Διπλασιάστηκαν οι μέρες με θερμοκρασία 50 βαθμούς

Τα (καιρικά) φαινόμενα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει καταλυτικά τις ζωές μας.
Διπλασιάστηκαν οι μέρες με θερμοκρασία 50 βαθμούς
Σύμφωνα με νέα έρευνα του BBC, το σύνολο των ακραία θερμών ημερών ανά τον κόσμο με θερμοκρασίες υψηλότερες των 50 βαθμών Κελσίου έχει διπλασιαστεί κατά τη δεκαετία μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Επιπροσθέτως, ημέρες με καύσωνα αντιμετωπίζουν περισσότερες περιοχές στον πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν, γεγονός που καταδεικνύει πως η κλιματική αλλαγή έχει παρεισφρήσει στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τον τρόπο ζωής των κοινωνιών, όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Μεταξύ 1980-2009 θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών παρατηρούνταν περίπου 14 ημέρες ετησίως. Μεταξύ 2010-2019 ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε φθάνοντας τις 26 μέρες τον χρόνο. Κατά το ίδιο διάστημα οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών κατά μέσο όρο παρατηρούνται δύο εβδομάδες περισσότερες από ό,τι στο διάστημα 1980-2009. Σε περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, η αύξηση των μέγιστων θερμοκρασιών ξεπέρασε τον ένα βαθμό κελσίου, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς κελσίου.

«Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο δρ. Φριντερίκε Ότο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές μας (άνθρακα), τόσο καλύτερα θα είμαστε, αλλιώς όχι μόνο τα περιστατικά ακραίας ζέστης θα γίνονται ολοένα πιο σοβαρά και συχνά, αλλά επίσης η επείγουσα ανταπόκριση και η αποκατάσταση θα δυσκολεύουν», ανέφερε ο ερευνητής του κλίματος δρ Σίχαν Λι της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος της Οξφόρδης.

Όσο αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της γης, τόσο οι ακραίες θερμοκρασίες θα γίνονται συχνότερες, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, θανάτους, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, ερημοποίηση κ.α. Οι θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών συμβαίνουν συχνότερα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, ωστόσο και σε ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που γνώρισαν φέτος έντονους καύσωνες, το θερμόμετρο άγγιξε τους 47 έως σχεδόν 49 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ στον Καναδά τους 49,6.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v