Οι πλούσιοι ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή

Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού προκαλεί περισσότερη μόλυνση απ’ όση ο μισός πληθυσμός της Γης. Σοκαριστικό, ναι.
Οι πλούσιοι ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική αλλαγή
Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπεύθυνο για περισσότερες από τις διπλάσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τον μισό πληθυσμό της Γης από το 1990 ως το 2015, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν κατά 60% σε αυτή την 25ετία, ωστόσο η αύξηση των εκπομπών από το πλούσιο 1% ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από την αύξηση που προκαλεί το φτωχότερο 50% του πλανήτη.

Η έκθεση, που συνέταξαν η Oxfam και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, προειδοποιεί ότι ο υπερκαταναλωτισμός σε συνδυασμό με τον εθισμό των πλουσίων σε τρόπους μετακίνησης που βλάπτουν το περιβάλλον εξαντλούν τα «αποθέματα άνθρακα» του πλανήτη.

Μια τέτοια συγκέντρωση εκπομπών αερίων στα χέρια των πλουσίων αποδεικνύει όχι μόνο ότι έχουμε φέρει τον πλανήτη μας στο χείλος της καταστροφής, αλλά και ότι αποτύχαμε στο να βελτιώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως είπε ο Tim Gore, επικεφαλής πολιτικής και έρευνας της Oxfam.

Το πλουσιότερο 10% του πλανήτη, δηλαδή περίπου 630 εκατομμύρια άνθρωποι, προκάλεσαν περίπου το 52% των εκπομπών ρύπων σε αυτή την 25ετία, σύμφωνα με την έκθεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλουσιότερο 10% είναι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000€ τον χρόνο, ενώ το 1% είναι όσοι έχουν πάνω από 100.000 δολάρια, ή 85.000€ περίπου.

Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v