Κουίζ: Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;

Είστε η ψυχή του πάρτι, ή προτιμάτε να ακούτε από το να μιλάτε; Γίνεται να είστε και τα δύο; Κάντε το κουίζ μας και ανακαλύψτε… ποιοι νομίζετε πως είστε.
Κουίζ: Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;
της Ηρώς Κουνάδη

Τα βασικά τα ξέρετε: Εξωστρεφείς άνθρωποι είναι αυτοί που λέμε «η ψυχή του πάρτι», εσωστρεφείς είναι αυτοί που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια κουβέντα και έχουν σχεδόν πάντα μια δικαιολογία έτοιμη για να αρνηθούν κάθε πιθανή και απίθανη πρόσκληση σε πάρτι, επειδή προτιμούν να περάσουν όλο το βράδυ σπίτι χαϊδεύοντας τη γάτα τους. Ωραία. Τώρα ξεχάστε τα όλα αυτά –γιατί δεν ισχύουν.

Ένας εσωστρεφής άνθρωπος μπορεί μια χαρά να γίνει «η ψυχή του πάρτι» (έστω, όταν αποφασίσει να πάει στο πάρτι) και αντίστοιχα ένας εξωστρεφής μπορεί κάλλιστα να βαρεθεί σε αυτό το ίδιο πάρτι. Για την ακρίβεια, η σύγχρονη ψυχολογία λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε αμφιστρεφείς: Εκδηλώνουμε σημάδια τόσο εσωστρέφειας όσο και εξωστρέφειας ανάλογα με τις περιστάσεις, την διάθεσή μας ή και κανέναν συγκεκριμένο λόγο.

Είστε, λοιπόν, εσωστρεφείς, εξωστρεφείς ή… αμφιστρεφείς; Απαντήστε (όσο πιο ειλικρινά γίνεται) στις ερωτήσεις μας για να μάθετε μεγάλες αλήθειες για τον εαυτό σας.

Α’ μέρος
Επιλέξτε μία από τις τέσσερις απαντήσεις για κάθε ερώτηση

Αν είχα την επιλογή, θα ήθελα:
Α. Να γνωρίζω πολλούς ανθρώπους και να γίνομαι φίλος με όσο το δυνατόν περισσότερους
Β. Να γνωρίζω αρκετούς ανθρώπους και να γίνομαι στενός φίλος με λίγους εκλεκτούς
Δ. Να έχω έναν-δύο στενούς φίλους, χωρίς να γνωρίζομαι με πολύ κόσμο

Στα πάρτι:
Α. Συνήθως φεύγω όσο νωρίτερα μπορώ
Β. Κάποιες φορές φεύγω νωρίτερα απ’ ότι πρέπει
Γ. Συνήθως μένω όσο πιο πολύ μπορώ

Τον ελεύθερό μου χρόνο:
Α. Σχεδόν πάντα προτιμώ να τον περνάω με παρέα
Β. Θέλω συνήθως να τον περνάω με φίλους, αλλά δε με πειράζει μερικές φορές να κάνω και πράγματα μόνος/η
Γ. Συνήθως προτιμώ να τον περνάω μόνος/η

Αν δεν επηρεάζεται το αποτέλεσμα:
Α. Προτιμώ να δουλεύω ομαδικά
Β. Απολαμβάνω το ίδιο την ομαδική δουλειά και το να δουλεύω μόνος/η
Γ. Συνήθως προτιμώ να δουλεύω μόνος/η

Στις συζητήσεις:
Α. Απολαμβάνω να μοιράζομαι πράγματα για τον εαυτό μου (σκέψεις, συναισθήματα, πληροφορίες για την ζωή μου…)
Β. Δυσκολεύομαι να βρω κάτι ενδιαφέρον να πω για να ξεκινήσω κουβέντα, αλλά χαίρομαι να συμμετέχω (και συνήθως μιλάω πολύ) όταν την ξεκινά ο άλλος
Γ. Είμαι καλός ακροατής –επειδή δε μιλάω πολύ

Β μέρος
Βαθμολογήστε την κάθε πρόταση από το 1 (Διαφωνώ Απολύτως) έως το 3 (Συμφωνώ Απολύτως)

