα ”κακά του κόσμου” έχουν προέλθει από την Αμερική. Σε όσα όμως έχει πρωτοπορήσει η Αμερική δεν είναι απαραίτητα ”κακά”! Τα γραφεία διοργανώσεων γάμων, για παράδειγμα, που ξεκίνησαν στην Αμερική εδώ και πολλά χρονιά, έχουν γίνει δεδομένα πλέον στις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες και αρχίζουν σιγά-σιγά να εξαπλώνονται και στην Ελλάδα.
Οργάνωση γάμου: Δικαιολογίες τέλος!
της Έλενας Μπούλια

Πριν μερικά χρόνια δε θα μπορούσε ένα ζευγάρι να διανοηθεί την ανάθεση της οργάνωσης του γάμου τους σε κάποιον τρίτο. Άλλωστε αυτή συνήθιζε να είναι και η ομορφιά του πράγματος! Να τρέξει ο μέλλων γαμπρός να βγάλει τις άδειες, να ”αλωνίσει” η μέλλουσα νύφη όλους τους οίκους για να βρει το ιδανικό νυφικό και να αποφασιστεί από κοινού ο κατάλληλος χώρος για τη δεξίωση.

Πολλές φορές όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και αυτό συνήθως γιατί οι ενδιαφερόμενοι δεν είχαν αρκετό χρόνο να ψάξουν ή γιατί δεν έψαχναν στα σωστά μέρη. Στην ταινία ”The wedding planner” (2001) η Jennifer Lopez, απέδειξε τη χρησιμότητα των γραφείων διοργανώσεων γάμων (άσχετα αν τελικά παντρεύτηκε τον πελάτη της!) και φαίνεται πως ώθησε πολλά νέα ζευγάρια στην Ελλάδα να αναθεωρήσουν τις παραδοσιακές τους αντιλήψεις.

Τα γραφεία διοργανώσεων γάμων, τα καλά τουλάχιστον, όσο κι αν δημιουργούν αυτή την εντύπωση, δεν έχουν σκοπό να σας ”κλέψουν” τη μαγεία της προετοιμασίας. Αντίθετα, σκοπός τους είναι να προβάλουν εσάς και το γεγονός με τον καλύτερο τρόπο, όπως εσείς δε θα μπορούσατε να έχετε σκεφτεί.

Όλοι οι διοργανωτές δουλεύουν πάνω-κάτω με τον ίδιο τρόπο. Αφού επικοινωνήσετε μαζί τους και κλείσετε κάποιο ραντεβού θα συναντηθείτε στο χώρο σας ή στον δικό τους. Με τους περισσότερους που μιλήσαμε ωστόσο, μας είπαν πως χρειάζονται τουλάχιστον 2 μήνες για να μπορέσουν να προετοιμάσουν ένα γάμο κατάλληλα. Στην πραγματικότητα όμως, ένας περίπου χρόνος πριν την ημερομηνία που έχετε αποφασίσει είναι το ιδανικό διάστημα για να γίνουν όλα σωστά.

Έπειτα, ξεκινάει η συζήτηση της ιδέας. Πώς έχετε σκεφτεί τον γάμο σας; Απλό, ρομαντικό, εντυπωσιακό, με κάποιο θέμα; Τα περισσότερα από τα γραφεία μπορούν να σκηνοθετήσουν κάθε σας επιθυμία. Μπορούν να σας ετοιμάσουν τα χαρτιά της εκκλησία και να σας βοηθήσουν να διαλέξετε ανάμεσα σε αμέτρητους χώρους εκδηλώσεων, αυτόν που προτιμάτε. Τα γραφεία συνεργάζονται επίσης με καταξιωμένους οίκους νυφικών και κουστουμιών, από τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε το νυφικό σας.

Φυσικά, φροντίζουν και για τα δευτερεύοντα ζητήματα. Τα προσκλητήρια, τις μπομπονιέρες, τα στέφανα, τους ανθοστολισμούς, τη διακόσμηση της δεξίωσης, την ανθοδέσμη της νύφης, το αμάξι με το οποίο θα έρθει στην εκκλησία, τους make up and hair stylists, τον φωτογράφο-κάμεραμαν, τον DJ ή τη ζωντανή ορχήστρα, το μπουφέ ή το γεύμα της δεξίωσης, τη γαμήλια τούρτα και τα ποτά, μέχρι και το γαμήλιο ταξίδι σε συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία. Όλα αυτά δηλαδή που τρομάζουν μερικούς ακόμα και στη σκέψη.

Ένα ερώτημα, ωστόσο, που μας απασχόλησε είναι κατά πόσο συμφέρουν, αυτά τα γραφεία, οικονομικά. Το οικονομικό φυσικά είναι κάτι σχετικό. Κάποιοι από τους διοργανωτές μας είπαν πως προσφέρουν οικονομικά πακέτα γάμου, στα οποία γίνεται κάποια έκπτωση, αντί να επιλέξει το ζευγάρι μεμονωμένες παροχές. Άλλοι συνεργάζονται με οίκους ραπτικής που προσφέρουν τα νυφικά και τα κοστούμια σε χαμηλότερη τιμή μέσω του γραφείου. Ενώ κάποιοι μας είπαν πως το budget του γάμου το καθορίζει ο πελάτης και βάση αυτού κινείται η διοργάνωση.

