Τα πρώτα βήματα για να αλλάξεις ζωή

Έχεις ακούσει τους Αμερικάνους που λένε πως οι κρίσεις γεννάνε ευκαιρίες; Να, κάτι τέτοιες χρονιές σαν το 2020 εννοούν.
Τα πρώτα βήματα για να αλλάξεις ζωή
Προφανώς, εδώ δεν θα σου πούμε πώς θα εκμεταλλευτείς την παγκόσμια πανδημία για να γίνεις εκατομμυριούχος. Αν ξέραμε, δεν θα ήμασταν εδώ να ασχολούμαστε με τη δικιά σου τη ζωή, θα ήμασταν στην Καραϊβική και θα κάναμε τη δική μας. Θα σου πούμε, όμως, πως κάτι χρονιές καταστροφικές σαν κι αυτή έχουν ένα καλό: Σου τρίβουν στη μούρη ό,τι δεν πάει καλά με τη ζωή σου (κι ενδεχομένως ήσουν πολύ απασχολημένος για να το προσέξεις) δίνοντάς σου μια ευκαιρία να το αλλάξεις.

Παρατήρησε προσεκτικά. Τώρα που έχεις άπειρο ελεύθερο χρόνο, τώρα είναι ευκαιρία να κάτσεις λίγο χωρίς κινητό στα χέρια, και να συγκεντρωθείς στο να διαπιστώσεις τι ακριβώς είναι αυτό που δε σου αρέσει στη ζωή σου. Δεν αντέχεις τη δουλειά σου; Χρειάζεσαι περισσότερες παρέες; Νιώθεις την ανάγκη να ερωτευτείς; Έχεις τάσεις φυγής, θέλεις να τα παρατήσεις όλα και να πάρεις ένα σακίδιο να γυρίσεις τον κόσμο;

Φτιάξε σχέδιο. Ναι, το ξέρουμε πως έτσι κλειδαμπαρωμένος στο σπίτι που είσαι δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάποια στιγμή όμως όλο αυτό θα τελειώσει, και τότε με το σχέδιό σου έτοιμο, ποιος σε πιάνει. Το θέμα είναι να ξέρεις τι θες και τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να το πετύχεις.

Βάλε όρια. Τώρα που είπαμε «τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να το πετύχεις», αυτός είναι ένας καλός τρόπος να διαπιστώσεις τι θέλεις πραγματικά πολύ (όχι θεωρητικά πολύ) να κάνεις. Όπως λέγαμε εδώ, οι άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους να ταξιδεύουν τον κόσμο, δεν είναι οι πλούσιοι. Είναι αυτοί που θυσιάζουν όλα, μα όλα, τα άλλα: Σπίτια, δουλειές, αυτοκίνητα, χόμπι, οικογένειες, παρέες, σταθερές σχέσεις, τα πάντα. Το θέλεις τόσο πολύ;

Μίλα με κόσμο που έχει αυτό το κάτι που θέλεις. Ρώτα πώς το έκαναν, τι δυσκολίες αντιμετώπισαν, πώς πήραν την απόφαση, τι τους κόστισε πιο πολύ στην αλλαγή. Αν δεν ξέρεις κανέναν που να ζει τη ζωή που ονειρεύεσαι, το ίντερνετ είναι μαγικό εργαλείο, δεν ξέρουμε αν το έχεις προσέξει: Γκούγκλαρε και θα βρεις ονοματεπώνυμα. Μετά βάλε αυτά τα ονοματεπώνυμα στο Facebook και μίλα τους, μην ντρέπεσαι. Σε όλους μας αρέσει να μιλάμε για τη ζωή μας.

Διάβασε. Και μετά διάβασε λίγο ακόμα. Διάβασε πράγματα ετερόκλητα, που έχουν άμεση ή έμμεση ή και καμία φαινομενικά σχέση με όλα αυτά που θέλεις να κάνεις. Η γνώση είναι εφόδιο που θα σου χρειαστεί στη νέα σου ζωή –ακόμα και αν τελικά δεν αλλάξεις ακριβώς ζωή, όλη αυτή η νέα γνώση θα σε κάνει διαφορετικό άνθρωπο, οπότε κατά μία έννοια θα ζεις την καινούρια σου ζωή πριν καν το καταλάβεις.

Μάθε μια ξένη γλώσσα. Θα τολμήσουμε μια μαντεψιά, ότι βασικά πολλά από τα πράγματα που σε ενοχλούν στη ζωή σου έχουν να κάνουν με την χώρα που ζούμε και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα δέκα τελευταία χρόνια. Τώρα, ξέρουμε ότι η μετανάστευση δεν είναι για όλους και η απόφαση είναι τεράστια, αλλά με το εφόδιο μιας ξένης γλώσσας θα σου είναι πιο εύκολο να αναζητήσεις π.χ. μια δουλειά για ένα χρόνο… έξω από δω, και να δεις αν θα σου αρέσεις περισσότερο η ζωή σου εκεί. Μετά αποφασίζεις αν θέλεις ή όχι να γυρίσεις.

Μίλα με τους ανθρώπους σου. Οι άνθρωποι που σε ξέρουν καλά και θέλουν το καλύτερο για σένα, μπορούν με το χέρι στην καρδιά να σου πουν αν περνάς απλώς μια φάση επηρεασμένος/η από την κλεισούρα και τον φόβο της πανδημίας, ή αν σε βλέπουν να μαραζώνεις τα πέντε τελευταία χρόνια και χρειάζεσαι πραγματικά μια αλλαγή.

Ξεκίνα ψυχοθεραπεία. Βασικά, η επαγγελματική εκδοχή της παραπάνω παραγράφου. Ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου, ακόμα και αν έχεις (όπως οι περισσότεροι) την τάση να το αρνείσαι, λέγοντας ψέματα στον εαυτό σου. Και πριν προλάβεις να γκρινιάξεις ξέρεις-για-τι, εδώ σου έχουμε γκουγκλάρει «δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη online».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v