Δεχόμαστε ότι βαριέσαι να διαβάσεις. Ωστόσο κάπως πρέπει κι εσύ να μορφωθείς. Εδώ θα βρεις κανάλια που θα σ’ τα πουν ωραία και εκλαϊκευμένα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Θυμάσαι το επεισόδιο στα Φιλαράκια που επισκέπτεται τον Τζόι ένας πλασιέ εγκυκλοπαιδειών και τον ρωτά αν δυσκολεύεται να συμμετάσχει στις συζητήσεις της παρέας του; Για να μην στύβεις το μυαλό σου θα σου θυμίσουμε τι έγινε: Η εγκυκλοπαίδεια κόστιζε 1300 δολάρια, αλλά ο Τζόι είχε πάνω του μόνο 50 δολάρια, οπότε αγόρασε μόνο το γράμμα «Ο». Η συνέχεια προφανώς ξεκαρδιστική, ο Τζόι μπορούσε να κουβεντιάσει μόνο για θέματα που ξεκινούσαν από «Ο».
Εν έτη 2020, όμως, δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις 1300 δολάρια για να έχεις πρόσβαση στη γνώση – μπορεί να μη βρίσκεις δοκίμια στο ίντερνετ, αλλά αν θέλεις και ψάξεις θα μάθεις περισσότερα από τα βασικά. Και χωρίς καν να διαβάσεις. Μόνο από βίντεο στο Youtube.
Ιδού λοιπόν 6 επιμορφωτικά κανάλια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Ο Στέφανος στην «Καθημερινή φυσική» μπορεί να γεμίσει τα περισσότερα κενά που έχεις από το γυμνάσιο και το λύκειο. Σε αυτό το βίντεο για παράδειγμα εξηγεί τι είναι αυτή η έρημη εντροπία που άκουσες και ξανάκουσες στο ΤΕΝΕΤ. Bonus: το κομιξάκι της εκπομπής έχει σχεδιάσει ο Κουραφέλκυθρος.
Ενώ ο Στέφανος από την Καθημερινή Φυσική ασχολείται πιο πολύ με την εκλαΐκευση της θεωρίας, ο Αστρόνιο έρχεται να σε ταξιδέψει στα μυστικά του σύμπαντος, αυτά που πάντα σε εκστασίαζαν και σου προκαλούσαν ρίγη.
O Skeptic Theory δε, σε βάζει στον κόσμο του ορθολογισμού. Ξέρεις τι είναι το παράδοξο των γενεθλίων; Τι ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη; Πώς ορίζεται η ηθική; Ο Skeptic Theory περισσότερο θέλει να σε βάλει σε σκέψεις, παρά να σε νουθετήσει.
Ο Mad Sc1ent1st μπορεί να μην έχει σαφή θεματολογία -πραγματεύεται από τη μία την κλιματική αλλαγή, κι από την άλλη τον τρόπο λειτουργίας της όρασης-, αλλά κάθε του ανάλυση είναι εμπεριστατωμένη και βασισμένη σε έρευνες. Αγαπημένο του χόμπι; Να αποδομεί ψευδοεπιστημονικά θέματα.
Αν σε εξιτάρει και η φυσική και η μουσική, ο Science Behind Music «σερβίρει» εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που έρχονται να απαντήσουν σε απορίες που ποτέ δεν είχες αλλά μόλις απέκτησες. Όπως αυτή: «γιατί μας αρέσει ένα τραγούδι»;
Αν απορείς τι είναι το AI που βλέπεις σκόρπια από ‘δω κι από ‘κει, θα σου πούμε ότι είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Αν θέλεις όμως να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό, ο Tech to me About It έχει απαντήσεις να σου δώσει.