Ιδέες για να στολίσετε το σπίτι όλοι μαζί

Μετατρέψτε τον στολισμό του σπιτιού σε μια όμορφη οικογενειακή γιορτή, ένα πρώιμο χριστουγεννιάτικο πάρτι, που θα το απολαύσετε όλοι μαζί.
Ιδέες για να στολίσετε το σπίτι όλοι μαζί
Πλησιάζει εκείνη η μέρα του χρόνου που θα πρέπει να κατεβάσετε τις κούτες με τα στολίδια από το πατάρι και να διακοσμήσετε το σπίτι σας με χριστουγεννιάτικες πινελιές; Μην το βλέπετε σαν αγγαρεία – δεν είναι αυτό άλλωστε το νόημα των Χριστουγέννων. Δείτε το σαν μια ωραιότατη ευκαιρία να μαζευτείτε όλη η οικογένεια – ή η παρέα – και να περάσετε μια γιορτινή μέρα, πιο γεμάτη, πιο όμορφη και πιο ουσιαστική ακόμη και από το ρεβεγιόν που πλησιάζει. Πώς; Παρακάτω σας έχουμε τα απαραίτητα «βήματα».

Βάλτε την κατάλληλη μουσική
Εδώ σας έχουμε έτοιμη την υπέρτατη playlist των Χριστουγέννων, με 92 αγαπημένα τραγούδια, από το Last Christmas και το All I Want μέχρι τα αιθέρια γιορτινά jazz tunes του Nat King Cole και από το soundtrack του Μόνος στο Σπίτι μέχρι μελωδίες του Φρανκ Σινάτρα και του Τζον Λένον.

Ξεκινήστε με το δέντρο
Προτείνουμε πάντα ψεύτικο δέντρο: Είναι οικονομικότερο – το έχετε για πάντα στην αποθήκη σας – και φυσικά οικολογικό. Αποφασίστε το σημείο του σπιτιού που θα το τοποθετήσετε, και ξεκινήστε το στόλισμα με την σειρά: Πρώτα τα λαμπιόνια, μετά οι γιρλάντες, οι μπάλες, και τέλος το άστρο της κορυφής. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα παλιά σας στολίδια και δεν υπάρχει budget για καινούρια, βρείτε μαζί με τα παιδιά ιδέες για αυτοσχέδια κρεμαστά διακοσμητικά – από τα αγαπημένα τους παιχνίδια μέχρι χειροτεχνήματα με μπογιές. Δείτε εδώ μερικές ενδιαφέρουσες διακοσμητικές παραλλαγές, που αξιοποιούν από βιβλία και κομμάτια ξύλου μέχρι φωτογραφίες και… αυγοθήκες.



Προσθέστε DIY πινελιές στο σπίτι
Ξεχάστε τις πατροπαράδοτες και μάλλον ξεπερασμένες γιρλάντες σε κάθε σημείο του σπιτιού και δώστε μία «χειροποίητη», αυτοσχέδια νότα στην διακόσμηση του σπιτιού: Κατασκευές από χαρτί, όμορφα γιορτινά ρεσό, ρόδια, κλαδιά έλατου ή γκι και μπολ με κουκουνάρια για πιο φυσική αίσθηση, ατμοσφαιρικός φωτισμός είναι μερικές από τις ιδέες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αναδείξετε το γιορτινό πρόσωπο του σπιτιού σας. Εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει πολλές και ενδιαφέρουσες DIY προτάσεις διακόσμησης.  

