Parking στην Αθήνα: Έξω οι "κλέφτες"!

Όταν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης το κόστος των χώρων στάθμευσης δεν ξεπερνά τα 4 δολάρια την ώρα, τα "δεκάευρα" που αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε στα parking της Αθήνας μας φαίνονται... ληστεία. Γυρίσαμε τα κεντρικότερα αυτών και καταγράψαμε τιμές και... διαθέσεις.
Parking στην Αθήνα: Έξω οι κλέφτες!
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Σάββατο μεσημέρι. Κολωνάκι για ψώνια και καφέ. Κρύο… Αυτοκίνητο! Parking;

Τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα ούσα κάτοικος κέντρου, είχα συνηθίσει στην ύπαρξη μεγάλων ιδιόκτητων παρκινγκ όπως αυτό στη ΔΕΘ, επί της οδού Αγγελάκη, ή της ΧΑΝΘ επί της Τσιμισκή, τα οποία ήταν καθόλα νόμιμα και με λογικές τιμές (3 ευρώ η μία ώρα σε αυτό της ΔΕΘ). Η δυσκολία του να βρω να παρκάρω ή η ανάγκη ασφάλειας αποτελούσαν τους κύριους λόγους για να αφήσω το αυτοκίνητο σε parking.

Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα. Αλάνες μετατρέπονται εν μία νυκτί σε parking, η ταρίφα ακολουθεί ιλιγγιώδη πορεία προς τα πάνω και ο κάθε οδηγός «παραδίνεται» στις χρηματικές απαιτήσεις του κάθε ιδιοκτήτη αν δε θέλει να ψάχνει επί μακρόν κάποια «θεσούλα». Και πόσο λογικό ακούγεται, όταν ένα ζευγάρι θέλει να πάει σινεμά, παραδείγματος χάριν, να πληρώνει 7 ευρώ την ταινία έκαστος και 7 ευρώ ή 10 ευρώ parking στο κέντρο της πόλης για να αφήσει το αυτοκίνητό του; Μάλλον καθαρό κλέψιμο θα το χαρακτηρίζαμε διότι ο καθένας διαλέγει την τιμή που θέλει για την ιδιόκτητη αλάνα του ή ακόμη και για τα πιο επαγγελματικά parking της περιοχής.

Επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο και επειδή δεν ανεχόμαστε πια να μας περνάνε για κορόιδα, επισκεφθήκαμε κάποιους από τους κεντρικότερους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης της Αθήνας, καταγράψαμε και συγκρίναμε τις τιμές τους και ξέρουμε πλέον πότε αξίζει ή δεν αξίζει να μεταφερθούμε στην πόλη με το Ι.Χ. μας. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Με εξαίρεση ορισμένα παρκινγκ, όπως αυτό του Μετρό στη στάση Συγγρού Φιξ και στη στάση Ευαγγελισμός, όπου μπορούμε να αφήσουμε το αμάξι μας πληρώνοντας 3 ευρώ τις δύο πρώτες ώρες και άλλο 0.50 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα -επιδεικνύοντας το εισιτήριο του μετρό γιατί η χρέωση αλλάζει εάν δεν χρησιμοποιήσουμε το μετρό- η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως απογοητευτική.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο τα μεγάλα παρκινγκ ή όσα έχουν λογικές τιμές. Στα στενά του κέντρου, στο Μοναστηράκι, του Ψυρρή, στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί με τις τιμές να κυμαίνονται -ενδεικτικά- από 7 έως 10 ευρώ τη μία ώρα.

Πιο συγκεκριμένα, το Athens Parking, που εδράζεται 350 μέτρα από την κεντρική πλατεία της Ομόνοιας, έξω από τον δακτύλιο, Φαβιέρου 2 & Μάρνη, στην Πλατεία Βάθης, χρεώνει 5 ευρώ τη μία ώρα και για κάθε επιπλέον ώρα 0.50 ευρώ, ενώ προσφέρει και δωρεάν πλύσιμο.

Υπόγειο ευμέγεθες parking στην οδό Περικλέους στο Σύνταγμα: 10 ευρώ η μία ώρα

Πίσω από το μετρό του Μοναστηρακίου, έξοδος Αθηνάς, στου Ψυρρή: Μεταξύ 13.00-20.00 η χρέωση είναι 6 ευρώ. Ελάχιστη διαμονή μία ώρα με χρέωση 4.5 ευρώ. Μετά τις 22.00 η χρέωση αλλάζει και γίνεται 10 ευρώ με ελάχιστο κόστος διαμονής τα 6 ευρώ τη μία ώρα.

