5 νόμοι από όλο τον κόσμο που θέλουμε να εισάγουμε

Στην Πορτογαλία είναι παράνομο να σου στείλουν mail αφότου σχολάσεις. Και άλλοι τέσσερις νόμοι που θέλουμε και στην Ελλάδα τώρα.
5 νόμοι από όλο τον κόσμο που θέλουμε να εισάγουμε
Δεν είναι μόνο οι περίεργοι νόμοι του τύπου «στη Γαλλία απαγορεύεται να βγάλεις το γουρούνι σου Ναπολέων» που αξίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Είναι κι αυτοί οι πολύ ενδιαφέροντες, πολύ σωστοί νόμοι που ακολουθούν, και τους οποίους θα θέλαμε να έχουμε και στην Ελλάδα.

Στην Πορτογαλία, είναι παράνομο να επικοινωνήσουν μαζί σου από τη δουλειά μετά το πέρας του ωραρίου σου

Ο νόμος θεσπίστηκε το 2021, όταν η συνεχιζόμενη τηλεργασία έκανε όλο τον πλανήτη να συνειδητοποιήσει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως να ισορροπήσουμε τις ζωές και τις δουλειές μας. Έτσι, αν δουλεύεις στην Πορτογαλία, οι προϊστάμενοι και/ή διευθυντές σου δεν μπορούν να σε πάρουν τηλέφωνο, να σου στείλουν μήνυμα ή mail, ή να επικοινωνήσουν μαζί σου με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πριν ή μετά το ωράριό σου. 

Στη Νορβηγία, κάθε επεξεργασμένη φωτογραφία δηλώνεται υποχρεωτικά ως τέτοια

Σε έναν κόσμο που φορτώνει ανήλικα παιδιά με μη ρεαλιστικά πρότυπα τα οποία τους ακολουθούν όλη τους τη ζωή –ενίοτε μετατρεπόμενα σε διαταραχές– κάθε φωτογραφία που έχει περάσει από Photoshop ή φίλτρο του Instagram θα έπρεπε να συνοδεύεται από λεζάντα «η εικόνα που βλέπετε είναι προϊόν επεξεργασίας, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Και αυτό ακριβώς θεσμοθέτησε η Νορβηγία: Όλες οι διαφημιστικές εταιρείες, και όλοι οι influencers είναι πλέον υποχρεωμένοι να δηλώνουν ως τέτοια κάθε επεξεργασμένη φωτογραφία που ποστάρουν ή χρησιμοποιούν σε διαφημίσεις, καμπάνιες και social media. Μπράβο Νορβηγία. 

Στην Βασιλεία της Ελβετίας, όλες οι ταράτσες είναι πλέον κήποι

Με νόμο που ψηφίστηκε το 2021, η Βασιλεία της Ελβετίας έγινε η πρώτη πόλη στον πλανήτη που κάνει υποχρεωτικά τις ταράτσες όλων των κτιρίων που χτίζονται ή ανακαινίζονται μικρές πράσινες οάσεις, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί η μόλυνση του αέρα και το νέφος. 

Στην Καλιφόρνια δεν πετιέται πια φαγητό στα σκουπίδια

Με έναν ολοκαίνουριο νόμο, που ισχύει από τις αρχές της χρονιάς, οι κάτοικοι της Καλιφόρνια είναι πλέον υποχρεωμένοι τα οργανικά απορρίμματα (περισσεύματα φαγητού δηλαδή) να τα πετάνε σε ειδικούς κάδους, οι οποίοι περισυλλέγονται από εταιρείες κομποστοποίησης. Και το καλύτερο: Οι επιχειρήσεις που πωλούν φαγητό, από εστιατόρια μέχρι παντοπωλεία, είναι πλέον υποχρεωμένες να δωρίζουν οποιοδήποτε τρόφιμο θα κατέληγε στα σκουπίδια σε τράπεζες φαγητού ή άλλους οργανισμούς διανομής τροφίμων, έτσι ώστε να πηγαίνει σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και κάπως έτσι, δεν καταλήγει πια φαγητό στα σκουπίδια. 

Στη Νότια Αφρική, απαγορεύεται η εκτροφή λιονταριών σε ζωολογικούς κήπους

Η αναπαραγωγή ειδών σε αιχμαλωσία είναι ένα τεράστιο ζήτημα της κουβέντας σχετικά με τους ζωολογικούς κήπους, καθότι υπάρχουν περιπτώσεις ειδών που θα είχαν εξαφανιστεί αν δεν είχαν αναπαραχθεί τα τελευταία μέλη τους σε ζωολογικούς κήπους. Το αν είναι αυτό αρκετό ή όχι για να αιτιολογήσει την ύπαρξη ζωολογικών κήπων, θα αφήσουμε την Ιστορία να το κρίνει. Πάντως, για τα είδη που δεν απειλούνται με εξαφάνιση, είναι σίγουρα απαράδεκτο να αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Στη Νότια Αφρική, όπου πλέον ζουν περισσότερα λιοντάρια σε αιχμαλωσία απ’ ό,τι ελεύθερα, πέρασε το 2021 ένας νόμος που απαγορεύει την αναπαραγωγή των συμπαθών τετράποδων που ζουν φυλακισμένα. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v