1. Δεν νιώθω άβολα όταν βρίσκομαι με ανθρώπους που δε γνωρίζω καλά
2. Συζητάω πάντα τα προβλήματά μου με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, γιατί οι διαφορετικές γνώμες θα με βοηθήσουν να βρω λύσεις
3. Παίρνω αποφάσεις χωρίς να τις σκεφτώ πολύ, ακόμα και αν ενέχουν μεγάλο βαθμό ρίσκου
4. Είναι σημαντικό για μένα να έχω ενεργή κοινωνική ζωή
5. Αναζητώ την έμπνευση στους άλλους
6. Έχω την τάση να «σκέφτομαι δυνατά»
7. Η ζωή μου είναι «ανοιχτό βιβλίο» –σχεδόν όλοι όσοι με γνωρίζουν ξέρουν τα πάντα για μένα
8. Το ιδανικό μου απόγευμα/ βράδυ/ Σαββατοκύριακο περιλαμβάνει πάντα παρέα
9. Απολαμβάνω να είμαι το επίκεντρο της προσοχής
10. Συνέρχομαι σχετικά γρήγορα μετά από μια προσωπική ή επαγγελματική αποτυχία

Βαθμολογία:
Στο Α’ μέρος, υπολογίστε 3 βαθμούς για κάθε απάντηση Α, 2 βαθμούς για κάθε Β και 1 βαθμό για κάθε Γ
Στο Β’ Μέρος, αθροίστε τις βαθμολογίες που δώσατε σε κάθε πρόταση

Αποτελέσματα

Από 15 έως 29 βαθμοί: Εσωστρεφής
Δεν είστε από τους ανθρώπους που κάνουν εύκολα φίλους –όχι γιατί δεν συμπαθείτε τους ανθρώπους, αλλά γιατί χρειάζεστε χρόνο για να ανοιχτείτε σε κάποιον. Δεν εκφράζετε εύκολα συναισθήματα και σκέψεις, παρά μόνο σε λίγους πολύ στενούς φίλους και δικούς σας ανθρώπους, και βρίσκετε ότι μπορείτε να εκφραστείτε πολύ καλύτερα γραπτά απ’ ό,τι προφορικά. Χρειάζεστε χρόνο με τον εαυτό σας για να «ξαναφορτίσετε» όταν περνάτε χρόνο με κόσμο, παθαίνετε εύκολα αυτό που λέμε overdose επικοινωνίας, και δεν νιώθετε άνετα όταν γίνεστε το επίκεντρο της προσοχής. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν απολαμβάνετε την παρέα ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έχουν να λένε ότι είστε εξαιρετικός ακροατής και πολύτιμος σύμβουλος –ακριβώς γιατί επικεντρώνετε κάθε φορά την προσοχή σας στον άλλο.

Από 30 έως 45 βαθμοί: Αμφιστρεφής
Απολαμβάνετε εξίσου τη συναναστροφή με έναν-δυο κοντινούς φίλους και τις εξόδους με μεγάλες παρέες. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θέλετε να «παρτάρετε» κάθε μέρα, ούτε ότι θα πάτε όπου σας καλούν. Έχετε κι εσείς μέρες που θέλετε να μείνετε μόνοι σας (κι ας είναι αυτές σπανιότερες από τις αντίστοιχες των εσωστρεφών τύπων) αλλά συνήθως προτιμάτε να περνάτε τον ελεύθερό σας χρόνο με φίλους. Απεχθάνεστε τις συζητήσεις για πράγματα όπως ο καιρός ή τα έργα στο δρόμο έξω από το γραφείο, αλλά δεν έχετε καλύτερο από τις πολύωρες συζητήσεις για θέματα που σας ενδιαφέρουν. Και μπορεί να μην είστε πάντα η ψυχή του πάρτι, αλλά η εντύπωση που σχηματίζει ο περισσότερος κόσμος για εσάς είναι ότι είστε ιδιαίτερα φιλικά και εξωστρεφή άτομα.

Από 46 έως 60 βαθμοί: Εξωστρεφής
Είστε η ψυχή του πάρτι, εκείνος που όλοι θέλουν στην παρέα για να σπάσει τον πάγο. Απολαμβάνετε να γνωρίζετε ανθρώπους, αποκτάτε διαρκώς νέους φίλους και δεν έχετε ποτέ κανένα πρόβλημα να βρείτε κάτι να πείτε για να ξεκινήσει η κουβέντα. Παίρνετε ενέργεια από την συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, και θεωρείτε την κοινωνική σας ζωή έναν από τους σπουδαιότερους παράγοντες της ευτυχίας σας. Η ζωή σας είναι ένα ανοιχτό βιβλίο, και υπάρχουν ελάχιστα πράγματα για εσάς που δεν γνωρίζουν οι φίλοι σας –στενοί ή όχι. Εν ολίγοις, είστε η χαρά της ζωής, και έχετε κάθε λόγο να είστε περήφανοι γι’ αυτό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v