1 στους 4 Έλληνες δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο

Η ελληνική κοινωνία αποδέχεται το δεύτερο λοκντάουν, ενώ οι αρνητές του εμβολιασμού ανέρχονται στο 25%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιοποίησε η Κάπα Research.
1 στους 4 Έλληνες δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο
Στην κορύφωση του κορωνοϊού η Kάπα Research πραγματοποίησε μια ακόμα έρευνα μετά από εκείνη του Σεπτεμβρίου, για το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.054 άτομα από 13 περιφέρειες της χώρας και η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα και δημοσιεύονται στο Ethnos.gr, η ελληνική κοινωνία αποδέχεται το δεύτερο λοκντάουν, με 7 στους 10 να το θεωρούν επιβεβλημένη κίνηση.

Εννιά στους 10 δηλώνουν σήμερα ότι τηρούν τα μέτρα πολύ και αρκετά σχολαστικά (88% - με αύξηση 16 μονάδων από τον Σεπτέμβριο), ενώ αυξήθηκε και η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών στην τήρηση των μέτρων (στο 51% με άνοδο 12 μονάδων από τον Σεπτέμβριο).

Οι αρνητές του εμβολιασμού, μειώθηκαν κατά δέκα μονάδες, και έφτασαν στο 25% του δείγματος, με το 75% των πολιτών να δηλώνει σήμερα πως προτίθεται - υπό προϋποθέσεις - να κάνει το εμβόλιο όταν αυτό είναι διαθέσιμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι ευθύνες για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος βαρύνουν περισσότερο τους χειρισμούς και την προετοιμασία των αρχών (55%) και λιγότερο την ανυπακοή των πολιτών (37%), με επίκεντρο του καταμερισμού της ευθύνης να αποτελούν κατά σειρά: ο συνωστισμός των ΜΜΜ (93%), οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (77%) και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (72%).

Οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, συγκέντρωσαν υψηλά - δεδομένης της μεγάλης χρονικής διάρκειας της κρίσης - επίπεδα εμπιστοσύνης, 60% και 46% αντίστοιχα, ενώ η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό υπουργού υγείας κοινής αποδοχής «αγκαλιάζεται» από το 44% του δείγματος.

O υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Kάπα Research Αλέξης Ρουτζούνης αναφέρει στο Ethnos.gr πως το δεύτερο κύμα ορίζει εκ νέου τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κρίση συνολικά: είναι, πλέον, μια κρίση πρωτίστως υγειονομική (52% από 13% τον Απρίλιο) και λιγότερο μια κρίση οικονομική (45% από 84%), ενώ, ταυτόχρονα, η υγειονομική της πλευρά (61% - με αύξηση 8 μονάδων) ξεπερνά κατά πολύ την οικονομική (46% - με πτώση 8 μονάδων) στην ιεράρχηση που κάνουν οι πολίτες στα θέματα που τους ανησυχούν.

Κατεβάστε την έρευνα από τα Σχετικά Έγγραφα του άρθρου – ή κάντε κλικ εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v