Τι μπορείς να κάνεις εσύ για την κλιματική αλλαγή

Μικρές αλλά θαυματουργές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου, για να φροντίσεις και τον πλανήτη, και την υγεία, και την τσέπη σου.
Τι μπορείς να κάνεις εσύ για την κλιματική αλλαγή

της Ηρώς Κουνάδη

Έκανες αυτό το κουίζ, και διαπίστωσες (όχι πως δεν το περίμενες) ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι έξαλλη μαζί σου; Μην απελπίζεσαι. Σου έχουμε δεκαπέντε απλά, απλούστατα πραγματάκια που μπορείς να κάνεις όχι μόνο για να μην νιώθεις άσχημα που κλέβεις τα όνειρα των σημερινών εφήβων, αλλά και για να βοηθήσεις κι εσύ να χαιρόμαστε αυτόν τον όμορφο πλανήτη για λίγα έξτρα χρόνια.

Κλείσε το ρημάδι το θερμοσίφωνο. Βάλε το ξυπνητήρι του κινητού σου να χτυπήσει 20 λεπτά αφού το ανάψεις, για να αποφύγεις να πέσεις στην κουνελότρυπα του σκρολαρίσματος στα social media «όσο περιμένεις» και να περάσει ένα δίωρο πριν το καταλάβεις.

Αν σου φτάνουν τα λεφτά, βάλε ένα ηλιακό θερμοσίφωνο. Θα κάνεις απόσβεση προτού το καταλάβεις, θα δεις τεράστια διαφορά στον λογαριασμό της ΔΕΗ, και θα κάνεις και μπάνιο όποτε γουστάρεις, χωρίς να περιμένεις να ζεστάνει το νερό.

Περπάτα περισσότερο. Βάλε στόχο αρχικά τα δύο χιλιόμετρα τη μέρα, και αν δεις ότι σου αρέσει (θα σου αρέσει) ανεβάζεις σταδιακά. Θα δεις διαφορά και στη σιλουέτα σου, και στη διάθεσή σου –άσε τις τέλειες φωτογραφίες που θα βγάλεις την πόλη σου, μικρές ομορφιές που προσπερνάς καθημερινά χωρίς να τους δίνεις σημασία.

Πάρε το μετρό. Είναι γρήγορο, είναι οικονομικό και σου γλιτώνει όλο το γύρω-γύρω όλοι της αναζήτησης μιας θέσης παρκαρίσματος στο κέντρο.

Ξεχώρισε τα σκουπίδια σου. Τύπωσε αυτά εδώ τα πολύ εύχρηστα πινακάκια και κόλλησέ τα με μαγνητάκια στο ψυγείο, ή σε άλλο εμφανές σημείο της κουζίνας, για να ξέρεις ανά πάσα στιγμής τι ανακυκλώνεται και πού πετάς τι. Αρκεί μόνο να έχεις δύο ξεχωριστές σακούλες, μία που θα πηγαίνει στον μπλε κάδο και μία για τον κλασικό. Τόσο εύκολο είναι.

Μην τρως κάθε μέρα κρέας. Βάλε στόχο δύο ημέρες την εβδομάδα να είσαι vegan (έστω, vegetarian, ξέρεις τη διαφορά ελπίζουμε). Θα κάνεις καλό και στον πλανήτη, και στον οργανισμό σου, και στο πορτοφόλι σου.

Κλείσε τον υπολογιστή σου όταν δεν τον χρησιμοποιείς. Μην τον αφήνεις στο stand by, ή στο sleep mode. Κάνε shut down.

Μην βάζεις πλυντήριο σε θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς, εκτός αν θέλεις να πλύνεις σοβαρά λεκιασμένα λευκά υφάσματα. Όλα τα άλλα καθαρίζουν μια χαρά και στους 30. Έτσι δεν ταλαιπωρούνται και τα υφάσματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα φοράς τα αγαπημένα σου ρούχα περισσότερο καιρό.

Πρόσεχε με τις χαρτοπετσέτες. Όλοι το έχουμε κάνει: Παίρνεις ας πούμε ένα σουβλάκι στο χέρι, πιάνεις και 3-4 χαρτοπετσέτες παραπάνω «σε περίπτωση που», μόνο και μόνο για να τις πετάξεις εντελώς αχρησιμοποίητες. Οι έρευνες λένε ότι αν μόνο οι κάτοικοι των ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν μία χαρτοπετσέτα λιγότερη την ημέρα, αυτό θα μας γλίτωνε μισό εκατομμύριο τόνους σκουπιδιών στις χωματερές.

Αγόρασε ένα θερμός. Και πάρε καφέ μαζί σου από το σπίτι. Δεν θα γλιτώσεις μόνο 14€ την εβδομάδα, θα μειώσεις και την αλόγιστη χρήση πλαστικού από την οποία πάσχει αυτή τη στιγμή ο πλανήτης.

Ενημέρωσε την τράπεζα, την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τον ΟΤΕ και όποιον άλλο σου στέλνει λογαριασμούς σε χαρτί ότι δεν τους χρειάζεσαι. Σχεδόν όλοι πια έχουν υπηρεσία ειδοποίησης στο κινητό όταν εκδίδεται ο λογαριασμός σου, τον οποίο πληρώνεις απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Α, και το web banking είναι μια μαγική εφεύρεση που θα αλλάξει τη ζωή σου –και θα εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 18 κιλά χαρτί τον χρόνο.

Προτίμησε τα τοπικά, εποχικά προϊόντα. Πήγαινε στη λαϊκή της γειτονιάς σου, μη βαριέσαι, απόφυγε να αγοράζεις φρούτα και λαχανικά εισαγωγής, και μην τρως ντομάτες μες στο καταχείμωνο ή λάχανα το καλοκαίρι. Είναι και άνοστα, επιβαρύνουν τον πλανήτη χωρίς λόγο.

Μην αμελείς τα σέρβις του αυτοκινήτου σου. Επίσης, άδειαζε πού και πού το πορτ-μπαγκάζ. Το έξτρα βάρος σημαίνει έξτρα καύσιμο, κι αυτή την ομπρέλα θαλάσσης που έχεις ξεχάσει εκεί τα τελευταία τρία χρόνια μάλλον δεν θα την ξαναχρειαστείς μέχρι τον επόμενο Απρίλη.

Κλείσε το νερό όσο βουρτσίζεις τα δόντια σου. Αυτονόητο, θα πεις. Αδιανόητο πόσος κόσμος δεν το κάνει, θα απαντήσουμε.

Φύτεψε ένα δέντρο. Εύκολο, απλό, ση-μα-ντι-κό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v