Σούπερ σειρές για φθινοπωρινό λιώσιμο

Το φθινόπωρο θέλεις να λιώσεις σε έναν καναπέ αγκαλιά με μία γαβάθα ποπ-κορν ενώ τρέχει το σαλάκι και εσύ παρακολουθείς σειρές. Εδώ, έχουμε μερικές να σου προτείνουμε.
Σούπερ σειρές για φθινοπωρινό λιώσιμο
Το φθινόπωρο του 2020 δεν είναι, ούτε θα είναι ένα φθινόπωρο σαν όλα τα άλλα. Είναι λιγάκι αβέβαιο, λιγάκι αγχωτικό και λιγάκι πιο μίζερο. Πιθανόν να μη θέλεις να προσθέσεις κι άλλο στρες στην καθημερινότητά σου∙ θέλεις καλές σειρές οι οποίες θα σε κάνουν να ξεχαστείς και το σασπένς θα είναι τόσο όσο ώστε να μην χρειάζεται να κάνεις διαλογισμό ή να βάζεις Φιλαράκια στο τέλος σαν να ‘ναι κάποιους είδους κάθαρση.

Εμείς συμμεριζόμαστε αυτή τη φθινοπωρινή διάθεση και γι’ αυτό σου παρουσιάζουμε τέσσερις σειρές που θα ρουφήξεις σαν μερακλήδικο εσπρεσάκι, χωρίς να λούζει κρύος ιδρώτας τις παλάμες σου στα τελευταία 5 λεπτά κάθε επεισοδίου.

The Good Place (4 σεζόν, 50 επεισόδια)

Ο Μάικλ Σουρ, δημιουργός του Parks and Recreation, είναι ο ιθύνων νους πίσω από το Good Place. Τον ρόλο της πρωταγωνίστριας Έλενορ Σέλστροπ ενσαρκώνει η Κρίστερν Μπελ και στον ρόλου του αρχιτέκτονα του παραδείσου βρίσκεται ο Τεντ Ντάνσον, τον οποίο παίζει ο θεούλης Έντουαρτ Ντάνσον.

Η Έλενορ λοιπόν πεθαίνει και διακτινίζεται στον προθάλαμο ενός γραφείου. Ο Τεντ Ντάνσον την καλεί στο γραφείο του για να την καλωσορίσει στο υπέροχο μέρος που καταλήγουν οι καλοί άνθρωποι. Ωστόσο η Έλενορ δεν είναι καλός άνθρωπος -σύμφωνα με τον δεκάλογο του Καλού Μέρους- και αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο παραμυθένιο μέρος που βρέθηκε. Τότε, στην προσπάθειά της να διορθώσει το χάος που περιήλθε φέρνει στο προσκήνιο φιλοσοφικά ερωτήματα όπως πώς ορίζεται η καλοσύνη, πώς θα έπρεπε να είναι ο παράδεισος κι αυτά υπό το πέπλο της κάζουαλ σίτκομ αφήγησης και του μεταμοντέρνου χιούμορ. Μπορείς να το δεις και σαν μία εκλαϊκευμένη εκδοχή των βασικών αρχών της φιλοσοφίας της ηθικής.

Community (6 σεζόν, 111 επεισόδια)

Στα πρώτα επεισόδια νομίζεις ότι πρόκειται για μία χαζή και εύπεπτη σειρά με βασικό πυλώνα της τον έρωτα που πάει να γεννηθεί μεταξύ του Τζεφ (Τζόελ Μακ Χέιλ) και της Μπρίτα (Τζίλιαν Τζέικομπς). Μη βιαστείς όμως να κρίνεις. Η σειρά δεν είναι ακριβώς σίτκομ, είναι όμως αναπόσπαστο αριστούργημα της ποπ κουλτούρας μας.

