Όχι, η αγένεια δεν είναι «ειλικρίνεια»

Η ειλικρίνεια δεν είναι πάντα πάνω απ’ όλα. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ σημαντικότερο να είσαι ευγενικός από το να είσαι "ντόμπρος".
Όχι, η αγένεια δεν είναι «ειλικρίνεια»
της Ηρώς Κουνάδη

Σίγουρα έχεις κι εσύ ανθρώπους στη ζωή σου που καμαρώνουν πως είναι "ντόμπροι" και τα λένε "σταράτα", πως "δε μασάνε τα λόγια τους" και πως μακριά από αυτούς οι ψεύτικες ευγένειες. Μπορούμε να βάλουμε στοίχημα πως, αν τους αγαπάς, τους αγαπάς για άλλους λόγους –ή απλώς δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα η "ειλικρίνειά" τους να σε στεναχωρήσει.

Αν πάλι είσαι εσύ ένας από αυτούς τους ανθρώπους, σου έχουμε νέα: Το θεόσταλτο προτέρημα της ειλικρίνειας δεν σου δίνει το δικαίωμα να στεναχωρείς τους άλλους ανθρώπους –πόσο μάλλον να τους προσβάλεις, ή να είσαι αγενής μαζί τους.

"Και τι να κάνω, να υποκρίνομαι;" σε ακούμε να ρωτάς με ύφος δήθεν αθώο, αποτάσσοντας μετά βδελυγμίας οτιδήποτε δεν είναι η ωμή κι ανόθευτη αλήθεια, λες κι εσύ δεν έχεις πει κανένα κατά συνθήκη ψέμα ποτέ.

Πάντα υπάρχει τρόπος να διατυπώσεις την άποψή σου χωρίς να πληγώσεις τον άλλο, λαμβάνοντας υπόψιν την συναισθηματική του κατάσταση, την στιγμή και την καταλληλότητα της, και (σημαντικότατο) το αν κρίνεται απαραίτητο να μοιράσεις απλόχερα τη σοφία σου ή όχι. Αν δεν σκέφτεσαι τίποτα απ' όλα αυτά πριν μιλήσεις, δε θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, αλλά δεν είσαι ειλικρινής. Αγενής και αδιάφορος είσαι.

Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα;

Φίλη σε ρωτάει με αγωνία πώς σου φαίνεται το καινούριο της κούρεμα
Αντί για: Μου φαίνεται απαίσιο, σου προσθέτει 10 χρόνια, αλλά μαλλιά είναι, θα ξαναμακρύνουν.
Μπορείς να πεις: Πολύ σε γουστάρω που είσαι τύπος των τολμηρών αλλαγών, εγώ θα φοβόμουν να το κάνω.

Φίλη δεν σε ρωτάει πώς σου φαίνεται το καινούριο της κούρεμα
Αντί για: Να σου πω κάτι; Εμένα δε μ’ αρέσει.
Μπορείς να πεις: Τίποτα. (Η άποψή μας είναι σημαντική όταν εξυπηρετεί σε κάτι, ή όταν μας ζητιέται).

Καινούρια συνάδελφος ρωτάει για τέταρτη φορά το ίδιο πράγμα
Αντί για: Σ' το εξήγησα ήδη τρεις φορές, αν δεν πιάνεις κάτι τόσο απλό δε σε βλέπω να μένεις για καιρό εδώ.
Μπορείς να πεις: Πάρε ένα χαρτί κι έλα να το γράψουμε βήμα-βήμα, μόλις το κάνεις μερικές φορές θα το συνηθίσεις.

Γνωστός σε κοινή παρέα ρωτάει τι κάνεις εκεί που πίνετε τσίπουρα
Αντί για: Τρέχω πανικόβλητη με προβλήματα υγείας παιδιών/ γονιών/ σκυλιών, τσακώνομαι τρεις φορές την εβδομάδα με το αφεντικό, υποψιάζομαι ότι ο Μπάμπης με απατάει και φοβάμαι ότι αυτή η πανδημία θα μας σκοτώσει όλους.
Μπορείς να πεις: Όσο καλά είμαστε όλοι μας αυτή την τρελή χρονιά. Εσύ; Έκανες τίποτα ωραίο τώρα τελευταία;

Φίλος ζητά τη συμβουλή σου μετά από καυγά με την σύντροφό του
Αντί για: Άσε με μωρέ με τη μ@$#%^ ποτέ δεν την συμπάθησα, αξίζεις πολύ περισσότερα, καλύτερα να μην τα ξαναβρείτε λέω εγώ.
Μπορείς να πεις: Ιδανικά, τι θα ήθελες να γίνει; Με ποιον τρόπο λες ότι θα μπορούσες να το πετύχεις; Σε ένα υποθετικό σενάριο, που εκείνη δεν σε θέλει καθόλου, εσύ εξακολουθείς να την θες; (Μαιευτική μέθοδος, παιδιά, δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν τα έλεγε ο Σωκράτης. Δεν έχει σημασία τι θα έκανες εσύ στη θέση –του φίλου, όχι του Σωκράτη– εκεί βρίσκεσαι για να τον βοηθήσεις να καταλάβει τι θέλει να κάνει αυτός).

Άνθρωπος για τον οποίο δεν ενδιαφέρεσαι σε ερωτικό επίπεδο σου ζητά να βγείτε
Αντί για: Μμμμμ, συγνώμη, δεν ενδιαφέρομαι
Μπορείς να πεις: Είμαι αλλού αυτή την περίοδο, αλλά ένα καφεδάκι το πίνουμε κάποια στιγμή άμα θες (αν δεν σε απωθεί η ιδέα να κάνετε απλώς παρέα)/ αλλά ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, πολύ το εκτιμώ (αν σε απωθεί ακόμα και η ιδέα να κάνετε απλώς παρέα).

Η μαμά σου ρωτάει για εκατοστή φορά πότε θα δει εγγόνια
Αντί για: Απαράταμας κι εσύ, μου ‘χεις φάει τη ζωή μου ‘χεις φάει, να κάνω παιδιά να τρέχουνε στους ψυχολόγους να λύνουν τραύματα σαν αυτά που μου δημιούργησες.
Μπορείς να πεις: Κάτσε να επιβιώσουμε το 2020, και θα γίνουν όλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v