Πώς να σταματήσεις να τσακώνεσαι στο ίντερνετ

Μπαίνεις στη διαδικασία να απαντάς σε σχόλια, εκνευρίζεσαι και μετά απογοητεύεσαι από τον εαυτό σου. Αν διάβασες μόλις την περιγραφή σου αυτό το άρθρο είναι για εσένα.
Πώς να σταματήσεις να τσακώνεσαι στο ίντερνετ

Καταλαβαίνουμε ότι σε πνίγει το δίκιο. Βλέπεις κάποιον αρνητή της μάσκας να οδύρεται για το φίμωμα της δημοκρατίας, άλλον να εκφράζει μία άποψη που σου φαίνεται εντελώς παράλογη, άλλον να τσακώνεται για αθλητικά και θέλεις να επέμβεις και να πεις τη δική σου «αλήθεια». Ενίοτε ίσως να σε πνίγει το δίκιο και να καταλήγεις να ανταλλάζεις βρισιές που δεν αρμόζουν σε ένα ενήλικα σαν εσένα. Ίσως να το καταλαβαίνεις εκ των υστέρων, αλλά πλέον είναι πολύ αργά για να «ξεγράψεις» το σχόλιο που έκανες. Δεν είναι όμως πολύ αργά να προλάβεις την επόμενη έκρηξη θυμού σου.

Πριν σχολιάσεις οτιδήποτε, σκέψου αν εκτίθεσαι

Έχεις την άποψή σου κι αυτό είναι κατανοητό, και είναι και δικαίωμά σου. Αλλά, πριν βιαστείς να εκφράσεις την άποψή σου, κάνε μία μίνι σχετική έρευνα. Όπως είχε πει o γερουσιαστής Daniel Patrick Moynihan, δικαιούσαι να έχεις τη δική σου άποψη, αλλά δε δικαιούσαι να έχεις τα δικά σου δεδομένα. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Έστω ότι εσύ κάπου διάβασες μία άποψη η οποία σου φάνηκε απολύτως λογική και αμέσως την ενστερνίστηκες. Μετά μπαίνεις σε κάποιο ποστ και λογομαχείς με κάποιον που έχει την αντίθετη άποψη κι αυτός σου αποδεικνύει ότι είσαι λάθος με παράθεση γεγονότων. Τι κάνεις τότε; Σβήνεις τα σχόλιά σου; Θα εκτεθείς περισσότερο· ποτέ δεν ξέρεις ποιος έχει τραβήξει screenshot. Παραδέχεσαι το λάθος σου; Ας μην κοροϊδευόμαστε -δύσκολα θα το κάνεις.

Ψάξε πριν σχολιάσεις, όσο περισσότερο διαβάζεις κι όσο περισσότερο ενημερώνεσαι, τόσο λιγότερο φανατισμένος θα είσαι. Αν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς, δύσκολα θα συγχυστείς. Οι άνθρωποι που «φωνάζουν» στο ίντερνετ και φανατίζονται συνήθως είναι εκείνοι που θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους χωρίς να έχουν (ιδιαίτερη) επιχειρηματολογία. Και πολλοί περνάμε από αυτό το στάδιο. Διάβασε και για τις δύο πλευρές του νομίσματος και προσπάθησε να καταλάβεις την αντίθετη πλευρά από τη δική σου. Εν τέλει, ακόμα κι αν έχεις δίκιο, δεν προτιμάς να κάνεις έναν παραγωγικό διάλογο από το να τσακώνεσαι καφενειακά;

Δεν πείθεις

Γιατί λογομαχούμε σε σχόλια; Επειδή κάτι που διαβάσαμε μας φαίνεται εντελώς παράλογο. Και τι θέλουμε να επιτύχουμε με τις φωνασκίες; Να πείσουμε –μάλλον- τον συνομιλητή μας για το αντίθετο. Πόσο πιθανόν είναι να του αλλάξουμε γνώμη αποκαλώντας τον άσχετο; Χμ.

Ακόμη κι αν υποστηρίζεις την άποψή σου με παράθεση ακράδαντων τεκμηρίων, συνοδεία βρισιών δεν πρόκειται να πετύχεις τίποτα –δεν είναι τυχαίο το ρητό που λέει ότι φωνάζοντας χάνεις το δίκιο σου. Παράθεσε την άποψή σου, πάντα με τεκμήρια και ίσως έτσι να κάνεις τον άλλο να προβληματιστεί.

Εξέφρασε διαφορετικά την άποψή σου

Υποθέτουμε ότι όλο και κάποιος θα σε έχει καλύψει στα σχόλια. Απόφυγε να γράψεις το δικό σου (οργισμένο) και να «χαντακώσεις» ένα ήδη δημοφιλές σχόλιο, αυξάνοντας τη λίστα με τα σχόλια. Αντ’ αυτού πάτα λάικ στο σχόλιο που σε εκφράζει. Θα αποφύγεις και μια πιθανή λογομαχία.

Πριν πατήσεις έντερ διάβασε τι έχεις γράψει

Και μία, και δύο και τρεις φορές. Είσαι ικανοποιημένος από το σχόλιό σου; Αν έβλεπες ένα τέτοιο σχόλιο πώς θα αντιδρούσες; Αν το σκεφτείς και το ξανασκεφτείς το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος θα το σβήσεις. Στον γραπτό λόγο δεν μπορείς να πεις «το είπα εν τη ρύμη του λόγου».

Με τη σιωπή μπορείς να πεις περισσότερα

Αν έχεις αρχίσει ήδη να διαφωνείς στα σχόλια, θυμήσου ότι δε χρειάζεται να έχεις τον τελευταίο λόγο. Ίσα-ίσα, όσο μπαίνεις στο τριπάκι να απαντάς, τόσο περισσότερα θα πρέπει να πεις, και στατιστικά μιλώντας κάτι από αυτά θα είναι λάθος. Η αλήθεια είναι –και το ξέρεις κι ο ίδιος- ότι στα τρία με τέσσερα σχόλια, λίγο πολύ έχετε εξαντλήσει και οι δύο τα επιχειρήματά σας. Από ‘κει και έπειτα θα αρχίσεις να εκνευρίζεσαι επειδή ο άλλος επιμένει. Κι όσο περισσότερο εκνευρίζεσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να βρίσεις.

Κράτα κι αυτό: Σύμφωνα με μία σοφή youtuber όταν βλέπεις οχετό μίσους στα σχόλια καλό είναι να αντιδράς. Οι φανατισμένοι φαίνονται περισσότεροι -οι ψύχραιμοι άνθρωποι δεν ασχολούνται- και όλοι μας διαβάζοντας σχόλια σχηματίζουμε και εσωτερικεύουμε την αίσθηση ότι ζούμε σε μια κοινωνία τεράτων. Είναι προτιμότερο, λέει, είναι να γράψεις ένα θετικό σχόλιο και να φύγεις, κι όχι να μπεις στη διαδικασία να απαντήσεις στους παράφρονες, ούτε να τσακωθείς μαζί τους. Βοήθα τους αναγνώστες να νιώσουν ότι ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v