Αφήστε τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες
Σε όλα τα παραπάνω βήματα, σημασία έχει να συμμετέχουν όλοι για να μην το βλέπουν σαν αγγαρεία ή σαν βαρετή διαδικασία. Μην διστάσετε να αφήσετε περιθώρια πρωτοβουλίας στους μικρότερους της οικογένειας, ειδικότερα στα δωμάτιά τους, όπου άλλωστε οι ίδιοι θα χαίρονται τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

Φτιάξτε γιορτινά γλυκά
Αφού τελειώσετε με την διακόσμηση του σπιτιού, περάστε στην κουζίνα: Μπολ, μίξερ, φούρνος παίρνουν μπρος, και το σπίτι μυρίζει Χριστούγεννα. Είναι ο ιδανικός τρόπος να εγκαινιάσετε πλήρως την γιορτινή περίοδο, με την δοκιμή των πρώτων σπιτικών μελομακάρονων και κουραμπιέδων. Τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν στα λιγότερο απαιτητικά, αλλά δημιουργικά στάδια της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα να δώσουν ωραία παιχνιδιάρικα σχήματα στα γιορτινά μπισκότα – υπάρχουν ειδικά τσέρκια σε σχήματα έλατου, χιονάνθρωπου, αγγέλων κλπ – καθώς και στην διακόσμηση γλυκών και κέικ με γλάσο στο τέλος, με τα ειδικά χωνιά. Εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει τις κατάλληλες συνταγές για τις γιορτινές γλυκές μαγειρικές σας.  



Μοιραστείτε αναμνήσεις από τα παιδικά σας Χριστούγεννα
Έτοιμα τα γλυκά; Βάλτε μια πιατέλα από αυτά στο τραπέζι, ετοιμάστε αρωματικό τσάι με κανέλλα ή ζεστή σοκολάτα και καθίστε όλοι μαζί στο σαλόνι να χαρείτε τα αποτελέσματα του κόπου σας. Μαζί με τα γλυκά, τα ροφήματα, τη μουσική και τον γιορτινό στολισμό, μοιραστείτε και τις αναμνήσεις σας: Μπορείτε να μάθετε τα αγαπημένα Χριστούγεννα του καθενός, οι νεότεροι να μάθουν παλιά έθιμα ή συνήθειες, κάλαντα, ιστορίες από το χωριό ή από όμορφα ταξίδια. Αν στην οικογένεια υπάρχει γιαγιά ή παππούς, ακόμη καλύτερα: Θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος με τις περισσότερες και πιο αυθεντικές γιορτινές ιστορίες που θα ακουστούν γύρω από το γιορτινό τραπέζι.

Οργανώστε μια ανταλλαγή δώρων
Ακόμη και για μηδαμινό budget, αυτή η διαδικασία ενδείκνυται, αφού μπορεί να διευθετηθεί με ανάθεση ενός δώρου για τον καθένα. Βάλτε σε ένα μπολ χαρτάκια με τα ονόματα των μελών της οικογένειας, και ο καθένας θα τραβήξει από ένα όνομα, στο οποίο θα αναλάβει να αγοράσει – ή να φτιάξει, για περισσότερη οικονομία – δώρο μέχρι την Πρωτοχρονιά. Για περισσότερο «σασπένς», μπορεί η κλήρωση να είναι κρυφή, να μην ξέρει δηλαδή ο παραλήπτης ποιος του κάνει το δώρο.



Δείτε όλοι μαζί μια γιορτινή ταινία
Για το γιορτινό «φινάλε» της βραδιάς, επιλέξτε μια ωραία χριστουγεννιάτικη ταινία για να δείτε όλοι μαζί, και να μπείτε για τα καλά στο κλίμα της εποχής. Εδώ σας έχουμε συγκεντρώσει εννέα από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες για όλη την οικογένεια που γυρίστηκαν ποτέ. Επίσης, εδώ θα βρείτε επιλογές για μικρούς αλλά και για μεγάλους.  

Δώστε νόημα στις γιορτές
Σαν bonus, κανονίστε να συμμετάσχετε όλοι μαζί σε μια φιλανθρωπική ενέργεια: Να δωρίσετε ρούχα για παιδιά των προσφύγων, να δώσετε παλιά βιβλία σε νοσοκομεία παίδων, να συνεισφέρετε ένα σαββατοκύριακο εθελοντικής εργασίας σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό, να κάνετε κάτι σημαντικό που θα διδάξει στα παιδιά πως το πραγματικό νόημα των γιορτών είναι η αγάπη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v