Πώς να φτιάξω τέλειο καφέ στο σπίτι

Μάθετε τα μυστικά του τέλειου καφέ, για να ετοιμάζετε μερακλίδικο ελληνικό, μυρωδάτο εσπρέσο και αφράτο καπουτσίνο στο σπίτι σας.
Πώς να φτιάξω τέλειο καφέ στο σπίτι
Πόσο πρέπει να ανακατέψετε τον ελληνικό καφέ για να βγει μερακλίδικο το καϊμάκι; Πώς γίνεται ο σωστός εσπρέσο και πώς γίνεται ο αφρός του καπουτσίνο… έργο τέχνης; Από αχνιστό ελληνικό μέχρι δροσερό φρέντο καπουτσίνο, συγκεντρώνουμε συνταγές και video tutorials για να μάθετε να φτιάχνετε μόνοι σας σπιτικό καφεδάκι.

Ο τέλειος ελληνικός
Για τον ιδανικό ελληνικό καφέ, χρειαζόμαστε ένα μπρίκι με στενό λαιμό, το οποίο θα γεμίσουμε με ένα φλιτζανάκι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά φρέσκου ελληνικού καφέ και μισό κουταλάκι ζάχαρη (ή όση επιθυμούμε) και βάζουμε το μπρίκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε αργά μέχρι να διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη και στη συνέχεια σταματάμε να ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει, και χτυπάμε ελαφρώς 2-3 φορές το μπρίκι στον πάγκο της κουζίνας για να «κατακαθίσει» το φούσκωμα. Στη συνέχεια, ξανατοποθετούμε το μπρίκι στη φωτιά, μέχρι να ξαναφουσκώσει. Αφαιρούμε, αφήνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα, και στη συνέχεια τον σερβίρουμε σε φλιτζανάκι για ελληνικό καφέ. Προσθέστε 2-3 κουταλιές καφέ στη «συνταγή» αν τον προτιμάτε βαρύ, αφήστε το καϊμάκι να «σπάσει» αν τον προτιμάτε «βραστό» ή απομακρύνετέ τον από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό αν τον θέλετε «μερακλίδικο». Δείτε στα παρακάτω video αναλυτικές οδηγίες και παραλλαγές για να ετοιμάσετε μερακλίδικο καφεδάκι.





Σούπερ εσπρέσο και φρέντο εσπρέσο
Για να τους ετοιμάσουμε, θα χρειαστούμε χαρμάνι καφέ εσπρέσο και μηχανή εσπρέσο (ή μπρίκι τύπου Mokka). Τοποθετούμε 7 γραμμάρια καφέ στο φίλτρο, αφού έχουμε προθερμάνει τη μηχανή, και τον πιέζουμε ελαφρώς. Χρησιμοποιούμε μεταλλικό νερό, ενεργοποιούμε τη μηχανή και σε λίγα δευτερόλεπτα έχουμε ένα φλιτζάνι ζεστό εσπρέσο. Για να τον απολαύσουμε ζεστό, τον σερβίρουμε σε φλιτζάνι που έχουμε θερμάνει – έτσι θα διατηρήσουμε για περισσότερη ώρα το παχύ καϊμάκι αλλά και το άρωμα του καφέ. Αν η καφετιέρα σας έχει επιλογές, επιλέξτε παρασκευή στους 85-95 βαθμούς και πίεση 15 bar. Για να φτιάξουμε φρέντο εσπρέσο, χρησιμοποιούμε δύο δόσεις ζεστού εσπρέσο, προσθέτουμε όση ζάχαρη επιθυμούμε, ανακατεύουμε, ρίχνουμε σε ποτήρι με πέντε περίπου παγάκια και ανακατεύουμε μέχρι να παγώσει. Δείτε παρακάτω αναλυτικές οδηγίες στα video:





Βελούδινος καπουτσίνο και φρέντο καπουτσίνο
Για έναν αυθεντικό, απολαυστικό ζεστό καπουτσίνο, θα πρέπει να έχετε καφετιέρα με ειδικό εξάρτημα αφρίσματος – ακροφύσιο ατμού, ώστε να ετοιμάσετε το αφρόγαλα. Το αφρόγαλα γίνεται από κρύο γάλα, το οποίο τοποθετείται κάτω από τον ατμό για 10-20 δευτερόλεπτα ώστε να σχηματιστεί παχύς αφρός, χωρίς όμως να βράσει. Απλώνετε το αφρόγαλα με απαλές κυκλικές κινήσεις πάνω σε μία ή δύο δόσεις ζεστού εσπρέσο, που έχετε ετοιμάσει σύμφωνα με τις πιο πάνω οδηγίες, και προσθέτετε όσο ζεστό γάλα έχει μείνει στο φλιτζάνι με το αφρόγαλα. Υπολογίστε χοντρικά πως η αναλογία του ροφήματος πρέπει να είναι 1/3 εσπρέσο, 1/3 ζεστό γάλα και 1/3 αφρόγαλα. Προσθέστε στο τέλος όση ζάχαρη επιθυμείτε. Για τον φρέντο καπουτσίνο, ακολουθούμε την διαδικασία παρασκευής του φρέντο εσπρέσο, και στο τέλος προσθέτουμε τον αφρό από 100ml χτυπημένου φρέσκου γάλακτος – μπορούμε να το χτυπήσουμε και σε «μηχανάκι» του φραπέ, να πάρουμε τον αφρό με ένα κουτάλι της σούπας και να τον απλώσουμε πάνω στον παγωμένο εσπρέσο.





Περισσότερος καφές
Αν θέλετε να δοκιμάσετε σε DIY εκδοχή κι άλλα είδη καφέ, δείτε στο παρακάτω video πώς να φτιάξετε ristretto, macchiato, flat white και latte εύκολα στο σπίτι σας.



Και για την πινελιά που θα κάνει τη διαφορά, δείτε πώς να σχηματίσετε μια καρδιά και άλλα… έργα τέχνης πάνω στον αφρό του καφέ, και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v