Και εδώ είναι το κρίσιμο σημείο. Ένας γάμος με ”τα όλα του” μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 50.000 ευρώ. Τα γραφεία διοργανώσεων είναι πλέον σε θέση να σας προσφέρουν οτιδήποτε θελήσετε, να σας προτείνουν ό,τι πιο τρελό δε μπορείτε να φανταστείτε και να σας ξελογιάσουν πάνω στη στιγμή του ενθουσιασμού. Γάμος σε κότερο, γάμος σε παραλία με αμέτρητα βεγγαλικά και δάδες, με τη μπάντα κάποιου νησιού να συνοδεύει τη νύφη ή με κάποια ομάδα χορευτών να σέρνει το χορό.

Αν δεν θέλετε όμως να βγείτε κατά πολύ εκτός προϋπολογισμού, γιατί σίγουρα σε κάποιο βαθμό θα βγείτε, είναι χρήσιμο να έχετε συμφωνήσει με το έτερον ήμισυ πριν ακόμα επισκεφτείτε το γραφείο διοργάνωσης, τι ποσό προτίθεστε να διαθέσετε. Και να μη νιώσετε καθόλου άσχημα αν τελικά δεν είστε σε θέση να ανταποκριθήτε σε όλα τα παραπάνω.

Τα βασικά συστατικά μίας επιτυχημένης γαμήλιας εκδήλωσης είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, τα ζεστά χαμόγελα και τα ειλικρινή λόγια. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι να απολαύσετε εκείνη τη μέρα όσο το δυνατό περισσότερο, χωρίς να σας απασχολεί το πόσο κόστισε το κάθε τι. Άλλωστε το ουσιαστικότερο που μπορεί τελικά να σας μείνει από εκείνη τη μέρα, πέρα από τα βίντεο και τις φωτογραφίες, είναι η χαρά του να μοιράζεστε τη ζωή σας με τον άνθρωπο που επιλέξατε.

Οι καλύτερες προτάσεις για γραφεία διοργανώσεων γάμων: Στο Galleria Theama θα βρείτε τα πάντα που μπορεί να χρειάζεστε για το γάμο σας, ενώ οι τιμές για τη δεξίωση ξεκινούν από 60 ευρώ το άτομο.

Στο Julia’s μπορούν να σας εξυπηρετήσουν ακόμα και 3 εβδομάδες πριν το γάμο σας. Εδώ δεν θα βρείτε νυφικό, θα βρείτε όμως πολύ καλές τιμές, αφού η διοργάνωση ενός γάμου, χωρίς την δεξίωση, μπορεί να ξεκινήσει από 3.000 ευρώ ενώ μία δεξίωση μπορεί να ξεκινήσει από 40 ευρώ κατ’άτομο.

Για μία πιο τυπική εκδήλωση προτιμήστε το γραφείο της συμβούλου δεξιώσεων Λίας Κανάρη, που θα σας πείσει με την μακροχρόνια πείρα της.

Στο Mona Lisa μπορείτε να σκηνοθετήσετε κάθε πτυχή του γάμου σας όπως και όπου επιθυμείτε, αφού το γραφείο μπορεί να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 50 ευρώ το άτομο για την δεξίωση, ενώ η αγορά ενός νυφικού μπορεί να ξεκινήσει από 3.000 ευρώ. Ο πελάτης, ωστόσο, είναι αυτός που θα καθορίσει το ποσό που διαθέτει.

Τέλος, ένα εξαιρετικά οργανωμένο γραφείο με κάθε είδους παροχή, είναι το Shine Time. Διαθέτει στο επιτελείο του άτομα του καλλιτεχνικού χώρου, και με τον εξειδικευμένο σκηνοθέτη και την ομάδα του, σας προτείνει την καινοτομία Wedding Cinematography. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με συγκεκριμένο οίκο νυφικών, έμπειρους make up artists και hair stylists, που μπορούν να κάνουν θαύματα. Εδώ μάθαμε πως ένα ολοκληρωμένο ”πακέτο” γάμου μπορεί να ξεκινήσει από 15.000 και να φτάσει… το άπειρο!

Εταιρίες διακόσμησης γαμήλιων εκδηλώσεων
Αν αυτό που ψάχνετε είναι ένα γραφείο που θα φροντίσει για τους στολισμούς της εκκλησίας και της δεξίωσης, επισκεφτείτε το My Memories ή το Spazio Schizzo e Μomento, για τους λάτρεις των έργων τέχνης. Ακόμα, για τους -αλλά κυρίως τις- fan του διαδικτύου, έχουν δημιουργηθεί κάποια χρήσιμα portals με συμβουλές και προτάσεις για μελλόνυμφους ή νιόγαμπρους. Εκεί θα βρείτε, επίσης, συγκεντρωμένες όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το γάμο και παρόμοιες σημαντικές εκδηλώσεις. Τα γνωστότερα από αυτά είναι το gamosgamos.gr, το teleiosgamos.gr και το weddingbook.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v