Γιατί πριν κοιμηθώ κάνω άκυρες σκέψεις;

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς επειδή ο εγκέφαλός σου τρέχει και δεν σ’ αφήνει να ηρεμήσεις, τότε έχουμε μερικά πράγματα να διαβάσεις.
Γιατί πριν κοιμηθώ κάνω άκυρες σκέψεις;
Δεν είναι εύκολο να μας πάρει ο ύπνος μερικές φορές. Η υπερένταση, το καθημερινό στρες, όλοι οι πιθανοί μπελάδες που έχουμε – αλλά και κάποια πιο κρυφά προβλήματα – μας επηρεάζουν και μας καταστρέφουν την ξεκούραση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε τι μπορεί να οφείλεται;

Και, το πιο σημαντικό, μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Αν συνεχώς επαναλαμβάνεις στο νου σου παλιά γεγονότα ή ανησυχίες και βασανίζεσαι σχετικά με το τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά, ενδεχομένως σκέφτεσαι ότι είσαι παραγωγικός, προσπαθώντας να λύσεις το πρόβλημα. Το να γυρνάει το μυαλό σου όμως συνέχεια γύρω από αρνητικά γεγονότα, ακόμα κι αν προσπαθείς να τα βελτιώσεις, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Όταν οι άνθρωποι αναμασούν παλιές σκέψεις, σκέφτονται υπερβολικά ή εμμονικά για καταστάσεις. Η διαδικασία των αρνητικών σκέψεων για γεγονότα που δεν μπορούν να αλλάξουν είναι το αναμάσημα. Ορισμένοι είναι πιο πιθανό να το εκδηλώσουν σε σχέση με άλλους, ειδικά αν έχουν αγχώδη προσωπικότητα.

*Αναρωτήσου αν κοιτάζοντας μια κατάσταση θα σε βοηθήσει να την αποδεχτείς, να μάθεις από αυτήν και να λάβεις εκείνη την πολυπόθητη αίσθηση τέλους. Αν η απάντηση είναι όχι, θα πρέπει να κάνεις μια πολύ συνειδητή προσπάθεια να… αρχειοθετήσεις το θέμα και να προχωρήσεις.

*Δοκίμασε να καταγράψεις τις σκέψεις σου, ώστε να τις ελέγχεις καλύτερα. Επιπλέον, αν τις διαβάσεις φωναχτά, ίσως συνειδητοποιήσεις ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό. Στο κεφάλι μας, όλα συνήθως γιγαντώνονται.

*Φαντάσου ποιο είναι το χειρότερο πιθανό σενάριο. Όχι μόνο θα καταλάβεις ότι το (ρεαλιστικό) χειρότερο πιθανό σενάριο δεν είναι και καμιά Αποκάλυψη του Ιωάννη, αλλά επίσης έχοντας εστιάσει τις σκέψεις σου εκεί, θα σκεφτείς και τρόπους να το λύσεις, χωρίς να είναι οι συλλογισμοί σου χαώδεις και σκόρπιοι. Λιγότερο στρες, συνεπώς.

*Είσαι σίγουρος ότι κοιμάσαι στο κατάλληλο περιβάλλον; Δηλαδή, σίγουρα το μυαλό σου παίζει παιχνίδια αυτή τη στιγμή, αλλά επίσης: Το δωμάτιο είναι δροσερό; Είσαι ελαφρά σκεπασμένος; Έχεις κλείσει φώτα και ηλεκτρονικές συσκευές;

*Μερικές φορές, ο ύπνος απλά δεν έρχεται. Δεν θέλει να έρθει, είναι θυμωμένος μαζί σου. Αυτές τις φορές, αντικειμενικά, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να σηκωθείς, να βάλεις ρούχα και να βγεις μια βόλτα. Μπορεί πάλι να είσαι μόνος με τις σκέψεις σου, αλλά θα βλέπεις τους άδειους δρόμους και θα ακούς τους ήχους της πόλης. Πολύ, πολύ καλύτερο απ’ το να κοιτάς το ταβάνι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v