Κοινωνικοποίηση για εσωστρεφείς στα πάρτι των γιορτών

Ή «πώς να επιβιώσεις τις γιορτές εσύ, ένας εσωστρεφής, σε έναν κόσμο που δεν σταματά να κάνει πάρτι. Και να σε καλεί σε αυτά».
Κοινωνικοποίηση για εσωστρεφείς στα πάρτι των γιορτών
της Ηρώς Κουνάδη

Οι προσκλήσεις πέφτουν βροχή. Το τηλέφωνο δεν σταματάει να χτυπάει –εννοείται πως δεν το σηκώνεις, αλλά ο 21ος αιώνας έχει Facebook, messenger και SMS και θα σε βρει όπου κι αν πας. Κι εσύ ναι μεν δεν θέλεις να στεναχωρήσεις κανέναν μέρες που ‘ναι, αλλά από την άλλη δεν είσαι κι αυτό που λέμε «η ψυχή του πάρτι». Για την ακρίβεια, αυτό που ονειρευόσουν για τις μέρες των γιορτών ήταν χουχούλιασμα στον καναπέ με τη γάτα σου κι ένα καλό βιβλίο.

Έλα, όμως, που η μοίρα τα έφερε έτσι και βρέθηκες αναγκασμένος να πας σε ένα τουλάχιστον πάρτι και να πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς καλύτερο για να κοινωνικοποιηθείς ή, έστω, να περάσεις σχετικά καλά. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα; Όχι, γιατί εμείς είμαστε εδώ, κι έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες ιδέες μας για να σε βγάλουμε από το τέλμα.

Βήμα #1: Η προετοιμασία

Ως γνωστόν, ενώ οι εξωστρεφείς παίρνουν ενέργεια από τα πάρτι, τις μαζώξεις και γενικώς τη συναναστροφή με ανθρώπους, οι εσωστρεφείς χρειάζονται διάστημα μόνοι τους για να αναπληρώσουν την ενέργεια που χάνουν στις συναναστροφές αυτές. Πράγμα που σημαίνει ότι μια-δυο μέρες πριν το πάρτι, και μια-δυο μέρες μετά, καλό είναι να μην κανονίσεις τίποτα –και για να έχεις αρκετή ενέργεια ώστε να περάσεις όσο καλύτερα γίνεται εκεί, και για να «ξαναφορτίσεις» μετά την ενέργειά σου μέχρι το επόμενο.

Βήμα #2: Πάρε μαζί έναν καλό φίλο (που τυγχάνει εξωστρεφής)

Τα πάρτι που οι καλεσμένοι μπορούν να καλέσουν όποιον θέλουν είναι ευλογία θεόσταλτη. Αν έχεις την τύχη να πηγαίνεις σε ένα από αυτά, ή ακόμα καλύτερα αν έχεις έναν κοινό εξωστρεφή φίλο με τον οικοδεσπότη, μπορείς να κανονίσεις να πάτε μαζί. Θα είναι πολύ ευκολότερο να γνωρίσεις/ μιλήσεις/ συναναστραφείς με κόσμο αφότου κάνει κάποιος άλλος (αυτός ο συγκεκριμένος φίλος, δηλαδή) την αρχή.

Βήμα #3: Πιάσε κουβέντα με ανθρώπους που ήδη ξέρεις…

…Στην οποία μπορείς σιγά-σιγά να βάλεις καινούριους ανθρώπους, αυτούς που έχουν έρθει μαζί με τους γνωστούς σου, ή που έτυχε να κάθονται δίπλα σας, ή που συναντηθήκατε πάνω από τα καναπεδάκια στον μπουφέ και σας άκουσαν να μιλάτε για εκείνη την ταινία που είδες, ή για το ταξίδι που θέλετε κι οι δύο να κάνετε μέσα στο ’17.

Βήμα #4: Ξεκίνα με ένα κομπλιμέντο

Κατά προτίμηση, που να το εννοείς. Ένα αστείο t-shirt που φοράει κάποιος, ή ένα φοβερό κρασί που έφερε, είναι πρώτης τάξης αφορμές για να του πιάσεις την κουβέντα, με ένα απλό «μ’ αρέσει η μπλούζα σου» ή «τέλειο κρασί –το είχες ξαναδοκιμάσει;». Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν για τις επιλογές τους –και να ακούν ότι κάποιος άλλος τις εγκρίνει.

Βήμα #5: Πιες κάτι

Προφανές, αλλά σε περίπτωση που μέσα στο άγχος και την κούραση απ’ όλη την κοινωνικοποίηση το ξεχάσεις: Το κρασί που λέγαμε προηγουμένως, και το αλκοόλ γενικότερα, κάνουν θαύματα και στη διάθεσή σου και στο πόσο πολύ μιλάς/ γελάς/ κοινωνικοποιείσαι.

Βήμα #6: Κάνε ένα διάλειμμα

Η «φόρτιση» που λέγαμε στο πρώτο βήμα μπορεί να σου χρειαστεί νωρίτερα από το τέλος του πάρτι –είτε επειδή έχεις έρθει με κάποιον που δεν θέλει ακόμα να φύγει, είτε επειδή δεν θέλεις να φανείς αγενής φεύγοντας νωρίς μεν, νιώθεις ήδη εξαντλημένος δε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τουαλέτα, η κουζίνα ή ακόμα και το αυτοκίνητό σου είναι μια χαρά λύσεις για ένα πεντάλεπτο μοναξιάς, αναζωογόνησης, ή όπως αλλιώς προτιμάς να το αποκαλείς.

Βήμα #7: Τάξε κάτι στον εαυτό σου

Όταν γυρίσεις σπίτι, θα κάνεις μαραθώνιο Φιλαράκια. Αύριο θα κοιμάσαι όλη μέρα, ή θα λιώσεις στο internet, ή δεν θα χρειαστεί να μιλήσεις με άνθρωπο, ή και όλα αυτά μαζί. Όταν νιώθεις να κουράζεσαι, θύμισε στον εσωστρεφή εγκέφαλό σου ότι τον περιμένει ανταμοιβή για την προσπάθεια που καταβάλει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v