Στην οδό Μπενάκη 31-33 υπάρχει parking για όσους κινούνται κοντά στην περιοχή των βιβλιοπωλείων, που χρεώνει τη μία ώρα 4 ευρώ, ενώ μετά τις 19.00 η ταρίφα αυξάνεται στα 7 ευρώ.

Στην οδό Κριεζώτου 12, το parking χρεώνει 10 ευρώ τη μία ώρα.

Στη γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με Ακαδημίας, η χρέωση είναι 8 ευρώ όσο χρόνο κι αν το χρησιμοποιήσετε.

Στο αριθμό 8 της οδού Λόντου, θα βρείτε υπόγειο parking, που χρεώνει 7 ευρώ τη μία ώρα και κάθε παραπάνω ώρα 0.5 ευρώ.

Το μεγαλύτερο ίσως parking του κέντρο στο Κολωνάκι βρίσκεται Ζαλοκώστα 10 και οι χρεώσεις είναι οι ακόλουθες:
Για τα Ι .Χ., 11 ευρώ η πρώτη ώρα και κάθε ώρα επιπλέον 1.5 ευρώ
Για τα Τζιπ, 15 ευρώ η μία ώρα και κάθε ώρα επιπλέον 1.5 ευρώ
Η βραδινή χρέωση είναι 13 ευρώ για τα Ι.Χ. και 17 ευρώ για τα Τζιπ, με επιπλέον χρέωση 1.5 ευρώ για κάθε ώρα παραπάνω.

Είστε θαμώνες κέντρων στην Ιερά Οδό ή την Πειραιώς και αναζητάτε parking ώστε να απολαύσετε τους αγαπημένους σας καλλιτέχνες; Εκτός από τα μάλλον υπέρογκα ποσά που αφήσατε στο μαγαζί θα αναγκαστείτε να χρυσοπληρώσετε και τα γύρω parking. Διότι μπορεί τα μεγαλύτερα κέντρα διασκεδάσεως να διαθέτουν το δικό τους χώρο στάθμευσης αλλά τις περισσότερες φορές ένα πεντάευρω στην φθηνότερη των περιπτώσεων θα το αφήσετε φεύγοντας για να παραλάβετε το κλειδί του αυτοκινήτου σας.

Διαφορετικά, η αλάνα, παραδείγματος χάριν, δεξιά από την Πειραιώς στην γωνία τις νύχτες μετατρέπεται σε parking και χρεώνει 10 ευρώ για όση ώρα αφήσετε το αμάξι σας.

Ταμπέλες τεράστιες ξεπροβάλουν από Παρασκευή μέχρι Κυριακή επί της Ιεράς Οδού και επί της Πειραιώς, με χρέωση 10 ευρώ (κατά μέσο όρο), ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Γκαζιού
, όπου αναφέρουμε ενδεικτικά 2 παρκινγκ, το ένα επί της Περσεφόνης, το οποίο αλλάζει τιμές ανάλογα με τη μέρα και το δεύτερο επί της Τριπτοπολέμου, που ανοίγει τις μέρες που συνήθως βγαίνει ο κόσμος και χρεώνει 10 ευρώ. Στο πρώτο η ταμπέλα αναγράφει τις εξής τιμές: 8.00-14.00: 5 ευρώ, 14.00-20.00: 7 ευρώ, 20.00-24.00: 10 ευρώ, ενώ τα Παρασκευοσάββατα, από τις 22.00 μέχρι τις 3.00, το κόστος ανεβαίνει στα 10 ευρώ.

Στο γενικότερο απαράδεκτο του πράγματος πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις άσχημες συμπεριφορές κάποιων παρκαδόρων, όπως στην περίπτωση του parking στον Μικρό Κεραμεικό, όπου δεν ζητούν μεν χρήματα αλλά σε λοξοκοιτούν με ύφος θιγμένου Καρδινάλιου εάν δεν τους αφήσεις «κάτι», λες και δεν είναι υποχρέωση τους να προσφέρουν στάθμευση.

Συμπέρασμα; Οι τιμές ακριβές και η συμπεριφορά όχι πάντα η καλύτερη. Όμως η κατάσταση δεν αλλάζει όταν δεν αρνείσαι τις «υπηρεσίες» ενός παρκαδόρου ακόμα και αν ξέρεις -και ξέρει και αυτός- ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι παράνομος ή, αν όχι παράνομος, τουλάχιστον απαράδεκτος αναφορικά με τις τιμές. Τη στιγμή, μάλιστα, που σε όλες τις μεγάλες περιοχές της Νέας Υόρκης, όπως Μπρούκλυν, Μπρονξ, Μανχάταν, διατίθενται δημοτικά parking που χρεώνουν από 1 μέχρι 4 δολάρια τη μία ώρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v