Βοήθεια, οι γονείς μου είναι αρνητές!

Δύσκολη πίστα σου έλαχε, σε νιώθουμε. Οπλίσου με υπομονή και αντισηπτικά, και αποχαιρέτα για λίγο τη λογική, που έχει φύγει από το παράθυρο.
Βοήθεια, οι γονείς μου είναι αρνητές!
Δεν υπάρχει κορωνοϊός παιδάκι μου, μην πλένεις τα χέρια σου, μια παγκόσμια συνωμοσία είναι όλα για να μας βάλουνε τσιπάκι και να μας ελέγχουν με το 5g, αυτοί στην Ιταλία που τους κουβαλούσαν τα καμιόνια ήταν όλοι ηθοποιοί, κανείς δεν πέθανε, μην ακούς τι λένε τα πρόβατα.

Αν αυτά για σένα δεν είναι απλώς αστεία ανορθόγραφα σχόλια από προφίλ τύπου Sakis Litsa We Love Greece, αλλά πράγματα που ακούς στην καθημερινότητά σου από τους ίδιους τους ανθρώπους που σε γέννησαν… Κουράγιο. Σε νιώθουμε. Η γενιά των σημερινών 65άρηδων μπήκε στο ίντερνετ χωρίς κανένα απολύτως φίλτρο προστασίας, μην έχοντας την εμπειρία που χρειάζεται για να φιλτράρει τις πληροφορίες, κι αυτό τούς έκανε ευάλωτους σε θεωρίες συνωμοσίας.

Τι φταις εσύ τώρα να τα λούζεσαι, θα μας πεις, και να προσπαθείς κάθε μέρα να τους πείσεις ότι διατρέχουν κίνδυνο και μάλιστα σοβαρό, κατεβάζοντας τη μια έρευνα μετά την άλλη, μαζεύοντας στοιχεία, αναζητώντας το θαύμα, τον έναν άνθρωπο που θα θεωρήσουν «σοβαρό» και θα κάτσουν να τον ακούσουν. Μάταιος κόπος. Όπως είπε κάποτε κάποιος σοφός, η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη.

Αντί να προσπαθείς να πείσεις τους αρνητές ότι έχουν άδικο, κράτα καλύτερα την ενέργειά σου για πιο αποτελεσματικά σχέδια δράσης. Όπως αυτά που ακολουθούν.

Πάρε αποστάσεις. Αν μένετε μαζί, περιόρισε τον χρόνο που περνάς στον ίδιο χώρο μαζί τους στο ελάχιστο δυνατό. Αν δεν μένετε μαζί, έχεις ωραιότατο άσσο στο μανίκι: Πες τους ότι δεν θα πηγαίνεις να τους βλέπεις αν δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί δεν θέλεις να πεθάνετε όλοι μαζί από κάτι που θεωρούν πως δεν υπάρχει.

Σκέψου ότι εκείνοι είναι τα παιδιά τώρα. Είναι κλισέ, αλλά είναι και αλήθεια. Όσο μεγαλώνουν αντιστρέφονται οι ρόλοι, και καλείσαι εσύ να παίξεις τον ρόλο του γονιού, να τους νουθετήσεις, να τους «μαλώσεις» (με αγάπη και προσοχή, πάντα), να τους φέρεις στον ίδιο δρόμο. Πες τους πως αυτό που κάνουν σε στεναχωρεί και σε κάνει να φοβάσαι, και ακόμα και αν επιμένουν να πιστεύουν πως όλα είναι μια παγκόσμια σκευωρία, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας μόνο για σένα –σαν προσωπική χάρη σε μια παραξενιά του παιδιού τους.

Εξοπλίσου με αντισηπτικά. Υπάρχουν κάτι τέλεια με ψεκαστήρες στα φαρμακεία, με τα οποία μπορείς να τους επιτίθεσαι και από μακριά –πες τους ότι τώρα όντως «τους ψεκάζουν», αν έχουν έστω και ελάχιστη αίσθηση του χιούμορ, αν μη τι άλλο θα γελάσετε. Και θυμήσου να περνάς τις επιφάνειες του σπιτιού με απολυμαντικά μαντηλάκια, κι ας σε κοροϊδεύουν όσο το κάνεις.

Θύμισέ τους τα πρόστιμα. Υπάρχει κόσμος που αναγκαστικά πήρε τελικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όχι για να προφυλάξει την υγεία του, αλλά για να γλιτώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 ευρώ. (Ξανα)πες τους ότι τόσο είναι το πρόστιμο αν σε πιάσουν έξω χωρίς μάσκα, ή αν κυκλοφορείς χωρίς πολύ συγκεκριμένο λόγο –τον οποίο έχεις δηλώσει από πριν με sms ή φόρμα κυκλοφορίας, και ακούγεται και λογικός αν σε σταματήσουν για έλεγχο.

Ανάλαβε τα βάρη της οικογένειας. Πήγαινε εσύ στο σούπερ μάρκετ, αφού ξέρεις πως αν πάνε εκείνοι δεν θα προσέχουν, προσφέρσου να τους φέρεις ό,τι θέλουν από το φαρμακείο, πλήρωσε τους λογαριασμούς τους από το web banking σου για να μην πάνε στην τράπεζα. Ναι, είπαμε, σου έλαχε δύσκολη πίστα. Σίγουρα όμως αξίζει λίγος κόπος παραπάνω προκειμένου να προστατευτείτε όλοι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v