Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σίγουρα κάπου, κάποτε θα ακούσατε κάποιον να μιλά για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τι είναι όμως αυτό; Απαντάμε σε όλες τις απορίες.
 

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι αρκετά γνωστό – σίγουρα το έχεις ακούσει να αναφέρεται σε κάποια συζήτηση – αλλά με έναν περίεργο τρόπο, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρουν δεν γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Τι συμβαίνει εκεί, τι κάνεις μετά, πόσο κοστίζουν τα μαθήματα… και τι μαθήματα μπορούμε να βρούμε; Μην ανησυχείτε αν είστε κι εσείς μέσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Παρακάτω θα μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό.

Κατ’ αρχάς, τι, πώς, πότε, γιατί;
Το ΕΑΠ, το οποίο ιδρύθηκε το 1992, είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απολύτως ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, και παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας.
Αποστολή του ΕΑΠ είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του ΕΑΠ εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.

Πώς γίνονται τα μαθήματα;
Οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν/παρακολουθήσουν τρεις θεματικές ενότητες στα προπτυχιακά και δύο ή τρεις θεματικές ενότητες στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ανάλογα με τις σχετικές αποφάσεις των Σχολών, κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Επιπλέον, οι ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις είναι τετράωρα σεμινάρια που πραγματοποιούνται πέντε φορές (για τις ετήσιες θεματικές ενότητες) και τρεις φορές (για τις εξαμηνίες) και αποτελούν, μαζί με τις γραπτές εργασίες, τους ακρογωνιαίους λίθους του διδακτικού έργου. Ο διδάσκων ενημερώνει τους φοιτητές για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της θεματικής ενότητας καθώς και για τον τρόπο μελέτης του διδακτικού υλικού.

Πόσο κοστίζει;
Πρωτοετείς και επανεγγραφόμενοι στα προγράμματα σπουδών οργανωμένα σε ετήσιες θεματικές ενότητες καταβάλλουν 500€ για κάθε μία και για διάρκεια σπουδών 6 έτη. Στα προγράμματα που έχουν εργαστήρια, η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή σε καθένα από τα εργαστήρια αυτά, αντιστοιχεί σε μία θεματική ενότητα. Οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών οργανωμένων σε εξαμηνιαίες θεματικές ενότητες καταβάλλουν 250€ για κάθε μία και για διάρκεια σπουδών 6 έτη.

Υπάρχουν υποτροφίες;
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο κάθε ακαδημαϊκό έτος χορηγεί υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και υποτροφίες που αφορούν στην ολική ή μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται την χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται με βάση το συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Τι μαθήματα προσφέρονται;
Το φάσμα των θεματικών ενοτήτων που προσφέρει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι τεράστιο – θα μπορούσαμε μόνο ενδεικτικά να δώσουμε παραδείγματα. Στα ετήσια προπτυχιακά προγράμματα, για παράδειγμα, υπάρχουν Σπουδές στον Ευρωπαϊκό ή στον Ελληνικό πολιτισμό. Στα μεταπτυχιακά, η λίστα είναι ακόμα πιο μεγάλη. Βέβαια, μπορείτε να κάνετε κλικ για να δείτε αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών στο επίσημο site του Πανεπιστημίου.
Προγράμματα Σπουδών με ετήσιες Θεματικές Ενότητες
Προγράμματα Σπουδών με εξαμηνιαίες Θεματικές Ενότητες

Πώς επικοινωνούν οι φοιτητές με τους διδάσκοντες;
Ο διδάσκων επικοινωνεί με τους φοιτητές τηλεφωνικά, με επιστολές ή e-mail, μετά από δική του πρωτοβουλία τουλάχιστον έξι ή τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους στις Θεματικές Ενότητες ετήσιας και εξαμηνιαίας διάρκειας αντίστοιχα.
Κατά την επικοινωνία του με τους φοιτητές ο διδάσκων τούς συμβουλεύει, τους ενθαρρύνει και τους καθοδηγεί. Για το σκοπό αυτό, ο διδάσκων ορίζει υποχρεωτικά, κατόπιν συνεννοήσεως με φοιτητές, ένα τρίωρο εβδομαδιαίως κατά το οποίο θα είναι τηλεφωνικά διαθέσιμος. Οι ώρες αυτές γνωστοποιούνται στους φοιτητές. Οι διδάσκοντες, επίσης, ενημερώνουν τους φοιτητές για ό,τι σχετίζεται με τις εργασίες, τις εξετάσεις και τους βαθμούς τους.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v