Μάλλον πάμε για χαλάρωση του λοκντάουν

Τη Δευτέρα 1η Μαρτίου ίσως ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο, με τη μέθοδο του click away. Μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα σχολεία.
Μάλλον πάμε για χαλάρωση του λοκντάουν
Μία εβδομάδα έμεινε μέχρι την επίσημη λήξη που είχε αρχικά ανακοινωθεί για το σκληρό λοκντάουν της Αττικής, στις 28 Φεβρουαρίου, και όπως όλα δείχνουν από την επόμενη Δευτέρα θα υπάρξει κάποιου είδους χαλάρωση των μέτρων.

Το αν αυτή θα είναι η επανέναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων –πιθανότατα με τη μέθοδο του click away– ή η επαναλειτουργία των σχολείων, αυτό μένει να φανεί. Και τα δύο σενάρια πάντως συζητιούνται ήδη στην επιτροπή των ειδικών, αν και επικρατέστερο δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος είπε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ πως η κατάσταση δείχνει να σταθεροποιείται. «Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων» δήλωσε ο κ. Γώγος, και συνέχισε: «Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί».

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» σημείωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η χαλάρωση των μέτρων θα αφορά μόνο τα εμπορικά καταστήματα ή και την παροχή υπηρεσιών –τα κομμωτήρια, παραδείγματος χάριν.

Κλείνοντας, ο κ. Γώγος αναφέρθηκε και στα σχολεία, επισημαίνοντας πως το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», κατέληξε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v