Η σειρά αυτή ίσως και να καθόρισε το ιντερνετικό χιούμορ όπως αυτό εξελίχθηκε. Άχρηστες εφαρμογές που αντί να μας διευκολύνουν τη ζωή την περιπλέκουν -το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι Black Mirror πριν το Black Mirror- ένα επεισόδιο που βασίζεται σε native διαφήμιση, ένα ντοκιμαντέρ για τους χαρακτήρες του Community το οποίο επιμελείται ένας πρωταγωνιστής του ίδιου του Community και ένας μηχανισμός αφήγησης που κάθε φορά σε αφήνει άφωνο να αναρωτιέσαι «Πώς και δεν το έχει σκεφτεί ξανά κανείς αυτό;».

House of Cards (6 σεζόν, 73 επεισόδια)

Μία από τις πρώτες σοβαρές παραγωγές του Netflix, το House of Cards, με τον David Fincher να σκηνοθετεί τον πιλότο και η υπόλοιπη σειρά να ακολουθεί το σκηνοθετικό μοτίβο του. Αξεπέραστη συμμετρία, ικανή να ικανοποιήσει τους πιο εμμονικούς, τα χρώματα, η ερμηνευτική διάθεση, όλα ταιριάζουν απόλυτα στο κόνσεπτ της σειράς και αποδίδουν την ατμόσφαιρα του λευκού οίκου παντελώς ρεαλιστικά -τουλάχιστον έτσι όπως τη φανταζόμαστε.

Ο Φρανκ Άντεργουντ είναι ένας πολιτικός, από αυτούς που κινούν τα νήματα πίσω από τις σκιές. Στον σχηματισμό κυβέρνησης που ακολουθεί, του έχουν υποσχεθεί το αξίωμα του υπουργού εξωτερικών και τελευταία στιγμή μαθαίνει ότι θα μείνει εκεί που είναι -υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας. Στην πρώτη σεζόν, εκτός της πλοκής, χτίζεται προσεκτικά ο χαρακτήρας του Φρανκ, κάτι που σε προϊδεάζει ότι έχεις πολλά να δεις στη δεύτερη. Στο πλευρό του η σύντροφος του στη ζωή και στις μηχανορραφίες Κλερ, την οποία ενσαρκώνει η Ρόμπιν Ράιτ (Forrest Gump). Το αλάτι στη σειρά; Ο τρόπος που σε χειρίζεται ο Φρανκ όποτε σου απευθύνεται.

Brooklyn 99 (7 σεζόν, 145 επεισόδια)

Σιγά-Σιγά σαν κοινωνία ξεπερνάμε το σύνδρομο του μαραθώνιου που θέλει το μυαλό μας να πηγαίνει είτε σε Φιλαράκια, είτε σε Lord of The Rings και έχει αρχίσει να κατευθύνεται σε νέες σειρές που πρόκειται να αφήσουν εποχή. To Brooklyn 99 είναι μία από αυτές.

Η σειρά ακολουθεί πιστά τη συνταγή των ετερόκλιτων μελών μιας προβληματικής παρέας (βλ. Community). Ένας βλαμένος ντούσμπαγκ (Άντι Σάμπεργκ), ένα φρικιό (Στέφανι Μπεατρίζ), ο Τέρι Κρουζ που κάνει τον εαυτό του σε αστυνομικό, ο αυστηρός (Άντρε Μπράουερ), ο φλώρος-νερντ (Τζo Λο Τρούλιο), η Μόνικα (Μελίσα Φουμέρο), η ιδιοφυία (Τσέλσι Περέτι) και οι κολλητοί μπούμερ (Ντίρκ Μπλάκκερ, Τζόελ Μακκίνον Μίλερ) δοσμένοι όμως με τέτοιο τρόπο που ξεπερνά τα τηλεοπτικά κλισέ. Δεν πρόκειται για κάτι εντελώς meta, για κάποιου είδους καινοτομία, αυτό το διαφορετικό δηλαδή που θα δεις στο Community και θα σε βγάλει έξω από τα νερά σου. Είναι όμως μια υπέρ του δέοντος τίμια και αξιοπρεπής σειρά με δύο Χρυσές Σφαίρες, που δεν κάνει κοιλιά και εγγυημένα θα σε κάνει να γελάσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v